Nasa Mars bileti al! 2020 Mars'a isim yazdırma ve gönderme nasıl yapılır? (Türkiye posta kodu)

Yurdum insanı, Mars'a imzasını attı! NASA'nın 'ismini Mars'a gönder' projesine en çok başvuru Türkiye'den yapıldı. Tam 1 milyon 291 bin 772 milyon kişi, kızıl gezene gidiş biletini aldı. Sosyal medyada "Uzay bizim hasretimizmiş" yorumları yapıldı. Peki, NASA Mars bileti alma işlemi nasıl yapılır? Türkiye posta kodu nedir? 2020 Mars'a izim yazdırma ve gönderme nasıl yapılır?

Giriş Tarihi 25 Mayıs 2019, 11:37 Güncelleme 25 Mayıs 2019, 11:38
Nasa Mars bileti al! 2020 Mars’a isim yazdırma ve gönderme nasıl yapılır? Türkiye posta kodu

İÇİNDEKİLER

TÜRK halkı, uzay merakında tüm dünyayı geride bıraktı. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uzay sevdalılarını heyecanlandıran bir çalışmaya imza attı. 2020 yılında Mars'a göndereceği uzay aracına isim yazdırılması için 'İsmini Mars'a gönder' kampanyası başlattı. Peki, NASA Mars bileti alma işlemi nasıl yapılır? 2020 Mars'a isim yazdırma ve gönderme nasıl yapılır? Türkiye posta kodu nedir? İşte konu ile ilgili merak edilenler...

NASA MARS'A İSİM YAZDIRMA NASIL YAPILIR?

Mars'a isim yazdırma bileti alma işlemleri NASA'nın resmi internet adresi üzerinden gerçekleştiriliyor. İlgili adresi açtıktan sonra sizden istenen isim, soy isim, ülke ve posta kodu bilgilerini girerek gidiş biletini alabilirsiniz.

Mars'a kendisinden önce ismini göndermek isteyenler, NASA'nın internet sitesine isim, soy isim, ülke ve posta kodu bilgilerini girerek temsili gidiş biletini kaptı. Kampanyaya şu ana kadar dünya üzerinden 3.5 milyon insan katıldı. En çok katılım ise 1 milyon 291 bin 772 milyon başvuruyla Türkiye'den yapıldı. Yurdum insanının uzay merakıyla ilgili sosyal medyada yapılan yorumlar, herkesi gülümsetmeyi başardı.

SON KAYIT EYLÜL'DE

Mars'a gönderilmesi planlanan uzay aracının Temmuz 2020'de fırlatılması ve Şubat 2021'de Mars'a ulaşması planlanıyor. Uzay aracı, Mars'ın iklim ve jeolosiyle ilgili örnekler toplayarak dünyaya dönecek. Sistemde toplanan isimler, uzay aracındaki çip içinde muhafaza edilecek. İsteyenler, Eylül'e kadar isimlerini kayıt edebilecek.

POSTA KODU

Türkiye'de ise her ilçe, hatta her mahalle için posta kodu değişiklik gösterebilmektedir.

MARS

Latince Mars veya Arapça Merih (Türkçe: Bakırsokum ya da Sakıt, Güneş Sistemi'nin Güneş'ten itibâren dördüncü gezegeni. Roma mitolojisindeki savaş tanrısı Mars'a ithâfen adlandırılmıştır. Yüzeyindeki yaygın demiroksitten dolayı kızılımsı bir görünüme sahip olduğu için Kızıl Gezegen de denir.

İnce bir atmosferi olan Mars gerek Ay'daki gibi meteor kraterlerini, gerekse Dünya'daki gibi volkan, vadi, çöl ve kutup bölgelerini içeren çehresiyle bir yerbenzeri gezegendir. Ayrıca dönme periyodu ve mevsim dönemleri Dünya'nınkine çok benzer. 2 adet uydusu bulunmaktadır.

Mars'taki Olimpos Dağı (Olympus Mons) adı verilen dağ Güneş Sistemi'nde bilinen en yüksek dağ ve Marineris Vadisi (Valles Marineris) adı verilen kanyon en büyük kanyondur. Ayrıca Haziran 2008'de Nature dergisinde yayımlanan üç makalede açıklandığı gibi, Mars'ın kuzey yarımküresinde 10.600 km. uzunluğunda ve 8.500 km. genişliğindeki dev bir meteor kraterinin varlığı saptanmıştır. Bu krater, bugüne kadar keşfedilmiş en büyük meteor kraterinin (Ay'ın güney kutbu kısmındaki Atkien Havzası) dört misli büyüklüğündedir.

Mars, Dünya hariç tutulursa, halen Güneş Sistemi'ndeki gezegenler içinde sıvı su ve yaşam içermesi en muhtemel gezegen olarak görülmektedir. Mars Express ve Mars Reconnaissance Orbiter keşif projelerinin radar verileri gerek kutuplarda (Temmuz 2005) gerekse orta bölgelerde (Kasım 2008)[20] geniş miktarlarda su buzlarının var olduğunu ortaya koymuş bulunmaktadır. 31 Temmuz 2008'de Phoenix Mars Lander adlı robotik uzay gemisi Mars toprağının sığ bölgelerindeki su buzlarından örnekler almayı başarmıştır.

Günümüzde, Mars, yörüngelerine oturmuş üç uzay gemisine evsahipliği yapmaktadır: Mars Odyssey, Mars Express ve Mars Reconnaissance Orbiter. Mars, Dünya hariç tutulursa, Güneş Sistemi'ndeki herhangi bir sıradan gezegenden ibaret değildir. Yüzeyi pek çok uzay aracına evsahipliği yapmıştır. Bu uzay araçlarıyla elde edilen jeolojik veriler şunu ortaya koymuştur ki, Mars önceden su konusunda geniş bir çeşitliliğe sahipti; hatta geçen on yıllık süre sırasında gayzer (kaynaç) türü su fışkırma veya akıntıları meydana gelmişti.NASA'nın Mars Global Surveyor projesi kapsamında sürdürülen incelemeler Mars'ın güney kutbu buz bölgesinin geri çekilmiş olduğunu ortaya koymuştur. Bilim insanları, 2006'da Mars yörüngesine oturtulan "Mars Reconnaissance Orbiter" (Mars Yörünge Kaşifi) uydusundan alınan veriler sonucu, Mars'ta sıcak aylarda tuzlu su akıntılarının oluştuğunu bildirmişlerdir.

Mars'ın 1877 yılında astronom Asaph Hall tarafından keşfedilen Phobos ve Deimos adları verilmiş, düzensiz biçimli iki küçük uydusu vardır. Mars Dünya'dan çıplak gözle görülebilmektedir. "Görünür kadir"i −2,9'a ulaşır ki bu, çıplak gözle çoğu zaman Jüpiter Mars'tan daha parlak görünmesine karşın, ancak Venüs, Ay ve Güneş'çe aşılabilen bir parlaklıktır.