Hatm-i Enbiya, İslam alimleri tarafından önerilmektedir

Berat Kandili'nde biz Müslümanlar bu mübarek geceyi bolca ibadet ederek ve dua ederek karşılıyoruz. Kılınacak namazlar, tutulacak oruçlar ve edilecek dualar dışında, bu mübarek gece için İslam Alimleri, Hatm-i Enbiya yapılmasını da öneriyorlar. Hatm-i Enbiya, İslam Alimlerinin Berat Kandili için özellikle önerdiği bir çeşit tesbihattır.

Giriş Tarihi 19 Nisan 2019, 16:33 Güncelleme 07 Nisan 2020, 19:49
Hatm-i Enbiya, İslam alimleri tarafından önerilmektedir

İÇİNDEKİLER

Berat Kandili için saatler sayılı. Bu mübarek gece'de Müslümanlar ibadet dolu saatler geçirmek istiyor. Kılınacak namazlar, tutulacak oruçlar ve edilecek dualar dışında, İslam Alimleri bu gece için Hatm-i Enbiya yapılmasını öneriyorlar. Hatm-i Enbiya, İslam Alimlerinin Mevlid Kandili için özellikle önerdiği bir çeşit tesbihattır.

Hatm-i Enbiya nedir?

Hatm-i Enbiya, İslam Alimlerinin Berat Kandili için özellikle önerdiği bir çeşit tesbihattır. Hatm-i Enbiya, sadece kandil gecesi değil, mübarek gün ve gecelerin bir çoğunda İslam Alimleri tarafından önerilir. Bu tesbihat genel olarak Hz.Adem, Hz. Eyyüb ve Hz. Yunus (a.s.)'ın okudukları dualar ile Kur'an-ı Kerim'de geçen dualardan oluşmaktadır.

Hatm-i Enbiya nasıl yapılır?

Öncelikle 1 Fatiha-i Şerife ile 3 İhlas-ı Şerif okunmalıdır. 4 Sûre okunduktan sonra; "Eûzu billâhis-semî'ıl-alîmi mineş-şeytânir-racîm. Rabbi eûzu bike min hemezâtiş-şeyâtıyn. Ve eûzu bike rabbi en yahdurûn" okunur. Sonrasında ise şu âyet-i celile okunmalıdır; -"Bismillâhir-rahmânir-rahîm. Yâ eyyühellezîne âmenusbirû ve sâbirû ve râbitû vettekullâhe lealleküm tüflihûn. Sadekallâhül-azıym" Sonrasında şu hatme devam edilir;

"Bismillâhir-rahmânir-rahîm. İnnallâhe ve melâiketehû yüsallûne alen-nebiy. Yâ eyyühellezîne âmenû sallû aleyhi ve sellimû teslîmâ. Sadekallâhül-azıym"

100 defa: Salevât-ı şerîfe,
500 defa:"Rabbenâ zalemnâ enfüsenâ ve in lem tağfir lena ve terhamnâ lenekûnenne minel-hasirîn"
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
500 defa:"Rabbi ennî messeniyed-durru ve ente erhamür-râhimîn"
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
500 defa:"Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minez-zâlimîn"
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
100 defa: Salevât-ı şerîfe,
500 defa "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâhil-aliyyil-azıym"
100 defa: Salevât-ı şerîfe, okunur. Sonra duâ yapılır.

BERAT GECESİNİN FAZİLETİ : AMEL DEFTERİ YAZILIR

Berat Kandili fazileti bol bir gecedir. Bu gecede amel defteri yazılır. O yıl içinde doğaca ve ölecek olanlar ile rızıklar Berat Kandili gecesinde amel defterine işlenir. Berat (Berâet), Arapça'da temize çıkma anlamına gelir. Berat Kandili aynı zamanda Rahmet Gecesi gibi adlarla da anılır.

Kur'ân-ı Kerim'de, suçsuzluk, kurtuluş belgesi (Kamer, 54/43) ve müşriklerle her türlü ilişkiyi kesme, onlardan uzak durma (Tevbe, 9/1) anlamlarında iki yerde berâet kelimesi geçmektedir. Hadislerde ise genellikle, günahtan kurtulma, bir iş veya zümreden uzak durma anlamlarında kullanılmıştır. Peygamberimiz Hazreti Muhammed Berat Gecesinin önemini şöyle anlatmıştır;

-Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir.

-Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır.

-Bu gece herkesin rızkı tertip olunur.

-Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur.

BERAT NE DEMEK?

Berat kelimesinin aslı ''Berâettir.'' Beraat sözlükte, ''bir zorluktan kurtarmak ve berî olmak'' demektir. Bu geceye, bereketli ve feyizli bir gece olması sebebiyle mübarek gece; günahların affı ve kulların temize çıkarılması sebebiyle Beraat gecesi ve kulların ihsana kavuşmaları nedeniyle de Rahmet gecesi gibi adlar da verilmiştir.

Bu gecenin dört adı vardır; mübarek gecenin en meşhur adı ''leyle-i beraa'' (Berat Gecesi) olmakla birlikte ''leyle-i mübareke'', ''leyle-i rahmet'' ve ''leyle-i sakk'' isimleridir. Berat Kandili (Beraat Kandili) İslam dininde mübarek kabul edilen gecelerden biridir