Akşam ezanı 8 Mart Cuma iftar saati akşam ezanı saat kaçta okunacak?

"Akşam ezanı kaçta okunuyor?" 8 Mart itibari ile akşam ezanı saati internette araştırılıyor. Müslümanlar iftar saatinin kaçta olduğunu öğrenmek istiyorlar. Regaip Kandili orucunu tutan vatandaşlar namaz saatlerini oldukça merak ediyorlar. Kandil gecesi perşembe akşam namazı ile başladığı için orucu cuma günü tutmak gerekir. Ama hem perşembe aynı zamanda cuma günlerini oruçlu geçirmek daha iyi olabilir. Müslümanlar iftar saatine kadar oruç tutacaklar. Haberimiz içinden akşam namazı saatlerine ulaşabilirsiniz.

Giriş Tarihi 07 Mart 2019, 15:46 Güncelleme 08 Mart 2019, 18:03
Akşam ezanı 8 Mart Cuma iftar saati akşam ezanı saat kaçta okunacak?

İÇİNDEKİLER

8 Mart Akşam ezanı iftar saati Cuma akşam ezanı saat kaçta okunacak? İftar saatleri 2019 yılında da yoğun ilgi görüyor. Akşam ezanı kaçta okunuyor? Oruç, imsak vaktinden (ikinci fecir) akşam güneş batıncaya kadar asla bir şey yememek, içmemek gerekmektedir. Oruç ibadeti Ramazan ayında farzdır. Diğer aylarda da oruç tutmak çok sevaptır. Özellikle kandil günlerinde Müslümanlar bu ibadeti yerine getirmeye özen gösteriyorlar. Üç ayların habercisi olan Regaip Kandil, 7 Mart'ı 8 Mart'a bağlayan gece idrak edildi. İslam alemi bu kutsal günde oruç ibadetini de yerine getiriyor. Kandil gecesi Perşembe akşam namazı ile başladığı için orucu Cuma günü tutmak gerekir. Ama hem Perşembe bununla birlikte Cuma günlerini oruçlu geçirmek daha efdaldir. Haberimiz içerisinden il il iftar saatlerine ulaşabilirsiniz.

AKŞAM EZANI KAÇTA OKUNUYOR?

İl il akşam ezanı, iftar saatlerine haberimiz içerisinde bulunan link üzerinden ulaşabilirsiniz.

8 MART İL İL NAMAZ VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYINIZ

Regaip kandilinde oruç tutmanın önemi

Peygamber Efendimiz "Bir kimse Recep ayında oruç tutsa, Allah Teâlâ tarafından üç türlü lütûf ve inâyete mazhâr olur. Bunlardan biri, Allah Teâlâ onun geçmiş günahlarının tümünü mağfiret eder. İkincisi, ondan sonraki hayatında da onu korur. Üçüncüsü, mahşer yerinde, susuzluktan emîn olur." buyurduğunda, orada bulunanlardan bir yaşlı ve pîr-i fânî ayağa kalkıp;

" -Yâ Rasûlallâh!.. Ben Recep ayının hepsini oruç tutamam" dediğinde, Peygamber Efendimiz:

"Sen Receb ayının birinci, onbeşinci ve sonuncu günleri oruç tut, hepsini tutmuş sevâbına kavuşursun. Çünkü sevaplar, on misli yazılır. Fakat sen, Receb-i şerîf'in ilk Cum'a gecesinde gâfil olma ki melekler o geceye Regâip gecesi demişlerdir.Zira o gece, gecenin üçte biri geçtikten sonra göklerde ve yerde bir melek kalmaz, hepsi Ka'be-i Muazzama ve etrafında toplanırlar." Allah Teâlâ onların bu toplanmalarına muttalî olunca onlara hitâben: -Ey meleklerim, dilediğinizi benden isteyiniz!.. buyurur. Onlar, -Yâ Rabbi!.. İstediğimiz, Receb ayında oruç tutanları mağfiret etmendir, deyip isteklerini arz ederler. Allah Teâlâ: -Ben Receb ayında oruç tutanları mağfiret ettim, buyurur." dedi. (Gunye 1/181-182)

KANDİLLERDE ORUÇ BİR GÜN SONRA MI TUTULUR?

Dinî açıdan güneşin batmasıyla önceki gün sona erer ve yeni bir gün başlar. Gece gündüzden önce gelir (Kurtubî, el-Câmi', XIV, 15). Nitekim Ramazan ayı, Şaban ayının son gününde güneşin batışıyla başladığı için, o gece teravih namazı kılınmakta ve Ramazan'ın son gününde güneşin batışıyla Şevval ayı başladığı için, o gecede teravih namazı kılınmamaktadır. Cuma günü de Perşembe günü akşam vaktinin girmesiyle başlar, Cuma günü akşam vaktine kadar devam eder.

Mesela "Recebin ilk Cuma gecesi" dendiği zaman perşembeyi ilk Cumaya bağlayan gece (akşam vaktinden sabah vaktine kadar olan süre) anlaşılır. Yine "Şaban'ın 15. gecesi" bu ayın 14. günü 15. güne bağlayan gece, "bayram gecesi" de arefe gününü bayrama bağlayan gecedir.

Bu itibarla kandil geceleri için tutulan nafile oruçların asıl zamanı, geceyi takip eden gün olmakla birlikte, daha önceki günle birlikte oruç tutulabilir.

İFTAR NEDİR?

İftar, oruç müddeti sona erdikten sonra yenen yemektir. İftar vakti ise, oruç yasaklarının sona erdiği vakit anlamında olup, güneşin batma vaktidir. Bu vakitle birlikte akşam namazının vakti de girmiş olur.

REGAİP KANDİLİNDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

1. Kur"ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur"ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah"a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

2. Peygamber Efendimiz (sas)"e salât ü selâmlar getirilmeli; O"nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

3. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.

4. Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah"ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

5. Geçmişin muhasebe ve murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı belirlenmeli.

6. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

7. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

8. Mü"minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

9. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

10. Kişi kendine ve diğer Mü"min kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.

11. Üzerimizde hakları olanlar aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.

12. Yoksul, kimsesiz, öksüz, yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet, hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.

13. O gece ile ilgili âyetler, hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan ferden veya cemaaten okunmalı.

14. Dini toplantılar, paneller ve sohbetler düzenlenmeli; va"z ü nasihat dinlenmeli; şiirler okunmalı; ilâhî ve ezgilerle gönüllerde ayrı bir dalgalanma oluşturmalı.

15. Kandil gecesinin akşam, yatsı ve Sabah namazları cemaatle ve camilerde kılınmalı.

16. Sahabe, ulema ve evliya türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı; ve manevî iklimlerinde vesilelikleriyle Hakk"a niyazda bulunulmalı.

17. Vefat etmiş yakınlarımızın, dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine ait sadakati yerine getirilmeli.

18. Hayattaki manevî büyüklerimizin, üstadlarımızın, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın kandilleri bizzat giderek veya telefon, faks yahut e–mail çekerek tebrik edilmeli; duaları istenmeli.

19. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.