Koruma altındaki peribacalarını oyup oteller yapmışlar

Masal kenti Kapadokya, büyük bir ihanete uğradı. Koruma altındaki peribacalarının ortasına otel yapıldı. Tepkiler üzerine inşaat ortadan kaldırıldı Ancak yıkılan inşaatın sağında ve solunda peribacaları oyularak yapılmış 2 otel daha vardı. Kültürel mirasa pencere bile takılmıştı. Üstelik Göreme’de bunun gibi çok sayıda skandal yapı vardı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Şubat 2019 Güncelleme 16 Şubat 2019, 07:59
Koruma altındaki peribacalarını oyup oteller yapmışlar

İÇİNDEKİLER



Türkiye'de kaçak yapılaşma tartışmaları başladı. Ancak UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Kapadokya'dan gelen haber skandalın daniskasıydı. Çünkü Göreme'de, peribacalarının bitişiğine temel atıldı. 5 yıldızlı otel inşaatına başlandı. Kültürel mirasın ortasında yükselen beton bina, yüreğimizi sızlattı. Tepkiler üzerine durdurulan inşaat, dün yıkıldı. Ancak rezalet bununla sınırlı kalmadı. Çünkü inşaatının sağında ve solunda 2 otel daha yapılmıştı.



Göreme'de yıkılan inşaatın solundaki otelde peribacalarına kapı bile yapıldı.

Yıkımın ardından çekilen fotoğraflar, binlerce yıllık kültürel mirasa yapılan saldırıyı tüm çıplaklığıyla kanıtladı. Yapılan bina için peribacası oyulmuş, oda açılmış ve bir bölümüne alüminyum pencere ve cam bile takılmıştı. Bölgede peribacalarına zarar vererek inşa edilmiş çok sayıda otel vardı. Masal kentinin ortasına yapılan binalar, ağızları açık bıraktı. Gözlerin çevrildiği Kültür ve Turizm Bakanlığı, hemen düğmeye bastı. Bakanlığın tarihi bölgede inceleme başlattığı bilgisine ulaşıldı.



Yıkılan inşaatının bitişiğindeki otel için peribacaları oyuldu. Tarihi miras 'oda' oldu.



TALİMAT VERDİM HEPSİ YIKILACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, peribacalarının ortasına yapılan bina yığınlarına tepki gösterdi. Erdoğan, "Şu hale bak. Nasıl peribacalarının oraya beton yığınlarını sokarsın ya. Kültür ve Turizm Bakanımı aradım. Valimle de görüştüm, ertesi gün yıkım başladı. Talimat verdim, buralarda kaçak göçek yapı varsa peribacalarının olduğu bölgede bunların hepsini yıkacaksınız" dedi.


MEVLÜT YÜKSEL