Tarihi taşıma

Hasankeyf’te 611 yıllık Süleyman Han Camii’nin taşınmasına karar verildi. Tarihi caminin mimari harikası minaresi ise taşları tek tek sökülerek geçici koruma alanına getirildi.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Ocak 2019 Güncelleme 04 Ocak 2019, 07:59
Tarihi taşıma

İÇİNDEKİLER



Devlet
Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan, Ilısu Barajı nedeniyle Batman'ın Hasankeyf İlçesi'ndeki tarihi eserlerin taşınmasına devam edildi. Daha önce tarihi köprü ve türbeler baraj gölü sahasından çıkartılırken, sıra 1407 yılında Süleyman Han tarafından inşa ettirilen Süleyman Han Camii'nin 36 metre yüksekliğindeki minaresine geldi. Caminin bütün olarak taşınma imkanı bulunmadığı için minarenin taşları tek tek söküldü ve vinç yardımıyla indirildi. Taşlar numaralandırılarak paletler üzerinde Hasankeyf Kültürel Park Alanı'ndaki geçici koruma alanına taşındı. Sökülen taşların aslına uygun şekilde birleştirilme işlemleri de başlatıldı.

Süleyman Han Camii'nin en son minare tabanı taşındı.

BÜYÜK KEŞİF
Hasankeyf'tekı tarihi eserlerin taşınması için başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarında 9 adet Eyyubi Hanedan mezarı ortaya çıktı. Mezarlardan birinin ise Eyyubi Sultanı Süleyman Han'a ait olduğu tespit edildi. Sultan Süleyman Han'a ait olan ve kişisel özel eşyalarının bulunduğu ahşap sanduka da bulundu.

NECDET ÇAKIR

611 yıllık caminin mihrabı büyük uğraşlarla söküldü.