Aziz Kocaoğlu, İzmir'i değil Körfez'i yeşil yaptı

İzmir Karşıyaka’da dün denize bakan İzmirliler, şoke oldu. Körfez’i yeşil bir örtünün kapladığını görenler büyük şaşkınlık yaşayıp, ne olduğunu anlamaya çalışırken gerçek ortaya çıktı. Prof. Dr. Baha Büyükışık, “Yeşil örtü, deniz marulu. Denize bırakılan atıklardan kaynaklanıyor” dedi.

Giriş Tarihi 07 Kasım 2018, 00:00 Güncelleme 07 Kasım 2018, 03:22
Aziz Kocaoğlu, İzmir’i değil Körfez’i yeşil yaptı

İÇİNDEKİLER



İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin yıllardır İzmirlilere sunduğu "Yüzülebilir Körfez vaadi" giderek fiyaskoya dönüşüyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir'e hakim olan kötü kokunun Körfez'den kaynaklandığı ve Üçkuyular'da hala denize kanalizasyon sularının akıtıldığı ortaya çıkarken, bir skandal da Karşıyaka'da yaşandı.



KOKU KRİZİYLE BAŞLADI

Dün sabah Karşıyaka kıyılarında denizin üstünün yeşil bir tabakayla kaplanması vatandaşları şoke etti. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baha Büyükışık, bu manzaranın Büyük Kanal'ın kapasitesinin arttığı durumlarda denize bırakılan atıklardan kaynaklandığını açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise gerçekleri görmezden gelen bir açıklama yaparak, denizdeki besin elementlerinin artmasının, hava sıcaklığının yüksek seyretmesinden kaynaklandığını söyledi.



İzmir Körfezi'nde önce Üçkuyular'dan lağım sularının denize akması sonucunda geçtiğimiz günlerde koku krizi patlak vermişti. Dün sabah ise Karşıyaka'da atıkların neden olduğu yeşil bir tabaka oluştu. İzmir Körfezi'nin Karşıyaka Bostanlı sahilinde denizin yüzeyi yeşil renkli yosun görünümlü örtüyle kaplandı. Sahilde yürüyen vatandaşlar görüntü karşısında şaşkınlık geçirdi. Vatandaşlar, ilk kez gördükleri görüntü için "deprem olabilir, deniz suyu çekiliyor, kirlilikten kaynaklanıyor" gibi yorumlarda bulundu.



LAĞIM SULARI AKIYOR

Bu arada denizde özel bir iş makinası ile belediye görevlileri temizlik çalışmalarına başladı. İzmir Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada denizdeki besin elementlerin artmasının hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesinden kaynaklandığını öne sürerken Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baha Büyükışık'tan şok bir açıklama geldi. Denizdeki bu yeşil örtünün 'deniz marulu' olduğunu söyleyen Prof. Dr.Büyükışık, arıtmada kullanılan Büyük Kanal'ın kapasitesinin arttığı durumlarda denize verilen besince zengin atıkların buna neden olduğunu açıkladı.



Prof. Dr. Baha Büyükışık, "Büyük Kanal'ın kapasitesinin arttığı durumlarda bazı lağım ya da evsel atıklar, denize verilebiliyor. Bildiğim kadarıyla Büyük Kanal yapıldığı zaman 99 kanal girişinin tamamı kapatıldı. Ancak kapasitenin arttığı durumlarda ya da bazı dere ağızlarından da besince yüksek değerlede atıklar körfeze ulaşabiliyor. Bunlar da deniz maruluna neden olmuş gibi görünüyor. Ancak bu görüntüler denize özellikle de körfeze yoğun atık geldiğini gösteriyor. Çünkü bunlar sanayi tipi atıkların gelmesiyle oluşmazlar. O zaman ağır metal kirliliği olur" dedi.



'EN KÖTÜ BELEDİYE BAŞKANI'

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Yaşar, Başkan Aziz Kocaoğlu'nun Körfez konusundaki çalışmalarını yerden yere vurdu. Körfez'de 1 milyar dolar harcanan Büyük Kanal Projesi'nin hiçbir işe yaramadığını ve bu yöntemle körfezin temizlenemeyeceğini ifade eden Yaşar, Kocaoğlu'nun İzmir'e gelen en kötü belediye başkanı olduğunu söyledi. Kocaoğlu'nun 14 yılda İzmir'i köye çevirdiğini söyleyen Prof. Dr. Yaşar, "1 milyar dolar harcanan Büyük Kanal Projesi Kocaoğlu'nun yöntemiyle hayal. Bu kadar paraya yazık. Eğer Kocaoğlu bizim gibi bilim insanlarına kulak verseydi şimdi Körfez'de yüzüyor olacaktık. Halbuki derelerden gelen kirli suların önlemini alsaydı 6 ayda Körfez temizlenir ve yüzülebilir hale gelirdi. Önemli olan derelerden temiz su girişini sağlamak" dedi.



'PERİŞAN ETTİ'

İzmir Körfezi'nin deniz ürünleri açısından Akdeniz'in en üretken körfezi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yaşar, "Beceriksizliği yüzünden Kocaoğlu Körfez'i perişan etti. Körfez yılda en az 4-5 milyar dolar gelir getirecek bir fırsat. Ama değerlendiremiyor. Hem deniz ürünleri bakımından hem turizm yönünden hem de termal sağlık yönünden İzmir bugün çok daha iyi yerlerde olur ve Körfez temizlenebilirdi. Ama vizyon olmadığı için her geçen gün İzmir Körfezi kötüye gidiyor. Körfezdeki su üç ayda bir akıntıyla birlikte kendini yenilemektedir. Akıntının bu denli yüksek olduğu bölgede kanal gibi yüksek maliyetlere sebep olacak projelere gerek yoktu. Madem bu kadar harcama yapıldı o zaman neden hala Körfez'de yüzemiyoruz" diye konuştu.



YENİ ASIR