Cemal Kaşıkçı olayında 3 bin 500 saatlik kamera kaydı incelendi

İstanbul Emniyeti’nce oluşturulan 750 kişilik özel ekip, Kaşıkçı olayında 3 bin 500 saatlik kamera kaydını izledi. Hassas çalışma olay çözülene dek devam edecek

Giriş Tarihi 25 Ekim 2018, 00:00 Güncelleme 26 Ekim 2018, 02:49
Cemal Kaşıkçı olayında 3 bin 500 saatlik kamera kaydı incelendi

İÇİNDEKİLER




2 Ekim günü Suudi Arabistan İstanbul Başkonsolosluğu'na girdikten sonra kendisinden haber alınamayan ve içeride 15 kişilik Suudi timi tarafından öldürüldüğü ortaya çıkan gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının büyük oranda kamera kayıtlarının titiz incelenmesi sonucunda bu aşamaya kadar aydınlatıldığı öğrenildi. İstanbul Emniyeti'nce oluşturulan 750 kişilik özel ekip, 3 bin 500 saatlik kamera kaydını izledi. Kayıtlar toplamda 145 güne denk geliyor. Bu hassas çalışmanın olay tam anlamıyla çözülene dek devam edeceği bildirildi. Kayıtlarının konsolosluk, havaalanı ve çevrelerinden elde edilen görüntüler olduğu öğrenildi.


KUYUDAN ÖRNEK ALINDI
Nişanlısı Hatice Cengiz ile evlilik hazırlıkları yapan ve istenilen bir belge için Konsolosluğa giden Kaşıkçı'dan haber alınamaması üzerine ekipler harekete geçmiş ve İstanbul Emniyeti'nce bu olay üzerinde çalışacak bir özel birim kurulmuştu. Emniyet kaynaklarından alınan bilgiye göre, bu birimde görev yapan 750 kişi bulunuyor. Bu kişilerden 250'si Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde, 500'ü ise İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görev yapıyor. Soruşturmalar kapsamında dün ayrıca konsolosluk rezidansının bahçesindeki kuyudan örnekler alındı. Kuyuda arama yapılmasına ise izin verilmedi.



SUUDİ BAŞSAVCILIĞI: KAŞIKÇI CİNAYETİ PLANLIYDI
Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın 2 Ekim'de İstanbul'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği'nde öldürülmesi gündemden düşmüyor. Uluslararası baskıların ardından Kaşıkçı'nın öldüğünü ortadan kayboluşundan 18 gün sonra kabul eden Suudi Arabistan'dan dün cinayete dair önemli bir itiraf daha geldi. Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın geçtiği bilgiye göre Suudi Arabistan Başsavcılığı "Türkiye'den gelen bilgiler, Kaşıkçı davasındaki şüphelilerin cinayeti önceden planladığını gösteriyor. Adaletin sağlanması için soruşturma devam ediyor" açıklamasını yaptı.


38 KONSOLOSLUK ÇALIŞANININ İFADELERİ TAMAMLANDI
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunca, Washington Post yazarı Suudi gazeteci Kaşıkçı'nın Suudi Arabistan'ın öldürülmesine ilişkin soruşturma sürüyor. Soruşturma kapsamında, aralarında şoför, teknik bakım, muhasebe ve santral görevlilerinin de bulunduğu 38 konsolosluk çalışanının ifade alma işlemi tamamlandı. Bu kişilerin haricinde 5 kişinin henüz ifade vermeye gelmediği öğrenildi. Çalışanlara, "olay günü konsoloslukta olağanüstü bir durum olup olmadığı, daha önce de konsolosluğa gelen Cemal Kaşıkçı ile dışarıdan gelen 15 kişiyi görüp görmedikleri ve kaç yıldır çalıştıkları"na ilişkin sorular sorulduğu belirtildi.


AVRUPA PARLAMENTOSU'NDAN YAPTIRIM TASARISINA ONAY
Avrupa Birliği'nden (AB) üst düzey bir yetkili, gazeteci Kaşıkçı'nın öldürülmesiyle ilgili Suudi Arabistan'ın yaptığı açıklamaların gerçekçi ve inandırıcı olmadığı değerlendirmesinde bulundu. İsmi açıklanmamak kaydıyla gazetecilere açıklamalar yapan üst düzey AB yetkilisi, cinayeti işleyenlerin yargı önüne çıkarılması gerektiğini söyledi. Avrupa Parlamentosu (AP) ise Kaşıkçı'nın öldürülmesine ilişkin uluslararası soruşturma yapılması ve sorumlulukların tespit edilmesi durumunda Suudi yetkililere yaptırım uygulanması çağrısında bulunan karar tasarısını onayladı.


SABAH