Erdoğan’dan tarihi çağrı

Başkan Erdoğan, Putin ve İran Cumhurbaşkanı Ruhani Suriye'yi görüşmek için Tahran'da bir araya geldi. "İdlib kan gölüne dönmesin" diye uyaran Erdoğan, "Ateşkes" dedi ve ekledi: Silahların bırakılması için buradan çıkan mesaj, artık terör gruplarına da çok kararlı bir duruşun ifadesidir. Silahı bırakın ki buraya sulh gelsin, huzur sağlansın. İblib kan gölü olmasın

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 08 Eylül 2018 Güncelleme 08 Eylül 2018, 02:07
Erdoğan’dan tarihi çağrı

İÇİNDEKİLER

Suriye'de siyasi geçiş için oluşturulan Astana sürecinin 3'üncü zirvesi İran'ın başkenti Tahran'da yapıldı. Başkan Tayyip Erdoğan, Rusya Lideri Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran'daki İran Liderler Konferans Salonu'nda buluştu. Başkan Erdoğan konuşmasında şu tarihi mesajları verdi:

MİLLİI GÜVENLİĞİMİZ...
"Türkiye olarak, şehitler verdiğimiz bu sürecin çok riskli bir yere geldiğini görüyoruz. İdlib milli güvenliğimiz için de hayati öneme sahiptir. Bu bölgenin Esed'in insafına bırakılamaz. Bizler idlib'e odaklanırken Amerika'nın bölgede bir diğer terör örgütünü güçlendirmeye devam etmesinden rahatsızız. Suriye'de malum en uzun sınıra biz sahip biziz. İdlib halkının kaçacağı yer Türkiye. Zaten 3,5 milyona ev sahipliği yapıyoruz. İdlib'in nüfusu 3,5 milyon. Buna ev sahipliği yapmaya gücümüz de imkanlarımız da yetmez."

ATEŞKES ÖNEM ARZ EDİYOR
Zirvenin müzakere bölümü ise ilk kez canlı yayında verildi. Başkan Erdoğan sözlerine "İdlib'te bir ateşkese adım atılmasında büyük fayda var" diyerek başladı. Erdoğan, şöyle devam etti: "İdlib'de ateşkesin sağlanması önem arz ediyor. Silahların bırakılmasını sağlamaya yönelik buradan çıkan mesaj, artık terör gruplarına da çok kararlı bir duruşun ifadesidir. Bunu başarmamız gerekiyor." Erdoğan, tarafların silahı bırakması gerektiğini tekrarlayarak, "Silahı bırakın ki buraya sulh gelsin. Bu çağrıyı zirveden yapmış olalım" dedi.



Erdoğan'a zirvede Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Hazine, Maliye Bakanı Berat Albayrak da eşlik etti.​


PUTİN'DEN DESTEK
Putin, Başkan Erdoğan'ın teklifi üzerine bütün taraflara silahları bırakma çağrısında bulunduklarını belirtti. Putin, "Bizim barış çağrımız İdlib'de de duyulacaktır. Umarım teröristler de sağduyu gösterip silahlarını bırakacaklar" dedi. Ruhani ise Suriye meselesinin çözümünde üç ülkenin işbirliğinin devam etmesi gerektiğini kaydetti. Fırat'ın doğusundaki duruma da dikkat çeken Ruhani, "ABD Suriye'yi terk etmelidir" dedi.



Dünya medyası dün İran'ın başkenti Tahran'daydı.

İŞTE 12 MADDELİK BİLDİRİ
İran'daki tarihi zirvenin ardından yayımlanan ortak açıklamadaki İdlib vurgusu dikkat çekti. İşte 12 maddelik bildiri:
1. Astana formatı önemli bir başarı sağlamıştır.
2. Suriye'nin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü önemlidir.
3. İdlib'te gerginliği azaltma bölgesindeki durum Astana ruhuna uygun olmalıdır.
4. DEAŞ, Nusra Cephesi ile El Kaide ile mücadele sürmelidir.
5. Suriye ihtilafı siyasi süreç yoluyla sona erdirilebilir.
6. Çalışmalar Suriyeliler'in öncülüğünde sürdürülmelidir.
7. Bütün Suriyeliler normal hayatlarına dönmelidir.
8. Siviller korunmalıdır.
9. Mültecilerin ikamet ettikleri asıl yerlere dönüşleri sağlanmalıdır.
10. Mülteciler için uluslararası konferans toplansın.
11. Bir sonraki zirve Rusya'da yapılacaktır.
12. Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Başkanları, Tahran'daki Üçlü Zirve'ye ev sahipliği yapmalarından ötürü İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Hasan Ruhani'ye içten teşekkürlerini sunmuşlardır.