Bedelli askerlik yaşı ve ücreti belli oldu! 2018 bedelli askerlikte yaş sınırı kaç? Bedelli askerlik ücreti ne kadar?

5 milyon asker adayının beklediği son dakika bedelli askerlik müjdesi geldi. Bedelli askerlik yaşı ve ücreti belli oldu. AK Partili Bülent Turan bedelli askerlik yaşını ve ücretini açıkladı. 2018 bedelli askerlik yaşı kaç oldu? 2018 bedelli askerlik ücreti ne kadar? "AK Partili Bülent Turan: Bedelli askerlik çıkaracağımız yasaya eklendi. Yaş 25, ücret 15 bin TL, 25 gün askerlik olacak" dedi. Düzenleme ilk açıklandığın bedelliden faydalanacakların 25 gün askerlik yapacakları bildirilmişti. Bu sürenin 28 gün olduğu öğrenildi.

Giriş Tarihi 17 Temmuz 2018, 00:00 Güncelleme 17 Temmuz 2018, 22:37
Bedelli askerlik yaşı ve ücreti belli oldu! 2018 bedelli askerlikte yaş sınırı kaç? Bedelli askerlik ücreti ne kadar?

İÇİNDEKİLER

Milyonlarca vatandaşın beklediği bedelli askerlik müjdesi geldi. Son günlerde Hükümet'in bedelli askerlik açıklamasından sonra yaklaşık 5 milyon asker adayını bedelli askerlik heyecanı sarmıştı. Asker adayları ve yakınları internet üzerinden bedelli askerlik yaşı ve ücretine dair araştırmalar yapıyordu ki AK Parti'den son dakika bedelli açıklaması geldi.


28 GÜN ASKERLİK SÜRESİ OLACAK

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan bugün basına yaptığı açıklamalarda önemli bilgiler verdi. Bedelli askerlik ile ilgili de açıklama yapan Turan 2018 bedelli askerlik yaşının 25 bedelli askerlik ücretinin ise 15 bin TL olduğunu açıkladı. Turan, açıklamasında kimsenin beklemediği bir detaya da yer verdi. Turan bedelli askerlik yapanların ayrıca 25 gün askerlik süresinin olduğunu belirtti. Düzenleme ilk açıklandığın bedelliden faydalanacakların 25 gün askerlik yapacakları bildirilmişti. Bu sürenin 28 gün olduğu öğrenildi.

AK Parti Grup Başkanvekili Turan, bedelli askerlik düzenlemesinde, 25 yaş sınırı, 25 gün askerlik süresi ve 15 bin lira bedel öngörüldüğünü bildirdi.
AK Parti Grup Başkan Vekili Bülent Turan, milyonlarca kişinin beklediği bedelli askerlik açıklamasını yaptı. AK Partili Turan'ın sözleri şöyle:

TORBA YASAYA EKLENECEK

"Bugün torba yasa gündeme geldi. Ekim ayında Meclis'in açıldığında gündeme geleceğini düşündüğümüz bedelliyi de bu yasaya ekleme kararı aldık."

"Bugün bir kaç saat içerisinde kanunu Meclisimize, Plan Bütçe'ye gönderiyoruz. Ümit ediyorum bir an önce toplanacaktır, bu hafta komisyon aşamaları biterse, haftaya da nihayete erecektir. Biz AK Parti olarak hangi vaadimizi, talebimizi ihmal ettik ki bunu edelim?"



"Ben sizin aracılığınızla gençlerimize, bedelli bekleyen tüm vatandaşlarımıza bu müjdeyi vermek istiyorum. Askerlik ruhuna yakışan bir adımı atmak bizimi için bir görevdi. İstiyoruz ki, profesyonel askerliğe geçişin bu bir adımı olsun. Bugün 5 milyondan fazla bunu bekleyen insanımız var. Çok büyük bir yığılma var."

BEDELLİ ASKERLİK YAŞI KAÇ OLDU?


"Kulis bilgisi, duyuma buna gerek yok. Biz şeffaf insanlarız. Yeni gelişmeyi sizinle paylaşmak istedim. 25 yaş ve 15 bin TL ön görüsüyle beraber, 25 günlük bir askerlik hizmeti öngörülüyor. Çalışmalar takdir, komisyonundur."

2018 BEDELLİ ASKERLİK ÜCRETİ NE KADAR


"Şu anki bedelli teklifinin içeriğini değerlendirecek olan genel kuruldur. Bizim teklifte, 15 bin bedel, 25 yaş sınırı ve 25 gün askerlik yapma şartı geliyor."

BEDELLİ ASKERLİK DAHA ÖNCE KAÇ KERE ÇIKTI?

Cumhuriyet tarihinde 10 kez bedelli askerlik çıkartılmıştır. En son; 1987, 1992, 1999 yıllarında yapılmıştır. 17 Ağustos 1999 tarihinde çıkartılan bedelli askerlik uygulaması Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla çıkartılmıştır. 2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikte, 30 yaşından gün almış ve 30 bin TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yerine getirmiş sayılmışlardır.

Bedelli askerlik yapmanın iki farklı yolu bulunmaktadır. Bunlar; 18 yaşını doldurmuş, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmasına rağmen minimum 3 sene yurt dışında çalışmış erkekler 21 gün süreyle bedelli askerlik yaparak vatan borcunu "hizmeti" tamamlayabilirler. Buna kısaca "dahte" denir. "Anlamı dövizle askerlik hizmetine tabi olan erler" şeklindedir. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ikamet eden, 12 yaşını doldurmuş erkekler için dönemlik çıkartılan yasalarla sağlanan bedelli askerlik hizmetidir. Bu tür geçici olup ilgili yasanın gerektirdiklerine bağlıdır. İlgili yasanın yürürlüğe girdiği zamanda aranan şartları sağlayanlar bu geçici bedelli askerlik hizmetinden yararlanabilir.

Aşağıda ikinci madde nezdinde ülkemizde çıkartılan bedelli askerlik yasaları hakkında bilgiler verilmiştir. Ülkemizde hangi yıllarda, kaç kere bedelli askerlik çıkarılmıştır?

Cumhuriyet tarihinde 10 kez bedelli askerlik çıkartılmıştır. En son; 1987, 1992, 1999 yıllarında yapılmıştır. 17 Ağustos 1999 tarihinde çıkartılan bedelli askerlik uygulaması Gölcük depreminden sonra ülke ekonomisine katkı sağlamak amacıyla çıkartılmıştır. 2011 yılında çıkarılan bedelli askerlikte, 30 yaşından gün almış ve 30 bin TL tutar ödeyen kişiler askerlik vazifesini yerine getirmiş sayılmışlardır. Yasa kapsamında 21 günlük temel askeri eğitimden de muaf tutulmuşlardır. 2 Aralık 2014 tarihinde ise 1 Ocak 1988 ve önceki tarihlerde doğanların 18 bin TL karşılığında bedelli askerlik uygulamasından faydalanabilmişleridir. Aşağıdaki tabloda yıllara göre bedelli askerlik ve bundan faydalanan kişi sayısı verilmiştir.