İstanbul'da Kudüs Zirvesi'nde kritik mesajlar

İstanbul'da Kudüs Zirvesi'nde konuşan Bakan Çavuşoğlu, "ABD yönetimi elçiliğini Kudüs'e taşıyarak bir provokasyona imza attı. Birlik olmalı ve başka ülkelerin ABD örneğini takip etmelerini önlemeliyiz." dedi.

Giriş Tarihi 18 Mayıs 2018, 00:00 Güncelleme 18 Mayıs 2018, 11:51
İstanbul’da Kudüs Zirvesi’nde kritik mesajlar

İÇİNDEKİLER

Filistin'deki katliam sonrası İslam İşbirliği Teşkilatı ülkelerinin liderleri İsrail'e karşı atılacak adımlar için bugün İstanbul'da bir araya geliyor. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da İstanbul'da düzenlenen 'KUDÜS' Zirvesi'nin açılış konuşmasını yaptı.

"ABD ORTADOĞU'DAKİ BARIŞ SÜRECİNİ TAHRİP ETMİŞTİR"
Mevlüt Çavuşoğlu, Filistin meselesinin çözümü için elimizi taşın altına koymalı, birlik olmalıyız diyerek, başka ülkelerin ABD örneğini takip etmeleleri gerektiğini vurguladı. Çavuşoğlu; "ABD'nin adımı ortadoğu barış sürecini tahrip etmiştir, ABD yönetimi elçiliğini Kudüs'e taşıyarak büyük bir provakasyona imza atmıştır, İsrail'in işgal ve şiddet politikalarının son bulmasının sonu gelmiştir. Hesap vermelerini sağlamalıyız, Başta BM olmak üzere uluslarası kuruluşların bu konuda gereğini yapması gerekir. Filistinli kardeşlerimize ekonomik olarak da destek vermemiz gerekiyor"

Mevlüt Çavuşoğlu son olarak, Filistin'deki katliamı lanetliyor ve Filistinli kardeşlerimize kararlı desteğimizi sürdürüceğimizi belirtiyoruz, diyerek sözlerini sonlandırdı.

"SİYONİSTLERE İZİN VERMEMELİYİZ"
İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Liderler Zirvesi'ne katılmak için İstanbul'a hareket etmeden önce Tahran'da yaptığı konuşmada, "Siyonistlerin yasadışı durumlarını kademeli olarak meşru kılmalarına izin vermemeliyiz" diye uyardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Filistin'deki son gelişmelerin ardından yaptığı davet üzerine İstanbul'a gittiğini belirten Ruhani, "ABD'nin Tel Aviv büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması, BM Güvenlik Konseyi kararlarına ve uluslararası kurallar aykırıdır. ABD yönetimi bugün İslam dünyası ve kamuoyunda her zamankinden daha fazla nefret edilir hale geldi" dedi. Ruhani, Filistin ve Kudüs meselesinin her zaman İslam dünyasının ilk meselesi olduğunu söylerdi ve ekledi, "Bu toprakların gerçek sahibi Filistin halkıdır."