Eve dönüş

Türkiye’den ABD’ye kaçırılan Zeugma mozaiklerine ait 12 parçanın Türkiye’ye gönderilmesini öngören anlaşma Chicago’da imzalandı. Uzmanlar, “Paha biçilemez eserler nihayet evine dönüyor” dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Mayıs 2018 Güncelleme 16 Mayıs 2018, 03:45
Eve dönüş

İÇİNDEKİLER

Türkiye'den parça parça ABD'ye kaçırılan Zeugma mozaikleriyle ilgili aylardır süren mücadele nihayet sonuçlandı... Kültür ve Turizm Bakanlığı ile ABD'nin Bowling Green Eyalet Üniversitesi arasında imzalanan anlaşma sonucunda Zeugma mozaiklerine ait 12 parça Türkiye'ye getirilecek. Anlaşmaya Türkiye adına New York Kültür ve Tanıtma Ofisi Direktörü Tülin Sermin Özduran, Bowling Green Eyalet Üniversitesi adına da Rektör Dr. Rodney Rogers, Sanat ve Bilim Fakültesi Dekanı Dr. Raymond Craig ile üniversitenin Başkan Yardımcısı Sean P. Fitz Gerald imza koydu. Bakanlık, eserlerin iadesi için ilk girişimini Şubat 2012'de yapılan tespitlerin hemen ardından Dışişleri Bakanlığı kanalıyla yapmıştı. Fakat o dönem üniversite yönetimi, eseri satın alırken ödedikleri 35 bin doların 2012 kurlarıyla 260 bin dolara denk geldiğini belirterek, bu paranın kendilerine ödenmesi şartıyla eseri iade edeceğini bildirmişti.



ÇOK BÜYÜK BAŞARI
Üniversite, ikinci seçenek olarak da her yıl 20, toplamda ise 200 Türk öğrencinin kendi bünyelerinde eğitim almasının sağlanmasını istemişti. Bakanlık yetkilileri ise üniversitenin her iki talebini de etik açıdan doğru olmadığı için reddetmiş, üniversiteye eserleri iade ederek sergileyecekleri duyarlı davranışın eserin sergilendiği yer de dahil olmak üzere tüm mecralarda tanıtılacağı sözünü vermişti. Mozaiklerin Türkiye'ye getirilmesi, büyük başarı olarak gösterildi.