Ramazan imsakiye 2018 Diyanet ile yayınlandı! - Ramazan başlangıcı ilk iftar vakti ve sahur saatleri ne zaman?

Milyonlarca kişinin heyecanla beklediği on bir ayın sultanı geldi, çattı. Ramazan imsakiye 2018 Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet sitesinden yayınlandı. ‘Ramazan başlangıcı ne zaman başlıyor’ bu sabah saatlerinden itibaren cevabı en çok merak edilen soruların başında yer aldı. Birçok vatandaş ilk sahura ne zaman kalkılacak sorusunun yanıtını araştırıyor. Ramazan imsakiye 2018 ile tüm bu soruların yanıtını bu başlık altında bulabileceksiniz. İstanbul, Ankara, İzmir ve diğer iller için sahur ve iftar saatleri imsak vakitleri sayfamızda. Peki Ramazan başlangıcı ne zaman başlıyor? İşte İstanbul, Ankara, İzmir ve tüm iller için imsakiye 2018… Bereket ayı Ramazan’ın gelişine sadece saatler kaldı. "Ramazan ne zaman başlayacak, ilk oruç ne zaman tutulacak, ilk teravih ve sahur ne zaman?" soruları merak ediliyor. On bir ayın sultanı olarak nitelendirilen ramazan hakkında merak edilenler ve Diyanet 2018 imsakiyesi haberimizde...

Giriş Tarihi 15 Mayıs 2018, 00:00 Güncelleme 15 Mayıs 2018, 09:56
Ramazan imsakiye 2018 Diyanet ile yayınlandı! - Ramazan başlangıcı ilk iftar vakti ve sahur saatleri ne zaman?

İÇİNDEKİLER

İlk sahur, oruç, iftar ne zaman? soruları İslam dinine mensup hemen herkes tarafından ramazan gelirken merakla araştırılıyor. Mübarek ramazan için çok kısa bir süre kaldı ve vatandaşlar ramazan hazırlıklarına başladı. İlk teravih bu gece kılınacak, ilk sahur sabaha karşı yapılacak. İlk sahur saat kaçta yapılacak? İşte merak edilenler…

Ramazan geri sayımı sürerken en çok araştırılan konulardan biri sahur ve iftar saatleri oldu. İkamet ettikleri ildeki imsakiye bilgilerini merak eden vatandaşlar, hem ilk sahur hem de iftar saatini sorguluyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan ezanvakitlerine göre Ramazan'ın birinci günü 16 Mayıs çarşamba gecesi itibariyle İstanbul'da sahur vakti 03:52'de bitecek ve İstanbul'da yaşayanlar 20:22'de iftar yapacak. İşte diğer illerin sahur ve iftar saatleri!

İLK İFTAR VE SAHUR NE ZAMAN?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı resmi bilgilere göre;

İstanbul'da ilk sahurda imsak 03.52, Güneş 05.39, İftar vakti ise 20.22,
Ankara'da ilk sahurda imsak 03.42, Güneş 05.26, İftar vakti ise 20.04,
Bursa'da ilk sahurda imsak 03.56, Güneş 05.41, İftar vakti ise 20.20,
İzmir'de ilk sahurda imsak 04.13, Güneş 05.53, İftar vakti ise 20.23,
Adana'da ilk sahurda imsak 03.47, Güneş 05.23, İftar vakti ise 19.47 saatlerinde vuku bulacak.

Oruç ibadetini gerçekleştirmek isteyen Müslümanlar, 15 Mayıs'ı 16 Mayıs'ı bağlayan gece ilk sahurlarını yapacak ve 16 Mayıs'ta akşam ezanı ile birlikte oruçlarını açacak.

DİĞER İLLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

RAMAZAN BAYRAMI NE ZAMAN VE KAÇ GÜN?
Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 2018 dini günler takviminde yer alan bir diğer bilgide ise Ramazan Bayramı'nın ne zaman ve kaç gün olacağı yer alıyor. Buna göre, bayramın arefe günü 14 Haziran günü olurken, üç günlük bayram 15-16-17 Haziran tarihlerinde tamamlanacak.

14 Haziran Ramazan Bayramı Arifesi

15 Haziran Ramazan Bayramı 1.gün

16 Haziran Ramazan Bayramı 2.gün

17 Haziran Ramazan Bayramı 3.gün

RAMAZAN AYINDA DİŞLERE DİKKAT
Diş Hekimi Ve Protez Uzmanı Yrd.Doç.Dr.Çağdaş Kışlaoğlu, Ramazan ayında dişlere dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Genel sağlığı önemli ölçüde etkileyen ağız ve diş sağlığı, Ramazan ayında daha da önem kazanıyor.

İftar ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerektiğini belirten Diş Hekimi Kışlaoğlu, "Dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Yemek sonrası, ağızda asit oranının artarak bakteriler kolayca çoğalıyor. Ramazan ayında ağız antiseptiği veya gargara kullanılması, bunlar yoksa bile tuzlu suyla gargara yapılması gerekiyor" dedi.

Ağız kokusunun, yalnızca diş çürüklerinden kaynaklanmadığını hatırlatan Kışlaoğlu, "Diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve yemek borusu rahatsızlıklarının da kötü kokulara neden olabilir" diye konuştu.

Oruçluyken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısının az seviyede olduğunu ifade eden Kışlaoğlu, "İftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakterilerin ağızda kolayca ürüyor. Buda ağızda asitlenmeye yol açarak diş çürüklerine neden oluyor" şeklinde konuştu. Oruçluyken diş tedavisinin yapıldığını belirten Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, "Anestezi uygulanmadan yapılan işlemler oruç bozmaz. Kişinin ağzını temizlemek için kullandığı suyu yutmadığı müddetçe bir sorun yaşanmaz" dedi.

İFTAR SOFRASINA EN GEÇ EDİRNELİLER OTURACAK
Ramazanda iftar vaktine göre, Türkiye'de orucunu en erken Hakarililer en geç ise Edirneliler açacak.

Türkiye'de ramazanda iftar sofrasına en geç Edirne'deki vatandaşlar oturacak.

Ramazanda iftar vaktine göre Türkiye'de orucunu en erken Hakkarililer, en geç ise Edirneliler açacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan alınan bilgiye göre, ramazanın ilk günü Hakkari'de imsak saat 03.11'de, iftar ise 19.15'te gerçekleşecek. Edirne'de ise saat 03.58'de başlayacak ilk oruç, akşam ezanının okunacağı 20.34'te açılacak. Hakkari ile Edirne arasındaki oruç açma süresi farkı 79 dakika olacak. Bir anlamda Hakkari'deki vatandaşlar teravih namazını kılmaya hazırlanırken, Edirne'de yaşayanlar iftar sofrasına oturacak.

Erken iftar yapılacak illerde Hakkari'yi; Van, Iğdır, Ağrı,Bitlis ve Batman, geç oruç açılacak illerde ise Edirne'yi; Kırklareli, Çanakkale, Tekirdağ, Balıkesir ve İzmir takip edecek.

İFTAR SOFRASINA GECE YARISINA YAKIN OTURACAKLAR
Coğrafi konumları nedeniyle İskandinav ülkelerinde yaşayan Müslümanlar, iftar sofralarına gece yarısına kısa süre kala oturacak.

Norveç, Danimarka, İzlanda ve İrlanda gibi ülkelerde iftar sofrasından kalkan Müslümanlar, kısa süre sonra sahur hazırlıklarına başlayacak.

Örneğin Norveç (Alesund) 22.34'te Göroland'da (Nuuk) 22.41'de İzlanda (Reykjavik) 22.42'de iftar edilecek, birkaç saat sonra ise yeni günün orucu başlamış olacak.

Gurbetçilerin yaşadığı Avrupa ülkelerinde de oruç süresi 17 ile 18 saati buluyor. Ramazan'ın ilk günü Berlin'de 21.02, Brüksel'de 21.32, Paris'te 21.32 ve Viyana'da 20.34'te oruç açılacak. Soydaşların yaşadığı Sofya'da ilk iftar saat 20.48'de, Kırcaali'de 20.37'de, Dobruca'da 20.33'te, Filibe'de 20.41'de, Varna'da 20.32'de yapılacak. Batı Trakya'daki İskeçeli Müslümanlar, saat 20.38'de, Gümülcine'de ise 20.36'de iftar sofrasına oturacak.