CHP'nin baskın seçimlerle dolu kirli tarihi

24 Haziran'da seçim kararının alınmasının ardından 'baskın seçim' diyerek algı oyunlarına başlayan CHP'nin tarihte sıkıyönetim uygulaması altında 30 gün ve 41 gün içerisinde yaptığı seçimler ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 21 Nisan 2018, 00:00 Güncelleme 21 Nisan 2018, 16:47
CHP’nin baskın seçimlerle dolu kirli tarihi

İÇİNDEKİLER

CHP'nin 24 Haziran'da gerçekleştirilecek "Erken Genel Seçim"le ilgili yaptığı "Baskın Seçim" eleştirisi ve stratejisini bu söylem üzerine kurması 1946'da yapılan ve baş rolünde CHP'nin bulunduğu iki seçimi akıllara getirdi.

Bu seçimlerde CHP 3 ay içerisinde iki defa erken seçim kararı alarak dünya siyaset tarihine geçti. Üstelik bu erken seçim kararlarında yerel seçimler bir ayda sonuçlandırılırken, genel seçimler sadece 41 gün içerisinde bitirilmişti. Ve ülkede o dönem OHAL'den daha ağır şartları olan "sıkıyönetim uygulaması" vardı.

SADECE 1 AYDA BİTEN SEÇİM
Eylül 1946'da yapılması gereken yerel seçimleri öne almak için 26 Nisan 1946'da meclise kanun teklifi veren CHP, aynı gün teklifi geçirerek 26 Mayıs 1946'da seçime gitti.

CHP'nin bu skandal kararı üzerine heniz 3 ay önce kurulan Demokrat Parti seçimlere katılmama kararı verdi. Nuri Demirağ liderliğindeki Milli Kalkınma Partisi ise önce seçime katılacağını açıkladıysa da daha sonra CHP'nin baskılarına dayanamayarak seçimden çekilmek zorunda kaldı.

Demokrat Parti seçimlere katılmamasına rağmen halkı sandık boykotuna çağırarak seçimlere katılmamaya davet etti. Bu çağrı halkta büyük yanıt bulurken seçimlere katılım oranı yüzde 50'nin altında kaldı.

GENEL SEÇİM 41 GÜNDE YAPILDI
Yerel seçimleri bu şartlarda kazanan İsmet İnönü yönetimindeki CHP, bu seçimlerin hemen arkasından baskın seçim yapabilmek için erken genel seçim kararı aldı. İnönü, 1947'nin Mart ayında yapılacak seçimleri 21 Temmuz 1946'ya çekti. Kanun teklifi ise Meclis'e 10 Haziran'da sunulmuştu.

CHP'liler bu kez de gözünü yerel seçimleri boykot çağrısı halkta büyük karşılık bulan Demokrat Parti'ye çevirdi. Türk siyasi tarihine "Açık oy gizli tasnif" olarak geçen bu seçime girmeye karar veren Demokrat Parti, 41 gün içinde yapılan seçimde 61 milletvekili çıkarmayı başardı.

CHP'nin Milli Şefi İsmet İnönü, neden erken seçime gitmeye karar verdiğini o günlerde şu cümlelerle açıklamıştı:

"Esasen seçimi tabii olarak 1947 için düşünüyorduk. Dış ve iç politika gerekleri, memleket idaresini bir an önce kararlı kılmak mecburiyetini gösterdi. Dünyanın hali, geçen sene tahmin edebildiğimizden daha bulanık ve karanlık olarak, uzun bir sürünceme yolunu tutmuştur. Demek istiyorum ki, yeni seçim kanununun karar altına alınmasının tabii neticesi, süratli bir seçime gitmek olacaktır."

ÜSTELİK SIKIYÖNETİM VARDI
CHP'nin bugün "Olağanüstü Halle seçime gidilmez" tezi de boşa çıktı. Çünkü; 1946'daki erkene alınan hem Belediye hem de Genel Seçimler sırasında İstanbul da dahil olmak üzere 6 ili kapsayan, şartları olağanüstü halden daha ağır olan sıkıyönetim uygulaması yürürlükteydi.