Beş anketçiden erken seçim yorumu

Beş büyük kamuoyu araştırma şirketinin yöneticileri, 'cumhurun başkanı'nın belirleneceği 24 Haziran seçimi için aynı noktada buluştu.

Giriş Tarihi 20 Nisan 2018, 00:00 Güncelleme 20 Nisan 2018, 12:18
Beş anketçiden erken seçim yorumu

İÇİNDEKİLER

Türkiye, 24 Haziran'da sandık başına gidiyor. AK Parti ile MHP'nin ortaklığında kurulan Cumhur İttifakı, Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde seçime hazırlanırken, muhalefet cephesinde ise, belirsizlik sürüyor. Erdoğan'ın erken seçim kararını değerlendiren uzmanlar, sonucun şimdiden belli olduğunu düşünüyor.

İşte anketçilerin çarpıcı yorumları...

;

MEHMET ALİ KULAT (MAK DANIŞMANLIK)
Türkiye'nin gerek ekonomik gerekse de uluslararası baskıdan bir an önce çıkması için bu seçim kararı çok önemliydi. Elimizdeki verilere baktığımızda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tek başına bir oy oranı var. İlk turda Cumhur İttifakı %53-54 bir oy alacaktır. Buna karşın muhalefetin Erdoğan'la yarışabilecek bir adayı yok.

ADİL GÜR (A&G ARAŞTIRMA)
Tabloya baktığımızda şu an için seçime en hazır taraf AK Parti- MHP olarak görünüyor. Yaptıkları Cumhur İttifakı ile tabanlarını da buna hazırladılar. Muhalefet hazırlıksız. Ortada bir aday yok. Bu da ciddi sıkıntı yaratacaktır. Cumhur İttifakı ve adayları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk turda seçimi kazanacaktır.

İBRAHİM USLU (ANAR ARAŞTIRMA)
Cumhur İttifakı seçime hazır. Yol haritaları belli, sadece vekil listelerini belirleyecekler. Muhalefet için ciddi bir sıkıntı var. Ortada ne aday ne de seçime dair bir hazırlık var. Meral Akşener adaylığını açıklayarak, bir bakıma muhalefeti daha da zora soktu. Bu görüntü Cumhur İttifakı'nın işi ilk turda bitirmesini sağlayacaktır.

HİLMİ DAŞDEMİR (OPTİMAR ARAŞTIRMA)
Cumhur İttifakına karşı muhalefet ince hesaplara girişti. İlk turda herkes kendi adayıyla, ikinci turda ise herkesin üzerinde uzlaşacağı bir aday gösterme peşinde. Ama tutmayacak. Bir taraftan FETÖ'yle, diğer taraftan bölücü terör örgütleriyle ilişki içinde olan isimlerle iş tutmaya çalışmaları halktan destek görmedi.

İHSAN AKTAŞ (GENAR ARAŞTIRMA):
Cumhur İttifakı için çok olumlu bir iklim var. İki partinin tabanlarının yüzde 85-90'lık bir oranı ittifaka destek veriyor. MHP yönetiminden tabana destek giderek arttı. Şu an için en hazır durumda olan Cumhur İttifakı. Buna karşın muhalefet için aynı şeyleri söylememiz mümkün değil, vizyon ortaya koyamadı.