Çiftlikbank'tan yarım milyar liralık vurgun

Hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından inceleme başlatılan Çiftlikbank'ta müfettişler raporlarını tamamladı. Yaklaşık 77 bin kişiden toplamda 511 milyon lira topladığı tespit edilirken müfettişlerin savcılığa suç duyurusunda bulundukları açıklandı.

Giriş Tarihi 08 Mart 2018, 00:00 Güncelleme 08 Mart 2018, 10:41
Çiftlikbank’tan yarım milyar liralık vurgun

İÇİNDEKİLER

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, internet üzerinden 'sanal çiftlik' kurarak yüksek gelir vaadiyle vatandaşı dolandıran 'Çiftlikbank' ile ilgili soruşturmayı tamamladı. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Müfettişler soruşturmayı tamamladı, savcılığa suç duyurusunda bulunduk" dedi.

Bakanlık müfettişleri raporunda Çiftlikbank'ın yapılanın nitelikli dolandırıcılık olduğunu ifade etti. Müfettişler savcılığa suç duyurusunda bulunurken, raporun bir örneği de MASAK'a da gönderildi. Raporda, bakanlığa vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine 29 Kasım 2017'de inceleme başlatıldığı, bankaların şirketle para çekme, yatırma gibi çeşitli bankacılık işlemlerini yapmadığı ve bu durumun çok sayıda mağduriyet yarattığı ifade edildi.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 80. maddesi ile ilgili mevzuat kapsamında aralarında Çiftlikbank isimli sistemi işlettiği anlaşılan Fame Game Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'nin de bulunduğu bazı şirket ve organizasyonlar denetim kapsamına alındığı belirtilen raporda, bu şirketin yanı sıra benzer yapıların tespiti ve denetimine ilişkin de çalışma başlatıldığı kaydedildi.

77 BİN KİŞİDEN 511 MİLYON TL TOPLAMIŞLAR
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın soruşturması sürerken SPK raporunu tamamlayıp Bakanlığa gönderdi. SPK raporunda, Çiftlik Bank ödeme sistemi kanalıyla 2016-2017 arasında 77 bin 843 kişiden toplam 511.7 milyon lira toplandığı belirtildi. Raporda, Ponzi sistemiyle toplanan paralarla oyuna üye olanlara yüzde 160 ila 307 oranları arasında kazanç vaat edildiği kaydedildi.

Bakanlık, şirketin gerçekleştirdiği tüm tanıtımlarda kullandığı "Çiftlikbank" ifadesinin, Bankacılık Kanunu'nun 150. maddesine aykırılık teşkil ettiğini tespit etti. Reklam Kurulu, üç ay süreyle tedbiren durdurma cezası verdi. Bakanlık, soruşturma kapsamında şirketten görüş ve savunma istedi.

TÜFENKCİ: SORUŞTURMA TAMAMLANDI
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Türk Ceza Kanunu'nun nitelikli dolandırıcılık maddesi kapsamında Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç ihbarında bulunulmasına karar verdi. Bakanlık müfettişleri, raporlarında internet sitesinin de kapatılmasını teklif etti.
TBMM'de gazetecilerin sorusunu yanıtlayan Tüfenkci, "Bakanlık olarak soruşturmayı bitirdik. Çiftlikbank ile ilgili müfetişlerimiz savcılığa suç duyurusunda bulundu. MASAK'ın incelemesi için de müfettişlerimiz raporlarının bir örneğini MASAK'a gönderdi" dedi.