İstanbul'a 45 km’lik yeni ‘boğaz’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2011’de ‘Çılgın Proje’ olarak açıkladığı Kanal İstanbul’da güzergâh belli oldu. Bakan Ahmet Arslan, araştırılan 5 güzergâhtan Küçükçekmece-Sazlıdere-Durusu’nun seçildiğini açıkladı. 45 kilometre uzunluğunda olacak Kanal İstanbul için ilk kazma bu yıl vurulacak.

Giriş Tarihi 16 Ocak 2018, 00:00 Güncelleme 16 Ocak 2018, 11:03
İstanbul’a 45 km’lik yeni ‘boğaz’

İÇİNDEKİLER



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kanal İstanbul Projesi'nin güzergahını açıkladı. Beş alternatif üzerinde çalıştıklarını belirten Arslan, 4. alternatif olan Küçükçekmece- Sazlıdere-Durusu koridorunun en uygun proje yolu olarak tespit edildiğini ve Küçükçekmece gölünden girecek 45 kilometrelik Kanal İstanbul'un, Terkos Barajı'nın doğusundan Karadeniz'e çıkacağını söyledi.


5 KORİDOR DEĞERLENDİRİLDİ

Arslan dün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Kanal İstanbul ile ilgili açıklamalarda bulundu. Proje için İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Boğaziçi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Gazi üniversitelerinde görevli öğretim üyeleri ve uluslararası uzmanlarla birlikte çalıştıklarını ifade eden Arslan, "Planlanan alanda 35 ilgili kurum ve kuruluşun yapmış olduğu çalışmalar ve veriler, çevresel koşullardan, maden alanlarına, flora ve fauna durumuna kadar tüm etkenler dikkate alınarak 5 koridor değerlendirildi. Bu kriterlere göre de 4. alternatif en uygun güzergah olarak seçildi" dedi.


KARMA MODELLE

Yap-işlet-devret, kamu-özel iş birliğinin diğer alternatifleri dahil olmak üzere karma bir modelle ihaleyi yapacaklarını ve bu sene içinde kazma vurmayı hedeflediklerini belirten Arslan, "3. havalimanına göre konumu Küçükçekmece'den girişi olarak belirlendi. Saha çalışmaları sonucunda Terkos Gölü havzası kritik sınırından uzaklaşılmıştır. Kanal güzergahı Baklalı ve Dursunköy yerleşkeleri dışarıda kalacak şekilde belirlenerek, bölge sakinlerinin olumsuz etkilenmesi önlenmiştir" dedi.

Tsunami risklerine yönelik çalışmaların da gerçekleştirildiğini ifade eden Arslan, "Proje alanıyla ilgili Karadeniz ve Marmara Denizi girişlerindeki rüzgar ve derin deniz dalgaları incelendi. Kanal içerisinde gemi geçişlerinden oluşacak dalgaların kanal yan yüzeylerine etkisi en olumsuz senaryolara göre değerlendirilmiş, detaylı çalışmalar devam etmektedir" bilgisini verdi. Arslan, deprem risk değerlendirmelerinin de yapıldığını söyledi. Arslan, "Bu kapsamda, deprem tehlikesi sonuçları 72 yıl, 475 yıl ve 2 bin 475 yıllık ortalama yineleme süreleri için çalışılmıştır. Sonuç olarak Kanal İstanbul projesinde deprem ile ilgili dikkate alınması gereken parametreler en son deprem bilgi birikimine ve değişik yinelenme sürelerine göre belirlenmiştir" dedi.


Proje büyüklüğüyle ilgili sorular üzerine Bakan Arslan, bu kadar büyük bir projede, kanal kesitine bağlı çalışmalar bitmeden söylenebilecek bir tutarın yanıltıcı olacağını söyledi. Arslan, "Ama bir gerçek var ki şu an ülkemizin en büyük projesi yaklaşık 10.5 milyar Euro'yla Üçüncü Havalimanı, 25 yıllık işletme döneminde 22 milyar Euro kira bedeliyle en büyük proje. Ancak Kanal İstanbul ondan da büyük olacak" dedi.

GEÇİŞLERİN 3'Ü BATIRMA TÜP
Kanal İstanbul'da iki yaka, 6 araç geçişiyle birbirine bağlanırken Bakan Ahmet Arslan, Marmara tarafındaki 3 geçişi, Marmaray projesinde olduğu gibi batırma tüp ile Küçükçekmece Gölü'nün altından geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Kuzey yönündeki diğer alternatiflerin tamamını köprü geçişi şeklinde yapacaklarını söyleyen Arslan, karşıdan karşıya geçişlerde uzun mesafeli, viyadük gerektiren geçişler olmayacağını belirtti.


ADA DA VAR LİMAN DA

Kanal İstanbul için toplam 17 bin metre sondaj çalışması yaptıklarını belirten Arslan, "Çıkacak kazı malzemesi dolgu malzemesi olarak kullanılabilecek. Kanal İstanbul kapsamında, liman, lojistik merkez, yapay ada gibi projelerin planlaması sürüyor. Dolgu alanları ve yapay adaların büyüklük, sayı ve konumları sonra kesinleşecek" dedi.



SÖYLENTİSİ BİLE UÇURDU

Projeden önce ciddi talep almayan bölgede, Kanal İstanbul ile ilgili söylentiler önemli bir hareket sağladı. Söylentilerden önce oldukça düşük fiyatlardan el değiştiren konutlar 4'e katlarken, vasıfsız araziler ise tam 100 kat değer kazandı. Arnavutköy, Avcılar, Başakşehir ve Küçükçekmece'de konut fiyatlarında yaşanan hareketliliğe ek olarak vasıfsız arsa fiyatlarında da önemli artışlar yaşandı. EYG Gayrimenkul İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, mega projelerin bölgelerin gelişimine önemli katkılar sağladığına dikkat çekerek, "Bölgeye bakış açısı değişir. Bölge uzun süre popülerliğini koruyacak. Burada önce bir hikâye vardı, bunu satın alanlar önemli kazançlar elde etti" dedi. Bölgelerde oluşan fiyatlara bakıldığında ise bin kata varan artışlar görmek mümkün. Örneğin Terkos'ta metrekaresi 50 lira olan arsanın fiyatı 500 liraya kadar çıkmış durumda. Sazlıbosna'da metrekaresi 10 liraya alınabilen arsanın metrekaresi ise 500 TL'yi buluyor.



KONUT TALEBİNİ ARTIRIR

TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, Kanal İstanbul'un sadece İstanbul için değil, tüm Türkiye'nin geleceğinde etkili olacak bir proje olduğunu dile getirdi. TSKB Gayrimenkul Değerleme Kurumsal Kalite ve İş Geliştirme Yönetici Yardımcısı Gamze Ertaş Karcıoğlu, projenin güzergâhını oluşturan Küçükçekmece-Sazlıdere- Durusu hattında önemli değerler oluştuğunu kaydetti. Hat üzerindeki ilçelerde büyük değer artışı bekleniyor.

YÜZYILIN PROJESİ OLACAK
Fuzul Grup Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, "21'inci Yüzyıl Kanal İstanbul ile anılacak. Bu proje Türkiye'nin nereye geldiğini ortaya koyuyor. Öyle ki proje sadece Türkiye'de değil dünyada siyasetten ekonomiye birçok alanda değişiklik oluşturacak. Bu dev projenin en büyük faydasını ise gelecek nesillerimiz görecek. Türkiye ders kitaplarına da konu olacak bu proje ile siyasi, coğrafi, ekonomik anlamda birçok arenada daha fazla söz sahibi olacak" dedi.



GELİŞİMİN YENİ ADRESİ BELLİ
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, Bakan Arslan'ın açıklamasıyla İstanbul'un yeni gelişme bölgesinin de tam olarak resmileştiğini söyledi. Özelmacıklı, "Yaklaşık 45 km uzunluğunda olacak bu kanalla beraber birçok yeni gelişme modeli ve gayrimenkul alanları oluşacak. Bunlar da Türkiye ve İstanbul için önemli bir avantaj. Hatta bunun için yeni bir kıta oluşuyor diyebiliriz" dedi. Endeksa Kurucu Ortak ve CEO'su Görkem Öğüt ise "Son 4 yılda konut fiyatlarında en fazla artışların görüldüğü Arnavutköy'ün önümüzdeki dönemde de en fazla gelişim ve fiyat artışı potansiyeli barındırdığını düşünüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

HUNCA DOĞRUDAN SATIŞLA BÜYÜYECEK
Hunca'nın doğrudan satış şirketi Huncalife, 60 bin temsilciyi 100 bine çıkarıp 130 milyon liralık ciro yapacak. Hunca Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Hunca, 4 ay önce resmen Ar-Ge merkezi unvanıaldıklarını, dolayısıyla ürettikleri ürünlerin arkasında devletin garantisi olduğunu söyledi. Hunca,buradan hareketle bu yıl Çerkezköy'deki üretim tesislerine ek olarak 5 milyon dolarlık bir yatırımyapacaklarını dile getirdi.



YÜKSEK FAİZLER EV KREDİLERİNİ YÜKSELTTİ
Konut kredisi faizlerinin son bir yılda yüzde 0.95'lerden 1.14'e çıkması, ev sahibi olmak isteyen tüketicilerin kredi maliyetini yüzde 10.2 artırdı. Faizlerdeki yükseliş nedeniyle 100 bin lira kredi çeken bir vatandaş, bir yıl öncesine kıyasla 17 bin 220 lira daha fazla ödeyecek. Konut kredisi kullanan tüketicinin aylık cebinden ödeyeceği rakam da son bir yılda bin 400 liradan bin 533 liraya yükseldi. 10 yıl vadeli konut kredisi kullanan bir vatandaşın cebinden bir ayda 133 lira, bir yılda bin 596 lira, 10 yılda da 17 bin 220 lira daha fazla çıkacak.

AKBEN: BANKALAR TAKİP BAŞLATABİLİR
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, sektörde yapılan yeni düzenlemelerle Türk Telekom gibi yakın izlemeye alınan kredilerin takibe dönüşümü için belirlenen bir süre olmadığını ve bankaların bu kredilerden zarar beklemesi durumunda takibealabileceklerini söyledi. Türk Ekonomi Bankası ile Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği işbirliğinde düzenlenen '3. Finansal Okuryazarlık ve Erişim Konferansı'nda konuşan Akben, sektörün finansal sağlamlık ve istikrar göstergeleri bakımından güçlü olduğunu söyledi.