Ders gibi Lozan yanıtı

‘Lozan güncellenemez’ diyen Yunanistan Cumhurbaşkanı’na Erdoğan’dan yanıt: Lozan 94 yıl önce yapılmış ve uygulanmıyor. Batı Trakya Müslümanları inançlarını yaşayabiliyor mu? Başmüftüleri bile atanmış biri

Giriş Tarihi 08 Aralık 2017, 00:00 Güncelleme 08 Aralık 2017, 02:19
Ders gibi Lozan yanıtı

İÇİNDEKİLER

Resmi ziyaret için Yunanistan'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Pavlopoulos tarafından resmi törenle karşılandı. Erdoğan, daha sonra mevkidaşıyla basın açıklaması yaptı. Erdoğan'ın önceki gün bir Yunan televizyonuna "Lozan Anlaşması'nın güncellenmesi gerekir" dediğini hatırlatan Pavlopoulos, hukuk profesörü olduğunu ve Lozan'ın güncellenemeyeceğini söyledi. Bunun üzerine Erdoğan, "Ben hukuk profesörü değilim. Ama siyaset hukukunda anlaşmaların güncelleşmesi vardır. Yeter ki ülkeler mutabık kalsın" yanıtını verdi.

'94 YILDA DÜNYA ÇOK DEĞİŞTİ'
Pavlopoulos, Erdoğan'ın gerçekleştirdiği ziyaretin tarihi olduğunu ve Türkiye'nin AB üyeliğini desteklediklerini söyledi. Lozan Anlaşması'nın iki ülke ilişkilerinin mihenk taşı olduğunu belirten Pavlopoulos, "Lozan Anlaşması'nın tartışılacak, reforme edilecek bir sözleşme olduğuna inanmıyorum. Bu anlaşma gereğince iki ülkede yaşayan azınlıklar çok belirgin bir şekilde dile getirilmiştir ve Yunanistan'da Müslüman bir azınlık, Lozan anlaşması temelinde yaşamaktadır. Yunanistan bu azınlığın tüm haklarını bir hukuk devleti olarak korumaktadır" şeklinde konuştu. Erdoğan ise mevkidaşına şöyle cevap verdi: "Lozan konusunda hâlâ anlaşılmayan bazı incelikler var. 94 yıl önce yapılmış ve 11 taraf ülkesi var. 94 yılda dünya yeniden inşa edildi. Batı Trakya'da yaşayan Müslü-manlar inançlarını Lozan'a göre yaşayabiliyorlar mı? Kendi seçtikleri başmüftü değil, atanan bir başmüftüyle yönetiliyorlar. Türkiye'de patrik atanan bir patrik değildir. Patrik, Sen Sinod Meclisi'nin seçmiş olduğu bir patriktir. Nasıl oluyor da Lozan'ın uygulamada olduğunu söylüyoruz."



'TÜRK İSMİNE BİLE TAHAMMÜL YOK'
Yunanistan'ın kişi başı milli gelirinin 18 bin dolar, Batı Trakya halkının ortalama kişi başı mili gelirininse 2 bin 200 dolar olduğunu belirten Erdoğan şöyle devam etti: "Yatırım noktasında ayrımcılık söz konusudur. Türkiye'de Rum vatandaşlara yönelik böyle bir uygulama göremezsiniz. İbadethaneleri noktasında en ufak bir ayrımcılık göremezsiniz. Ama Batı Trakya'da bırakın bunları, bir okulun kapısında veya dernekte Türk yazısını bile hazmedemiyorlar. Benim güncellenmesi gerekir dediğim işte bunlardır." Pavlopoulos ise eski bir hukuk fakültesi hocası olduğunu hatırlatarak, "Anlaşmayı güncelleştirme veya gözden geçirme gibi bir kavramı kullanmıyoruz" dedi. Pavlopoulos'un bu sözleri üzerine de Erdoğan, "Bunu cevapsız bırakmak da kendime saygısızlık olur" diyerek şunları söyledi: "Ben hukuk profesörü değilim. Ama siyaset hukukunu iyi bilirim. Siyaset hukukunda da anlaşmaların güncelleşmesi diye bir şart vardır. Yeter ki ülkeler mutabık kalsınlar. Bunun dünyada çok örnekleri var. Ben tabii bugün sizler bu konuyu açtığınız için buna girdim." Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pavlopoulos'un onuruna verdiği akşam yemeğinde de "Geleceğe bakarken artık geçmişten ibret almanın önemli olduğuna inanıyorum. Eğer geçmişten ibret alırsak, tarih tekerrür etmez" diye konuştu. Türkiye'nin AB üyeliğine desteğini vurgulayan Pavlopoulos ise "Türkiye'nin AB'ye ait olduğuna inanıyoruz" dedi.



"FETÖ'CÜLERi İADE EDİN" ÇAĞRISI
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Yunanistan Başbakanı Çipras'la da bir araya geldi. Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos ile görüşmeye damga vuran Lozan, ortak basın toplantısında da gündeme geldi. Erdoğan, FETÖ'cülerin iadesi ve Lozan konularında kritik mesajlar verdi:
Erdoğan: Bugün tarihi bir gün yaşıyoruz. Bu süreç içinde atmamız gereken önemli adımlar var. 15 Temmuz gecesi 251 insanımızı şehit eden FETÖ militanlarının adaletle yüzleşmesi büyük önem taşıyor. Yunan yargısına bir çağrım var. Türkiye'de işkence, idam söz konusu değil. Yunanistan'daki FETÖ mensuplarıyla ilgili kararı hemen verelim. Gecikmiş adalet adalet değildir.
Çipras: Bu konu Yunan yargısını ilgilendiren bir konu. Bizim darbecilere kapılarımızı açmamız söz konusu dahi olamaz.
Erdoğan: Lozan sadece Ege'yi mi kapsıyor? Batı Trakya'daki azınlıkların hukuku yok mu? Patrik yurt dışına çıkmak istese Lozan'a göre Eyüp Kaymakamlığı'nın izni ile çıkabilirdi, biz bunu bir tarafa koyduk. Batı Trakya'da atanmış bir baş müftü var. Bizim toprak bütünlüğü ile ilgili sıkıntımız yok.
Çipras: Bu anlaşmanın yeniden yapılandırılması, güncellenmesi söz konusu olamaz. Yunanistan vatandaşı Müslümanlarla ilgili daha fazla adımlar atılması gerektiğine de inanıyorum. Fakat Yunanistan'daki vatandaşlarla ilgili konular başka ülkeleri ilgilendiren konular değil.

'MİNDERDEN KİM KAÇTI BİLİYORUM'

Çipras: Ben 43 yaşındayım ve 43 yıldır Kıbrıs meselesi tartışılıyor. Çünkü yasadışı bir işgal olmuştu.

Erdoğan: 43 yıldır diyor, ben 63 yaşında olduğuma göre, ben burada ciddi bir tecrübeye sahibim. Takip ettiğim süreçte de minderden kimlerin kaçtığını çok iyi biliyorum. Bütün belgeleri rahatlıkla verebilirim. Buna dikkat edersek çok şeyi aşarız. Asker bulundurma deniyor. Yunanistan asker bulundurmuyor mu? Annan Planı uygulanmış olsaydı bu noktaya gelmemiş olacaktı. Ama referandumda Güney Kıbrıs ters hareket etti ve bugünlere geldik.