İstanbul'kâr't!

Metrobüs durakları, yeni bir ticari sektör yarattı! Turnikelerin önünde bekleyen fırsatçılar, bakiyesi bitenler için fazla ücret karşılığı İstanbulkart basmaya başladı. Bu kişiler, aylık 5 bin lira kâr yaptı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Kasım 2017 Güncelleme 14 Kasım 2017, 00:40
İstanbul’kâr’t!

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da toplu taşıma durakları, kazanç noktası haline geldi. Girişimciler, günde 13 milyon insanın uğradığı bu durakları mesken edindi. Kimi milyonlarca insanın gelip geçtiği metrobüs duraklarında simit satarak ekmek parasını çıkartırken, kimileri de gitar çalıp şarkı söyleyerek gelir elde etti. Ancak şimdilerde bu girişimcilere ekmeğini 'akbil'den yani 'İstanbulkart'tan sağlayanlar da eklendi. Fırsatçılar, özellikle metrobüs duraklarında bekledi. Bu kişiler bir miktar fark karşılığında İstanbulkart bakiyesi bitenlerin imdadına yetişti! Metrobüs duraklarındaki akıl almaz ticaret şöyle işliyor. 'İstanbulkart'larını dolduran kişiler, sabahın erken saatlerinden itibaren metrobüs turnikelerinin başında bekliyor. Bu kişiler, bileti olmayan ya da bakiyesi bitenler için akbil basıyor. Karşılığında da kişi başı 70 kuruş ile 1 lira arasında değişen tutarlarda fark alıyor. Fırsatçılar, özellikle metro ve metrobüs istasyonlarında daha çok görülüyor. Fiyat tarifeleri ise değişkenlik gösteriyor. 33 duraklık geçiş tarifesi 3.60 lira olan metrobüs için 4.50 lira ücret alındığı belirtiliyor.

GETİRİSİ YÜKSEK
Yenibosna civarında 2 yıldır bu işi yaptığını anlatan Ahmet Ö. vatandaşların sıkça kullandığı metro ve metrobüs gişelerinin yüksek oranlarda kar etmek için iyi bir fırsat olduğunu söylüyor. Ahmet Ö. günlük harçlığını çıkartmak için başladığı bu işi yüksek getirisi olduğunu görünce meslek edindiğini belirtiyor. Özellikle sabah ve akşam saatlerindeki yoğunluktan faydalandıklarını anlatan Ahmet Ö. aylık kazancının 5 bin lira olduğuna dikkat çekiyor. Ahmet Ö. ayrıca "Alan razı, satan razı. Otobüste bakiyen yetersiz olunca 'Fazla Akbil'i olan var mı' diye sormuyor musun?" diyor.

AL DOLUYU, VER BOŞU!
Metrobüs duraklarında akbil basarak para kazananlar, turnikeleri ticarethane haline getirdi. Öte yandan dolandırıcılar da metrobüs duraklarını mesken edindi. Metrobüs turnikelerinde "Akbilim bitti. Fazla akbili olan var mı?" yalanıyla dolandırıcılık yapıldığı bildirildi. Dolandırıcıların, kendisine akbilini veren yolcunun kartını, elindeki bakiyesi boş olan kartla değiştirdikleri öğrenildi.