
İran ile İsrail arasında savaş beşinci gününe girerken karşılıklı füze misillemeleri ve nükleer tehditler devam ediyor. Tahran-Tel Aviv hattında füzeler ateşlenirken dünyayı ise nükleer panik sardı. İran, İsrail'in Negev ve Nevatim üssünü hedef alacaklarını belirtirken İran'da ise endişe İsrail için de kilit hedef olan Fordo Nükleer Tesisi.

İRAN'IN EN GÜÇLÜ NÜKLEER TESİSİ: FORDO
İran'ın en güçlü şekilde güçlendirilmiş nükleer tesisi olan Fordo Nükleer Tesisi.

DAĞIN DERİNLİKLERİNDE GİZLENİYOR
Olası saldırılardan korunmak için bir dağın derinliklerine inşa edilen Fordo Nükleer Tesisi'nin İsrail saldırısında hasar gördüğü iddia edilmişti. Uydu görüntüleri ise tesiste hasar olmadığını ortaya çıkardı.

NEW YORK TIMES: SADECE ABD ORDUSU VURABİLİR
ABD gazetesi New York Times ise İran'ın en ağır şekilde güçlendirilmiş nükleer tesisi olan Fordo'nun saldırılardan korunmak için dağın derinliklerine inşa edildiğini belirtirken "Sadece ABD ordusunun oraya ulaşabilecek 30 bin poundluk bombası var" ifadelerini kullandı.
New York Times, derin yeraltı sığınaklarını veya yüksek korumalı tesislerdeki iyi gömülmüş silahları yok etmek için tasarlanan "sığınak delici" bombanın, sahayı yok etme şansı olan tek silah olduğunu belirtiyor.
İsrail'in Fordo'yu tek başına yok edemeyeceğini vurgulayan New York Times, "ABD, İsrail'in sığınak deliciyi almasını engellemiştir ve İsrail savaş uçaklarına sahip olsa da silahı taşıyabilecek ağır bombardıman uçakları geliştirmemiştir." ifadelerini kullandı.

ABD'NİN HAMLESİ NE OLACAK?
Bu durumda Orta Doğu'ya savaş gemileri gönderdiğini bildiren ABD'nin hamlesi ne olacak?
Donald Trump ve Joe Biden yönetimlerinde Orta Doğu'da özel üst düzey diplomat olarak görev yapan CNN Analizcisi Brett McGurk, "İsrail bu nükleer tesislerin üzerinde dolanabilir, onları işler durumda olmaktan çıkarabilir ama onları gerçekten devre dışı bırakmak istiyorsanız ya ABD askeri müdahalesi gerekir ya da bir anlaşma"dedi.


