TEOG kalksın

Eğitimciler ve veliler, ‘TEOG olayını istemiyorum’ diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek verdi. Ancak hepsi, yeni sistemin okullara torpil gücünü de vermemesi gerektiğini söyledi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Eylül 2017 Güncelleme 17 Eylül 2017, 00:45
TEOG kalksın

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gece ATV - A Haber ortak yayınında yaptığı açıklamada, TEOG sınavının kaldırılması gerektiğini söyledi. Erdoğan, "Ben TEOG olayını istemiyorum ve bunu da artık yanlış buluyorum. TEOG'un kaldırılması lazım. Biz TEOG'la mı geldik, Ne TEOG vardı, ne bir şey vardı. Okursun, sene içinde notların bellidir, bu notlarınla beraber yürürsün. Gelirsin üniversite sırasına, orada da girersin üniversite imtihanlarına. Üniversite imtihanında da sosyalde, sayısalda başarı durumun neyse bu başarıya göre girmen gereken yer nereyse girersin" dedi. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu açıklamasına eğitimcilerden büyük destek geldi:

BÜYÜK SIKINTI
Nurullah Dal (Türkiye Özel Okullar Derneği Başkanı): Sınavsız eğitim sistemi mümkün değil. Değerlendirme sistemi olmak zorunda. TEOG bunun bir aracı. Ama tek başına TEOG olunca sıkıntı çıkıyor. Bu konuda Cumhurbaşkanı'na katılıyorum. TEOG kaldırılmalı ama yerine öğrencilerin sanatsal, sportif, kültürel, akademik başarılarını ölçebilen bir değerlendirme sistemine geçilmeli. Çünkü tek başına teste dayalı geçişle öğrencileri okullara yerleştirmek doğru olmuyor.
Orhan Yıldırım (Eğitim-İş Genel Başkanı): Çocukların erken yaşlardan itibaren sınava odaklanmaları doğru değil. TEOG ve benzeri sınav odaklı sisteme karşıyız. Eşit şekilde her çocuğun eğitim aldığı, gelişmiş ülkelerdeki gibi değerlendirme sistemi uygulanmalı. Türkiye'de sayısı hızla artan özel okullarla birlikte TEOG'un kaldırılması durumunda şişirme notlarla öğrenciler okullara başvurur. Bu konuya da dikkat edilmeli.

SOSYAL YAŞAM
Sait Gürsoy (Eğitim yazarı): Cumhurbaşkanımızın TEOG sisteminin kaldırılması ile ilgili düşüncelerine katılıyorum. Eğer bu sistem kalkarsa eğitim dünyamızda çok önemli bir adım atmış olacağız. Cumhurbaşkanımızın söylediklerinden anlamış olduğum, öğrencilerin hem ders notları hem sosyal aktiviteleri ayrıca sosyal sorumluluk projelerinde yer almaları ile birlikte liselere gidilebilir. Şayet TEOG kaldırılırsa öğrenciler sosyal yaşantılarına ağılık verecek ve daha mutlu olacak.

​BEYLERBEYİ'NDE GÖRÜŞTÜLER
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün saat 14.50'de Kısıklı'daki konutundan çıkarak Beylerbeyi Sarayı'na geçti. Çengelköy'deki Vahdettin Köşkü'nde Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Navaz Şerif'i kabul eden Başbakan Binali Yıldırım'ın da ilerleyen dakikalarda Beylerbeyi Sarayı'na giderek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'la bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Yıldırım'ın TEOG konusu başta olmak üzere, Kuzey Irak referandum planı, Suriye ve Katar ablukasıyla ilgili konuları görüştüğü iddia edildi. Bugün Birleşmiş Milletler 72. Genel Kurulu'na katılmak için New York'a hareket edecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, perşembe günü ABD Başkanı Donald Trump'la bir araya gelecek.

VELİLER NE DİYOR?
Kamuran Yılmaz: Çocuklarımızı yarış atı gibi yetiştiriyoruz. Parası olanlar evde ders alarak, TEOG'da başarılı oluyor. Bence kalkmalı.
Meral Atacan: Çocuğumun TEOG sınavı için yaşadığı stres çok kötü. Bir TEOG annesi olarak kaldırılmasını destekliyorum. Ancak yeni sistemin çok akıllıca olması önemli.
Hüseyin Günbay: Şimdi TEOG'un kaldırılması kulağa çok hoş geliyor. Ancak yeni sistemin ne olacağını kimse bilmiyor. Eğer doğru seçenekle TEOG kalkarsa, mükemmel olur.
Mert Koçak: Çocuklarımdan ikisi de TEOG stresi yaşıyor. İnanın onlarla biz de aynı stresin içindeyiz. TEOG yüzünden çocuklarımızın sosyal hayatı da kalmıyor. TEOG kalksın, yeni sistem öğrenci odaklı olsun.
Servet Topçu: TEOG'un kaldırılmasını değil ama soruların biraz daha özenle seçilmesini istiyorum. 17 bin birincinin olduğu bir sınav çok saçmadır. Eğer aynı mantıkla yapılacaksa, TEOG'un da bir anlamı kalmıyor.