45 saniye içinde

İstanbul’u kana bulayan hain saldırıyı PKK üstlendi. Teröristin bomba yüklü araçla stat kenarında duran çevik kuvvet polislerini taşıyan otobüslerin arasına girerek aracı patlattığı anlaşıldı. Araçtan inen canlı bomba ise fark edilince ilk patlamadan 45 saniye sonra kendisini havaya uçurdu. Teröristi gören polisler ise kendilerini feda ederek saldırının daha da büyümesini önledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Aralık 2016 Güncelleme 12 Aralık 2016, 02:00
45 saniye içinde

İÇİNDEKİLER

PKK'nın üstlendiği İstanbul'da gerçekleştirilen kalleş saldırının detayları ortaya çıktı. PKK'lı olduğu belirlenen saldırganın 34 plakalı aracı 6 Aralık'ta satın aldığı, aracın İstanbul'da sadece iki kez görüldüğü belirlendi. İlk görüldüğü yerin 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olduğu, olay günü ise Topkapı istikametinden Mecidiyeköy'e doğru E-5 Karayolu üzerinde ilerlerken emniyetin kamera sistemine takıldığı belirlendi.

MARKASI CHEVROLET
Olay sırasında ise İstanbul Teknik Üniversitesi yönünden Vodafone Arena Stadı'na doğru inen aracın ışıklarda önündeki araçların gitmesini beklediği, saat 22.27'de araçlar gittikten sonra hızlanarak aşağıda stat dibinde park halinde bulunan çevik kuvvet otobüslerinin arasına girdiği ve bu sırada bombayı patlattığı belirlendi. Patlamanın yaşandığı noktada büyük bir çukur oluşması dikkat çekti. Saldırıda metal bilyelerle güçlendirilmiş plastik patlayıcı kullanıldığı belirlendi. Saldırıda kullanılan siyah renkli 2006 model Chevrolet Aveo marka aracın önce 6 Aralık'ta Kartal'daki bir noterde yeni bir satışının yapıldığı belirlendi.

KAHRAMAN POLİSLER
Diğer taraftan Maçka Parkı'nda polisin 'dur' ihtarı üzerine sırt çantasındaki bombayı patlatan ve 6 çevik kuvvet polisinin şehit olmasına neden olan canlı bombanın ise olay yerine saldırıda kullanılan araçla geldiği, olay yerine yakın bir noktada ağaçlıklar arasında araçtan indiği belirlendi. Teröristin ilk patlamanın ardından stada yakın bir noktada kaldırımda yürüdüğü sırada kendisinden şüphelenerek durduran polislerin kendisini yakaladığı anda üzerindeki bombayı patlattığı görüldü. Polisler ise kendilerini feda ederken, daha fazla can kaybını önledi.

13 GÖZALTI
Kalleş saldırı sonrasında başlatılan soruşturmada her iki patlamada rol aldıkları iddiasıyla 13 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. Bu şahısların, ilk saldırıda kullanılan aracın alım-satım ve kiralanmasında rol alıp, canlı bombalara yardım ettikleri tespit edildi.

HAİNLERE BOMBA YAĞDI
Türk Hava Kuvvetleri'ne ait uçaklar, dün gece Kuzey Irak'ta Zap bölgesine 50 dakika süren bir hava operasyonu düzenledi. PKK tarafından kullanılan bir karargah ile etrafında yer alan silah mevzileri ve koruganlardan oluşan 12 nokta yerle bir edildi.



BÖLGEDE ONARIM
Terör saldırılarının gerçekleştiği alanlar incelemelerin ardından trafiğe açıldı. Olay yerinde bombaların açtığı yaklaşık 2 metrelik çukurlar asfalt ve toprakla kapatıldı. Stat ve patlamanın olduğu bölgelere Türk bayrakları asıldı. Patlama sonucu hemen stadın yan tarafında bulunan Süzer Plaza'nın ve Dolmabahçe Camii'ndeki birçok camının kırıldığı görüldü. Dün hasar gören bölgelerin onarım çalışması yapıldı.