Sahte MİTçiye format

İstanbul’da 46 kişilik ‘araç hacker’ çetesi çökertildi. Çetenin lideri 3 ay önce yakalanan Ali K. çıktı. Uyanık hırsızın, beynini sildiği çalıntı araçlarla kontrol noktalarını sahte MİT kimliği ile geçtiği öğrenildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Temmuz 2016 Güncelleme 02 Temmuz 2016, 01:01
Sahte MİTçiye format

İÇİNDEKİLER

İstanbul'da lüks araç sahiplerinin korkulu rüyası haline gelen çete çökertildi. Polis 'beyin kopyalama' adını verdikleri 15 bin TL değerindeki cihazla 'immobilizer' sistemini ve beynini çökerttikleri otomobilleri çalan çeteye 'format' operasyonu gerçekleştirdi. Baskınlarda, 52 ayrı suça karışan çetenin 46 üyesi yakalandı. İddiaya göre çete, gece vakti park halindeki lüks araçları hedef alıyordu. Çete üyeleri ilk olarak çalacakları otomobillerin benzin kapaklarını veya bagaj kilit kısımlarını söküyordu. Ardından yanlarında getirdikleri boş anahtarları, söktükleri kilitlere takıp anahtar izi oluşması için kilit pimlerine çekiçle vuruyordu.

KOPYA ANAHTAR
Kilit izlerinin boş kontak anahtarlarında oluşmasını sağlayan hırsızlar 'eğe' yardımıyla törpüledikleri kilitlerin anahtarlarını kopyalıyordu. Bu anahtarlarla da araçlara girdikten sonra hırsızlara karşı koruma olarak oluşturulan ve araç çalıştırma sistemine takılan elektronik devre 'immobilizer' sistemini çökertiyordu. Bunun için özel olarak ürettikleri 'beyin kopyalama' adını verdikleri cihazı kullanan çete üyeleri, araçların beyinlerini pasif hale getiriyordu. Çalınacak araçlara yeni elektronik beyinler takan hırsızlar sahte plaka ve evraklarla da çalıntı araçları satıyordu.

POLİSİN DİKKATİ YAKALATTI
Soruşturmasını derinleştiren polis, nisan ayında aynı yöntemle araç çalmaktan yakalanan Ali K.'nın (60) dosyasını yeniden çıkardı. Ali K.'nın üzerinde kendi fotoğrafları ile Mesut Ç. ve Şemsettin B. adlarına hazırlanmış iki sahte ehliyet, bir adet sahte Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) kimliği ve bir adet '3. sınıf emniyet müdürü' kimliği, aracında ise 'beyin kopyalama cihazı' çıkmıştı. Ali K.'nin, araç hacker çetesinin elebaşlarından biri olduğu ortaya çıktı. Ali K.'nın MİT kimliği aracılığıyla arama noktalarını kolay geçtiği, bu şekilde çetenin çaldığı araçları sahte plaka ve evraklarla İstanbul dışına çıkararak satışını gerçekleştirdiği öne sürüldü.

Emir SOMER