İstanbul Boğazı'nda tarihi anlar!

İstanbul'un 3. köprüsü, Yavuz Sultan Selim'in son tabliyesi yerleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı. Erdoğan sürpriz bir jest yaparak köprüde çalışanlara 3 biner lira maaş ikramiye sözü de verdi.

Giriş Tarihi 06 Mart 2016, 00:00 Güncelleme 06 Mart 2016, 17:04
İstanbul Boğazı’nda tarihi anlar!

İÇİNDEKİLER

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu'nun katıldığı törenle konulan son tabliyenin kaynağı yapıldı. Köprünün girişinde tören öncesinde alınan güvenlik önlemleri dikkat çekti. Açılış törenini takip edecek olan basın mensupları ve köprüde çalışan görevliler polis noktalarında tek tek aranarak içeri alındı.



Tören son tabliyenin konulduğu alanın yanında köprü üzerinde yapıldı. 2015 yılının Mayıs ayında kılavuz telin çekilmesiyle başlayan çalışmalarda son bir ayda 10 tabliye döşenerek 238 metrelik yol kat edilmiş ve bir rekora imza atılmıştı. Köprünün çevre yollarıyla birlikte bir bütün olarak önümüzdeki Temmuz veya Ağustos ayında açılması planlanıyor.

SON KAYNAĞI BİRLİKTE YAPTILAR
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu, araçla köprünün yarısına gelip kalan kısmı da yürüyerek geçti. Köprünün son kaynak işlemi de Erdoğan ve Davutoğlu eşliğinde yapıldı.



İSTANBUL'UN FETİH YIL DÖNÜMÜNDE TEMELİ ATILMIŞTI
Sarıyer'de İstabul'un fetih yıldönümünde 29 Mayıs 2013 tarihinde O zamanki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle temeli atılan 3. boğaz köprüsü, yaklaşık 2 yıl 9 ay sonra İstanbul Boğazı'nın iki yakasını 3. kez birbirine bağlayacak.

İSTANBUL BOĞAZININ 3'ÜNCÜ 'KOLYESİ'

Temeli atıldıktan sonra büyük bir hızla ilerleyen inşaat şantiyesinde Avrupa yakasında 322 metre, Asya yakasında ise 318 metre olan köprü kuleleri 2015 yılının ocak ayı içinde tamamlanmıştı.

TABLİYE MONTAJ REKORU KIRILDI
Öte yandan köprüde yapılan çalışmalar sırasında son bir ayda 10 adet çelik tabliye yerlerine konulup montajı tamamlanarak yeni bir rekor kırıldığı belirtildi. Çelik tabliye montaj işleminde, Lifting Gantry" adı verilen farklı bir vinç kullanılmaya başlanmasıyla, eş zamanlı olarak Asya ve Avrupa'da çelik tabliye konulma işlemi gerçekleştirildiği, bu yöntemle son bir ay içinde 238 metrelik ilerleme sağlandığı öğrenildi.

4,5 MİLYAR LİRAYA MAL OLDU
Bugüne kadar en ağırı 923 ton olan 59 çelik tabliyeden 58'i yerlerine yerleştirilerek montajı tamamlandı. Bugün son tabliyenin yerleştirilmesi ile tamamlanacak köprü, 2'si raylı sistem olmak üzere toplam 10 şeritten oluşuyor. İnşaatında bin 460 işçi ve mühendisin çalıştığı köprü 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne son tabliyenin yerleştirilmesi töreninde yaptığı konuşmada, heyecan dolu oldukları bir günde, özellikle de Dünya Kadınlar Günü'nün hemen öncesinde İstanbul için "yıldız" diyebilecekleri projenin son tabliyesini koymanın onurunu yaşadığını söyledi.

Köprünün temeli atıldığında çeşitli eleştiriler yapıldığına işaret eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"29 Mayıs 2013'te temeli attığımız gün birileri 'Olmaz canım' diyordu. Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi, hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'hayır.' Biz bunları birleştireceğiz. Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve boğazdayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirirler ve bizler de bu yola böyle çıktık."

"AĞUSTOSTA HEP BİRLİKTE AÇILIŞINI GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ"
Dünyanın asma köprüler içerisinde en geniş dört gidiş, dört geliş, iki de hızlı trenle ilgili raylı sistemin olduğu böyle benzeri bir projenin olmadığını anlatan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz ve inşallah ağustos ayı olarak, Ulaştırma Bakanımız bize ifade etti. Ağustos ayında da artık bütün viyadükleriyle her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Gerek Marmaray Projesi'ndeki başarı ve şu ana kadar yaklaşık 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor. Yine önümüzde Avrasya Tüneli var. Avrasya Tüneli bu arada inşallah tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Avrasya Tüneli'nin de bitişi olacak ve böylece artık bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz ki meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen, bu zorları kolay kılıcı adımlar atılıyor. Yola çıktığımızda biz 'her şey insan için' demiştik. 'Önce insan' demiştik, 'insanımızın huzuru' demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün burada son tabliyenin kaynağını atacaklarını kaydederek, süratle ağustos ayının hazırlıklarının içerisine gireceklerini söyledi.

BAŞBAKAN DAVUTOĞLU: ÜLKEMİZ İÇİN BİR İFTİHAR PROJESİ
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise İstanbul'un, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile üzerindeki yüklerden önemli bir kısmını atmış olacağını belirtti.

Tarihi dokuya ve İstanbul'un merkezi hattına herhangi bir trafik yükü olmadan transit geçecek araçların, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü kullanarak yollarına devam edeceğini ifade eden Davutoğlu, "Böylece İstanbul, yeryüzünün üstünde 3 köprüyle yerin altında da Avrasya ve Marmaray tünellere ayrıca Melen projesini de dahil ederek, 6. kez iki kıtayı birleştiren bir şehir olacak. Bu İstanbul'un geleceği açısından, gelecek nesilleri açısından önemli bir proje" dedi.

Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün, Türkiye için bir iftihar projesi olduğuna işaret eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Ülkemiz için bir iftihar projesi. Çünkü dünyada büyük yatırımlar, ekonomik kalkınmanın düşüşe geçmesiyle dururken bu yatırımlara ara vermeden istikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye. Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapında gerçekleştirdiği projeleriyle, bu projelerin bir numunesi olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünya gündemine pozitif şekilde bir kez daha mührünü vuruyor."