Kanlı hesap

Sultanahmet'teki canlı bomba katil Esad'ın ajanları tarafından satın alınmış bir Suriyeli çıktı. Plana göre Fadli, 37 kişilik Alman grubunun tamamını havaya uçuracaktı. Ancak kafilenin bir kısmı hesabı ödeyemediği için restoranda kalınca canlı bombanın da hesabı şaştı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 14 Ocak 2016 Güncelleme 14 Ocak 2016, 02:24
Kanlı hesap

İÇİNDEKİLER

Canlı bomba Nabil Fadli'nin Sultanahmet Meydanı'nda 10 Alman turistin ölümüyle sonuçlanan saldırısının detayları gün yüzüne çıktı. TAKVİM'in istihbarat kaynaklarından aldığı bilgilere göre saldırının arkasından Suriye'nin katil lideri Esad çıktı. Türkiye'deki göçmenlerden bazılarını satın alarak ajan olarak kullanan Esad, birçok ajanını ise göçmen kılığında Türkiye'ye gönderdi. Canlı bomba Fadli ile birlikte 4 terörist de Esad'ın ajanlarının Suriye'deki kamplardan bulup, satın alarak Türkiye'ye gönderdiği isimlerdendi. Plana göre Fadli ve yanındaki 4 kişi mülteci olarak 5 Ocak'ta Türkiye'ye geldi. 5 kişi göstermelik adres kullanarak İstanbul'da Göç Dairesi'ne mülteci başvurusunda bulundu. Parmak izleri alındı ve mülteci kartı verildi. Fadli'nin de aralarında olduğu 5 kişilik bomba timi, Zeytinburnu'nda bir adresi ikamet gösterdi.

AŞIRI DOZDA UYUŞTURUCU VERDİLER
Prosedür gereği polis, birkaç gün içinde eve gitti ve bu kişilerin verdikleri adreste kaldıklarını teyit etti. Bu kontrolün ardından bomba timi, 8 Ocak'ta Kadırga'da bir otele yerleşti. Terörist grup burada kendilerine bomba getiren bir başka teröristle buluştu. Bu bomba uzmanı terörist, düzeneğini hazırladığı bombayı Fadli'ye teslim etti ve kayıplara karıştı. Bomba timi ise Esad'ın ajanları ile saldırı planlarını hazırladı. Hedef Sultanahmet'teki Alman turist kafilesi olacaktı. Ekip 5-6 gün boyunca keşif yaptı. Civardaki polis noktalarına girip çıkan teröristler, en kolay şekilde Sultanahmet'teki At Meydanı'na ulaşmanın rotasını çizdi. Olay günü ise Esad'ın ajanları yüksek dozda uyuşturucu vererek Fadli'yi Sultanahmet'e yolladı. Fadli saat 10.00'da otelden çıktı. Daha önce belirlediği güvenli rotada yaklaşık 9 dakika yürüyüp Dikilitaş'ın yanına ulaştı. Aynı dakikalarda ise 37 kişilik Alman kafilesi de Galata'daki otellerinden ayrıldı. Sultanahmet'e gelip bir restoranda atıştırdı. Ancak hesap geciktiği için bazıları kalkamadı. Grup, rehberleri eşliğinde yaklaşık 20 kişiyle Hipodrom Meydanı'ndaki tarihi Dikilitaş'ın önüne geldiğinde, diğer turistler henüz hesabı ödeyip restorandan çıkamamıştı. O sırada canlı bomba Fadli 11 dakikadır Alman turist kafilesini bekliyordu. Grup, Dikilitaş'ın önüne geldiğinde Fadli, kafilenin eksik olduğunu fark etmedi bile... Vakit kaybetmeden grubun arasına girdi ve bombanın pimini çekti. Rehber Sibel Şatıroğlu durumu son anda fark ederek Almanca 'Lauft Weg' (Kaçın) diye bağırdı. Ancak saliseler içinde yaşanan patlamadan Alman turistlerin kaçacak şansı olmadı...



EL MUHABERAT İÇİN ÇALIŞMIŞ
Canlı bomba Nabil Fadli'nin daha önce Suriye gizli servisi El Muhaberat'ta çalıştığı ardından da DA EŞ'e katıldığı belirlendi. Fadli'nin Esad'ın adamları tarafından parayla satın alındığı öğrenildi. Canin üzerinden çıkan cep telefonunun SİM kartında yapılan incelemede, Suriye Konsolosluğu ile bağlantılı bir şahısla çok sayıda görüşme yaptığı tespit edildi. Polis, düzenlediği operasyon ile 5 kişiyi gözaltına aldı. Ekipler, saldırının planlayıcısı ve üst aklı olduğu belirlenen Dr. Sinan kod adlı bir şahsı ise aramaya başladı.


CANİNİN GÜZERGAHI!
Canlı bomba Nabil Fadli, Kadırga'da bir otele yerleştikten sonra 4 arkadaşıyla beraber 5-6 gün boyunca keşif çalışması yaptı. Etraftaki güvenlik ve polis noktalarını ezberleyen Fadli, bu noktalara uğramadan en kolay şekilde Sultanahmet'teki Dikilitaş'a ulaşacağı rotayı belirledi. Olay günü saat 10.00 gibi otelden çıkan Fadli, yaklaşık 9 dakika içinde bombayı patlattığı noktaya ulaştı. Ancak hedefindeki Alman turist grubunun gelmesi için burada 11 dakika daha bekledi.

Fadli'nin üzerindeki intihar yeleğine amonyum nitratla güçlendirilmiş TNT kalıplarını sardığını tespit eden polis, şimdi 2'si canlı bomba olmak üzere 4 teröristi aramaya başladı

4 İLDE OPERASYON
İstanbul'da yaşanan canlı bomba saldırısının ardından operasyon için harekete geçen Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, dört ilde DAEŞ üyelerine operasyon düzenledi. Antalya'nın Döşemealtı'nda Rus vatandaşı K.B.(33) R.K. (28) ve A.S (30) yakalandı. Ele geçirilen bilgisayarlarda örgütle ilgili önemli bilgilere ulaşıldı. Diğer DAEŞ baskınlarında İzmir'de 6, Şanlıurfa'da 21, Kilis'te 8, Konya'da ise 4 kişi gözaltına alındı.

NİŞANTAŞI BASKINI
Canlı bombanın telefon görüşmelerini inceleyen terörle mücadele ekipleri, son görüşmenin Leyla Ş. isimli biriyle yapıldığını tespit etti. Ekipler önceki gece Teşvikiye Mahallesi'nde oturan ve bir turizm firmasında çalışan Leyla Ş.'yi gözaltına aldı. 8 Ocak günü Kapadokya'dan uçakla İstanbul'a geçtiğini belirten kadın, telefonunun olmadığını fark edince hattını 11 Ocak Pazartesi günü kapattığını söyledi. Telefonunu kaybettiğini ispat etmesi üzerine Leyla Ş. serbest bırakıldı.