Gökten para yağdı

Bingöllüler'in üzerine gökten para yağdı! Düşen meteor parçalarını toplayıp gramını 60 dolardan ABD'li, Rus, Alman ve Fransızlar'a sattı. Köylüler kendilerini zengin eden taşlardan daha çok toplamak için fenerlerle gece araması başlattı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Kasım 2015 Güncelleme 17 Kasım 2015, 00:05
Gökten para yağdı

İÇİNDEKİLER

Bingöl halkı havadan gelen parayı sevdi! Düşen meteor parçalarının değerli olması üzerine bazı vatandaşlar gece aramasına çıktı... Sarıçiçek köyüne 2 Eylül'de meteor düştü. ABD'li, Rus, Alman ve Fransızlar da bu taşların peşine düştü. Göktaşının değerli olduğunu duyan köylüler meteor parçalarını bulmak için birbirleriyle yarıştı. Bulanlar gramını 60 dolardan yabancılara sattı. Öyle ki bilim insanları bu taşı köylülerden alabilmek için şu ana kadar 1 milyon TL bıraktı. Göktaşından elde edilen yüksek gelirle tüm borçlarını ödeyen köylülerden bazıları araba, bazıları da ev satın aldı. Arama çalışmalarına hız veren köylüler gece de kırsala çıktı. Akşam karanlığın çökmesinin ardından el feneriyle bölgeye gelen 100'ü aşkın kişi, meteor parçalarının düştüğü bölgede sabahın ilk ışıklarına kadar aramasını sürdürdü. Göktaşının karanlıkta ışık ile temasında daha çok parladığını belirten vatandaşlar, bu yöntemle çok sayıda taş bulduklarını söyledi.

FİYATI AZ BULAN SAKLIYOR
Köy Muhtarı Ahmet Aslan
, gündüz arama çalışmalarında göktaşı bulamayanların gece el feneriyle de taş aramaya başladığını söyledi. Vatandaşların gece gündüz demeden taş aradığını belirten Aslan, şöyle konuştu: "El feneriyle bulmak daha kolay, fener ışığında göktaşı parlıyor. Bu yüzden herkes gece aramaya çıkıyor. Bugüne kadar 7 kilogram kadar taş satılmış, halen köylülerde 20 kilogram kadar taş var. Fiyat konusunda anlaşamadıkları için taşları ellerinde bekletiyorlar. Köye taş almak için gelenler gramına 40-50 dolara fiyat veriyor ancak köylüler daha fazla istiyor. Ama niçin kullanıyorlar bilmiyorum."


Elindeki fenerle taşı inceleyen Metin Ergün göktaşının gece el feneri ışığında daha çok parladığını söyledi.



Günlerdir taş arayan köylülerden İsmail Ergün, yarım kilo taş topladı. Ergün, bu taşları satarak, hem borçlarını ödedi hem de araba aldı. Taş aramaya devam eden Ergün, "500 gram taş buldum ve ihtiyaçlarım olduğu için satmaya başladım. Topladığım taşları ilk olarak 15 dolardan Ruslara sattım ve 6 bin TL borcumu ödedim. Bir kısmı da Amerikalılara gramını 50 dolardan sattım kredi borcumu kapattım. Bir kısmı da Almanlara sattım ve 43 bin liraya araba aldım. Göktaşı aramaya devam ediyoruz, taş buldukça çeşitli ihtiyaçlarımızı gidereceğiz. Şu an bütün köylü taş arıyor" ifadelerini kullandı.