Doğan rant

Gezi sponsoru Aydın Doğan, doğa düşmanı olduğunu belgeledi. Hilton'un bahçesindeki 1056 ağacı kesip yerine AVM, villa ve otel yapmak için sipariş rapor düzenletti .3 milyar dolarlık rantı Anıtlar Kurulu engelledi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ekim 2015 Güncelleme 22 Ekim 2015, 04:31
Doğan rant

İÇİNDEKİLER

Medya patronu Aydın Doğan, Fethullah Gülen'in Paralel terör örgütüyle bir oldu; Türkiye'nin geleceğini karartmaya kalktı. AK Parti hükümetini devirme girişiminin ana nedenlerinden biri olarak, Hilton Oteli arazisine inşaat izni alamaması gösterildi. TAKVİM, Doğan'ın Hilton arazisinden 3 milyar dolar rant elde etmek için çevirdiği dolapları ve bugüne kadar gizli tutulan inşaat projesinin ayrıntılarına ulaştı. Aydın Doğan, Türkiye'nin en değerli arazisi üzerindeki Hilton Oteli'ni, 2005 yılında değerinin 5'te bir fiyatına, 250 milyon dolara satın aldı. Aynı dönemde, Zincirlikuyu'da benzer ölçülerdeki Karayolları arazisi, Zorlu Grubu'na 805 milyon dolara satıldı. Doğan, Hilton'u Emekli Sandığı'ndan aldığında, 64 dönümlük araziye çivi dahi çakamayacağını biliyordu. Bu durum, 2003 yılında Şişli bölgesi için hazırlanan 1/5000'lik imar planında vurgulanıyordu. İTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, 2006'da, 2 No'lu Anıtlar Kurulu'na, Hilton arazisinin de içinde bulunduğu bölgenin SİT alanı olması için başvurdu.


Aydın Doğan, Hilton Oteli arazisine yaptırmak istediği 18 ve 20 katlı iki otel ile 8 katlı AVM ve villaların projesini bile hazırlattı. Doğan, bu projelerden tam 3 milyar 100 milyon dolar rant hedefledi

SİT ALANI ENDİŞESİ
Bunu öğrenen Aydın Doğan, 25 Ağustos 2006'da, Şişli Belediyesi'nden inşaat izni istedi. Dilekçesinde, "50 yıl öncesinin yapılanma şartlarına göre araziye 0.70 emsalle inşaat yapılmıştır. Arazinin günün şartlarında konut, ticaret ve turizm alanı fonksiyonuna kavuşturulması için 2.7 emsal inşaat yapılmasına ihtiyaç vardır" dedi. Yani Aydın Doğan, arazi üzerindeki yapılaşmanın 4 kat artırılmasını talep ediyordu. Doğan'ın dilekçesindeki bir talep dikkat çekiciydi. Doğan, inşaat yaparken 'TAKS' sınırı gözetilmemesini istiyordu. Bu da arazinin tamamına, istedikleri kadar inşaat yapabilecekleri anlamına geliyordu. Dönemin Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül başkanlığında toplanan belediye meclisi, jet hızıyla Aydın Doğan'ın talebine, bir oturumda onay verdi. Doğan'ın 2.7'lik inşaat talebi 2.5'a indirilmişti. Şişli Belediyesi'nin bu kararı, Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5000'lik planlarına aykırıydı. Hukuk dışı karar alan Sarıgül, bir kurnazlık daha yaptı. Şubat 2007'de, Hilton dosyasını "toplu görüşülsün" diyerek 80 dosyanın arasına sıkıştırıp Büyükşehir Belediyesi'ne gönderdi.



KANDIRAMADILAR
2 No'lu Anıtlar Kurulu, dosya Büyükşehir'de beklerken, bölgeyi SİT alanı ilan etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı Anıtlar Kurulu'nun 11 Nisan 2007 kararına göre, belediyeler izin verse dahi Hilton arazisine, ekstra inşaat yapılamayacağı vurgulanıyordu.

155 BİN METREKARE 3 MİLYAR DOLAR PARA
Aydın Doğan, inşaat izni almak için Şişli ve Büyükşehir Belediyeleri ile Anıtlar Kurulu'na baskı üstüne baskı yaptı. Hilton arazisine yapacağı inşaatın projesini Metex Design Group mimarlık ofisine, 2010'da hazırlattı. İçindeki mobilyalarına kadar 3 boyutlu görselleri dahi hazırlanan proje, otel dışındaki alanın tamamına yeni üniteleri kapsıyor. Projede 111 bin metrekaresi toprak altında olmak üzere, toplam kapalı alanı 155 bin 461 metrekare olan inşaat öngörülüyor. Bölgede inşaatın metrekaresinin asgari 20 bin dolardan satıldığı düşünüldüğünde, Doğan'ın 3 milyar 100 milyon dolar rant hedeflediği anlaşılıyor.

YASADAKİ BOŞLUK
Anıtlar Kurulu 2007'de Hilton Oteli arazisinin de içinde bulunduğu bölgeyi SİT alanı ilan edince 0.70'lik plan düştü. Yeni koruma amaçlı imar planı yapılana kadar 2 yıllık geçiş süreci vardı. Aydın Doğan bu sürenin bitimine 3 gün kala mevcut yapılarda tadilat yapacağını bahane ederek, Anıtlar Kurulu'na, 2.5'lik imar planıyla başvurdu. Öyle ki, otel, AVM ve villaların projesini bile çizdirdi. 2011'de Büyükşehir Belediyesi Hilton bahçesine inşaat yapılamayacağını yineledi. Doğan'ın talebi, halen 2 No'lu Kurulu'da bekliyor.

TÜRKİYE'NİN İLK 5 YILDIZLI OTELİ
Şişli 93 pafta, 1579 ada, 64 parselde bulunan Hilton Oteli, Türk mimarlığının Geç Modern Uluslararası üslup niteliği taşıyan örnek yapılarından biri. Hilton Oteli'nin bulunduğu alan, 19 Nisan 1996 ve 4 Ekim 2010 tarihli iki ayrı kararla tarihi ve kentsel SİT alanı ilan edildi. Türkiye'nin ilk 5 yıldızlı oteli olan Hilton, 1955'te, Marshall yardım programı çerçevesinde alınan krediyle yapıldı. Amerikalı mimarlar Skidmore, Owings ve Merrill tarafından tasarlanan otelin mimarı Sedat Hakkı Eldem. 1965 ve 1975 yıllarında yapılan iki ayrı yenileme projesiyle otel 500 odaya çıkarıldı.

ŞABAN ARSLAN