Ajanlar tatilde

Ünlü nükleer araştırmacı Sarkis Arshavirovich Karamian ve Elena A. Mironova Antalya'da tatil yaparken denizde aynı anda boğuldu. James Bond filmlerini andıran bu sahnenin gerçek bir soğuk savaş dönemi çalışması olduğu iddia edildi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Ekim 2015 Güncelleme 13 Ekim 2015, 00:00
Ajanlar tatilde

İÇİNDEKİLER

Antalya Kemer'de aynı anda boğulan iki Rus turistin ajan savaşlarına kurban gittiği iddia edildi. Önceki gün Kemer'de iki Rus turistin boğulması, önce sıradan bir olay olarak geçildi. Ancak daha sonra ölen turistlerden Sarkis Arshavirovich Karamian ve Elena A. Mironova'nın dünyaca ünlü bilim insanı olduğu ortaya çıktı. Soğuk savaş döneminde büyük bir gizlilik içinde yürütülen nükleer araştırmaların merkezi olan enstitü, 1956'da Moskova'nın kuzeyindeki Dubna bölgesinde kuruldu.

ALANI NÜKLEER FİZİK
18 ülkenin üye olduğu, 5 bin 500 çalışanı bulunan Ortak Nükleer Araştırmalar Enstitüsü'nde, teorik fizik, parçacık fiziği, ağır iyon, nükleer reaksiyon ve nötron fiziği gibi 8 laboratuvar bulunuyor. Karamian'ın da nükleer fizik alanında dünyaca ünlü bilim insanlarının araştırma yaptığı laboratuvarda kıdemli araştırmacı olduğu ortaya çıktı. Nükleer Fizikçi Sarkis Arshavirovich Karamian'ın araştırmaları sonucunda yayınladığı birçok makalenin yanı sıra çeşitli ödüllere de layık görülmüş bir bilim insanı olduğu bilgisine ulaşıldı. Karamian'la aynı anda ve aynı yerde boğulan Elena A. Mironova'nın ise Antropoloji dalında araştırmalar yapan bir bilim kadını olduğu öğrenildi.



KARAMAİN KİMDİR?
Sarkis Arshavirovich Karamian, 1962 yılında Leningrad Üniversitesi'nden mezun oldu. Karamian, bilim şehri olarak tanımlanan Dubna bölgesindeki Ortak Nükleer Araştırmalar Enstitüsü'nde doktorasını tamamladı. Karamian, 1971'de enstitüde araştırmacı olarak görev yapmaya başladı. 1967'de Genç Bilim İnsanı, 1972'de Devlet Ödülü'ne layık görüldü. Karamian Flerov Nükleer reaksiyon Laboratuvarı'nda çalışıyordu.