Nobel'e ilk adım

Lise öğrencisi Baran Çimen kanser tedavisi için bir proje hazırladı. Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım Yarışması'nda 'Onur ödülü' kazandı. Çimen'e yurtdışından davet yağdı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2015 Güncelleme 11 Ekim 2015, 00:12
Nobel’e ilk adım

İÇİNDEKİLER

Profesör Aziz Sancar'ın Nobel Kimya Ödülü'nü kazandı! Hemen ardından liseli bir Türk öğrenci de dünya çapında bir başarıya imza attı... Baran Berdan Çimen, kanser tedavisine yönelik hazırladığı proje ile bu yıl 23'üncüsü düzenlenen ve 73 ülkeden 7 binin üzerinde projenin katıldığı Fizikte Nobel Ödülüne İlk Adım Yarışması'nda "Onur Ödülü"ne layık görüldü. Çimen, bilim insanlarıyla ortak çalışmalar yapmak üzere Kasım ayında Polonya Bilimler Akademisi Fizik Enstitüsüne davet edildi. Lise 2'nci sınıfta okuyan genç, Polonya'da bir danışman eşliğinde 20 gün boyunca akademideki laboratuar ve deney çalışmalarına katılacağını söyledi. Çimen ve ekibi "AC ve Darbeli DC Manyetik Alan Uygulanan Kanser Hücrelerinde Ferrofluid Emiliminin Karşılaştırılması" isimli projelerinde sağlıklı hücreleri koruyarak yalnızca kanserli hücreleri yok etmeye yönelik bir çalışma hazırladı.

ÖDÜL MOTİVE ETTİ
Çalışma kapsamında düşük frekanslı ve farklı manyetik alan kullanarak tümörlü bölgedeki kanserli hücrelerin emilimini incelendi. Düşük frekanslı darbeli DC manyetik alan yardımıyla gerçekleşen emiliminin, AC manyetik alana göre çok daha etkili olduğunu gözlemlendi. Bununla kemoterapi ve radyoterapi uygulamalarına alternatif olarak darbeli DC manyetik alan uygulamasının, kanser tedavisinde kullanılabileceği görüldü. Bilim insanı olmak istediğini söyleyen Çimen, "Ödül bizi motive etti. Büyük bir inanç devam edeceğiz" dedi.

Ceyda KARAASLAN