Facia 'geliyorum' demiş

18 işçiye mezar olan Ermenek'teki kömür ocağında bilirkişi raporu tamamlandı. Madenciler, doğal afet değil, zincirleme ihmal sonucu canverdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Şubat 2015 Güncelleme 23 Şubat 2015, 01:44
Facia ’geliyorum’ demiş

İÇİNDEKİLER

Karaman'ın Ermenek ilçesinde, geçen yılın 28 Ekim'de meydana gelen maden faciası tüm ülkeyi derinden sarstı. 18 işçinin mahsur kaldığı kömür ocağında işçilerin cansız bedenlerine tam 38 gün sonra ulaşıldı. Hazırlanan bilirkişi raporunda madencilerin ihmal sonucu canverdiği belirlendi. Raporda, çalışanların acil durum ekipmanlarının olmadığı, baskın sonrası gereken enerji ihtiyacının karşılanamadığı anlaşıldı. 2014 yılı imalat haritası ile daha önceki imalat haritalarının çakıştırılmadığı, eski imalatla ilişkilendirilebilecek su patlamalarının olabilecek "rutin" hadiseler olarak değerlendirildiği açıklandı.

KUSUR YÖNETİMDE
Çalışma yapılan kısımla eski imalat arasında güvenli mesafe bırakılmadığı için eski imalatlardan gelen şiddetli suyun ölümlere neden olduğu ifade edildi. Bilirkişi heyetince hazırlanan raporda, kazaya sebep olan su baskınının kesinlikle "doğal afet" olmadığı; Ermenek Cenne Linyit İşletmeleri Başkanı Abdullah Özbey, Has Şekerler Madencilik şirketinin sahibi Saffet Uyar'ın 'asli kusurlu', rödovans anlaşması imzalandığı tarihteki Ermenek Cenne Linyit Kömür İşletmeleri Mesul Müdürü olan Hüseyin Hüsnü Özbey, teknik nezaretçi maden mühendisi Ali Kurt ise 'tali kusurlu' sayıldı.