Türkiye kazandı

Ne vaiz ne de faiz lobisi amacına ulaşamadı. Muhalefetin çatı adayı hüsran uğradı. Herkes sandık başına gidip oy kullandı. Ve bir kez daha milli irade kazandı. Recep Tayyip Erdoğan, 12. Cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya çıktı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ağustos 2014 Güncelleme 11 Ağustos 2014, 01:07
Türkiye kazandı

İÇİNDEKİLER

Türkiye, 12'nci Cumhurbaşkanını seçmek için dün ilk kez sandık başına gitti. "Cumhur"un ilk kez doğrudan oy kullanarak katıldığı, 55 milyon 701 bin 719 kayıtlı seçmeni bulunan seçim, tüm yurtta saat 08:00'de başladı. Tek ve kısa oy pusulası olması nedeniyle vatandaşların oylarını kolaylıkla kullandı. Seçim güvenliği için İçişleri Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü'nde kurulan seçim hareket merkezleri günboyu seçim merkezlerini takip etti. İhtiyaç duyulması durumunda yurt genelindeki MOBESE görüntüleri izlendi. Tüm yurttaki seçim sandıklarında eğlenceli manzaralar oluştu. Vatandaş küçük, büyük, hasta, yaşlı demeden sandığa gitti. İşte yurttan seçim manzaraları: Diyarbakır'da bazı yerleşim yerlerine güvenlik gerekçesiyle seçim görevlileri ve içerisinde oy pusulası bulunan torbalar, Türk Silahlı Kuvvetlerince helikopterle taşındı. Kırklareli'de diyaliz hastası 74 yaşındaki Havva Başelçin, Tevfik Fikret Yatılı Bölge Ortaokulu'na otomobil bagajında getirilerek oy kullandı.

120 YAŞINDA SANDIK BAŞINDA
Türkiye'nin en yaşlı seçmenlerinden 120 yaşındaki Fatma Solmaz, Kahramanmaraş'ta sandık başına gitti. Solmaz, sağlık durumu nedeniyle oyunu oğlunun yardımıyla kullandı. Antalya'da yürümekte zorluk çeken 81 yaşındaki Fahriye Oral, oyunu ambulansta kullandı. Kayseri'nin İncesu ilçesinde yaşayan 113 yaşındaki Döne Karaçavuş, Erzincan'ın Akyazı beldesinde yaşayan 74 yaşındaki Zeynep Demiral, Rize'de felçli 71 yaşındaki Hasan Aksu, oy kullanacakları okullara ambulansla götürüldü. Batman'da Yezidilerin yaşadığı Yolveren köyünde sandık 2 kişi için muhtarın evinin bir odasında kuruldu. Beyoğlu'ndaki Kasımpaşa Çok Programlı Lisesi'ne oy vermeye giden yaşlı bir vatandaş, merdivenlerden çıkamayınca durum sandık kurulu başkanına iletildi. Sandık kurulu, vatandaşın oyunu, okulun giriş katındaki çay ocağında kullanmasına karar verdi. Ümraniye'de 15 bin seçmenin oy kullanacağı Tatlısu Mahallesi'nde bulunan 75. Yıl İlkokulu tadilata girince, seçim sandıkları sosyete pazarına kuruldu. Van'ın Edremit ilçesine bağlı 34 seçmenin bulunduğu Köklü Mahallesi'nde oy verme işlemi 3 saatte tamamlandı.

TEKİN OLMAYAN AÇIKLAMALAR!
CHP ve MHP, Ekmeleddin İhsanoğlu'na umut bağladı. Ancak tek başına aday çıkaramayan ana muhalefet, büyük hüsrana uğradı. Sandıklar açılınca CHP Milletvekili Gürsel Tekin'in de dengesi şaştı. Tekin, sandıkların neredeyse tamamının açılması üzerine Halk TV'de canlı yayına katıldı. İhsanoğlu'nun oylarını değerlendirdi. "CHP seçmeni adayına sahip çıktı. CHP bu seçimin kazananıdır" dedi. Ancak Tekin'in bu sözleri "Pes artık" dedirtti.

SEZER KOYVERDİ
CHP ve MHP, Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday gösterdi. Ancak çatı aday 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'i ikna etmedi. İddiaya göre CHP'liler Sezer'i oy verme işleminin bitimine dakikalar kala ikna etmeye çalıştı, ancak başarılı olamadı.

ÇİLLER DE OY KULLANMADI
İhsanoğlu'nun adaylığını kabul etmeyen Sezer, oy kullanmadı. Bu durum siyasi çevrelerde İhsanoğlu'na en büyük tepki olarak yorumlandı. Sandığa gitmeyen sadece Sezer değildi. Eski başbakanlardan Tansu Çiller de oy kullanmadı. Çiller'in yatıyla mavi turda olduğu öne sürüldü.

SARIGÜL NEREDE?
Yerel seçimlerde CHP'nin başkan adayı olarak gösterildi. Büyük bir gazla seçime girdi. Ancak ne dış ne de iç destek sandıktan çıkmasına yetmedi. İşte o günden sonra sırra kadem basan, hiçbir cenazede ortaya çıkmayan Mustafa Sarıgül dün sandık başına gitmedi. Haliyle Sarıgül'ün oy kullanıp kullanmadığı da belirlenemedi.

ERBAKAN'A OY ÇIKTI
Cumhurbaşkanı seçimi için oy verme işleminin bitmesinin ardından Tavas Anadolu Lisesi 1087 numaralı sandıkta sayım yapan görevliler bir zarfın içinden Aziz Yıldırım'a ait fotoğraf ve Fenerbahçe Kulübü'nün ambleminin yer aldığı bir kağıt olduğunu tespit etti. Urfa'da ise bir oy zarfının içinde 'tercih' mührü basılmış merhum başbakan Necmettin Erbakan'ın fotoğrafı çıktı.

SANDIK TEDAVİSİ
Antalya'da akciğer kanseri tedavisi gören ve önceki akşam yoğun bakımdan çıkan 62 yaşındaki Murat Kamil Atmaca, seçim için göğsündeki hortumla oyunu kullanmaya gitti.

SUÇLULAR YAKALANDI
Sandık başlarında görevli polisler, Cumhurbaşkanı seçimi için oy vermeye gelen 3 kişiyi gözaltına aldı. Zanlıların, ifadelerinin alınmasının ardından savcılığa sevk edileceği bildirildi.