Katliam

10 bin metrede eşi benzeri görülmemiş katliam... Malezya Havayolları'na ait 295 kişiyi taşıyan uçak, Donetsk üzerinde füze ile düşürüldü... Ukrayna'daki ayrılıkçıların lideri İgor Girkin, 'Donetsk üzerinde uçmayı yasaklamıştık' dedi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 18 Temmuz 2014 Güncelleme 18 Temmuz 2014, 01:09
Katliam

İÇİNDEKİLER

Malezya Havayolları'na ait bir yolcu uçağı, Rusya-Ukrayna sınırı yakınlarında düştü. Uçağın Rusya sınırına 50 kilometre uzaklıktaki Donetsk'te düştüğü açıklandıktan sadece 40 dakika sonra, Rus İnterfaks ajansı şok bir haber geçti. Amsterdam-Kuala Lumpur seferini yapan 280 yolcu ve 15 mürettebatın bulunduğu uçağın, Rus roketi ile düşürüldüğü belirtildi. Ukraynalılar, "Rus yanlıları, büyük bir katliama imza attı" dedi. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, uçaktan kurtulan olmadığını açıkladı. Ukrayna'daki Rus yanlılarının lideri İgor Girkin, "Donetsk üzerinde uçuşu yasaklamıştık" ifadesini kullandı.

OBAMA: OLAYI ARAŞTIRIYORUZ
Ukrayna'nın birçok bölgesinde de Rus yanlılarıyla ordu güçleri arasındaki çatışmaların daha da yoğunlaştığına dikkat çekildi. Bu arada uzmanlar, uçağın Ruslar tarafından düşürüldüğü iddialarının gerçek olması halinde, Moskova'yı çok zor günlerin beklediğini söyledi. Uçağın düşmesinden kısa bir süre sonra Rusya lideri Putin'in, bazı devlet başkanlarıyla görüşmeler yaptığı ifade edildi. Öte yandan Putin'le telefonda görüşen ABD Başkanı Obama, olayı "korkunç bir trajedi" olarak niteleyerek, ABD'nin, uçağın nasıl düştüğünün belirlenmesine yardımcı olmak için elinden gelen her türlü katkıyı sunacağını belirtti.

THY O SAHAYI KULLANMAYACAK
Türk Hava Yolları, uçağın Ukrayna hava sahası üzerindeyken vurularak düşürüldüğü iddiası üzerine bu ülke hava sahasını bir süreliğine kullanmama kararı aldı.

ASIL HEDEF PUTİN MİYDİ?
Rus havacılık uzmanları, saldırıda asıl hedefin Başkan Putin'in uçağı olduğunu iddia etti. Yetkililer, "Putin ile yolcu uçağı Varşava'da 10 bin 100 metre yükseklikte aynı noktadan geçtiler. Putin'in uçağı 16:21'de, Malezya uçağı ise 15:44'de o noktadaydı. İki uçak da büyüklük, hatta boya renkleri olarak birbirlerine benziyor. Uzak mesafeden ayırt edilemeyecek durumda" dedi.

KURTULAN OLMADI
Rus yanlılarının düşürdüğü uçaktan kurtulanın olmadığı açıklandı. Malezya Havayolları'nın bir başka uçağı da 8 Mart'ta Hint Okyanus'u üzerinde kaybolmuş ve uçağın düştüğü açıklanmıştı.

MEVLÜT YÜKSEL