Öldüren serinlik!

Klimalar ölümcül bakteri üflüyor. Solunum yoluyla insanlara geçen bu bakteri, nezle ve grip gibi belirtilerle kendini gösteriyor; kısa sürede de zatürreye çevirip can alıyor

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Haziran 2014 Güncelleme 20 Haziran 2014, 01:56
Öldüren serinlik!

İÇİNDEKİLER

Ünlü cerrah Prof. Dr. Yusuf Erşahin'in vefatıyla gündeme gelen klima bakterisi öldürüyor. Lejyoner hastalığı olarak bilinen bu bakteri ateş ve halsizlikle başlıyor; zatürreye çeviriyor. Tedavide geç kalındığında ise iş işten geçmiş oluyor. Peki bu klima bakterisi nedir? Nasıl korunuruz? Tüm bu soruların cevabını Florence Nightingale Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu veriyor.

FİLTREDE ÇOĞALIYORLAR
Klima yoluyla bulaşan hastalıkların başında 'klima hastalığı' olarak adlandırılan 'lejyoner hastalığı' geliyor. Lejyoner hastalığı, 'Legionelle pneumophilia' adlı bir bakterinin sebep olduğu zatürredir. Lejyoner hastalığı adını bu enfeksiyonun ilk olarak 1976 yılında Amerikan Lejyonu adındaki kongreye katılan Amerikan ordusu emekli askerlerinde görülmesi nedeniyle almıştır. Klimaların filtre sistemlerinde, uygun nem ve ısıda çoğalan bakteri, buralardan ortam havasına dağılır. Bakteri klima sistemlerinin yanı sıra otel ve hastane gibi büyük yapıların su sistemlerinde de (su depoları, su dağıtım kanalları) bulunabilir. Havaya dağılan bakteri solunum yolu vücuda girer; zatürre oluşur.

KURU ÖKSÜRÜK VE ATEŞ YAPIYOR
Hastalığın en önemli belirtileri kuru öksürük, bulantı, kusma, ishal, yaygın kas ve eklem ağrıları, baş ağrısı, halsizlik, huzursuzluk ve ateştir. Diğer zatürreelerden farklı olarak bu hastalıkta ishal daha yüksek oranda görülür. İnsandan insana bulaşmaz. Legionella pneumophilia bakterisi zatürre dışında sadece ateş ile seyreden ve hafif bir hastalık tablosu olan Pontiak ateşine de neden olabilir.

KİMLER RİSK ALTINDA?
Klimalı sistemlerin bulunduğu otel, işyeri ve evlerde yaşayanlar veya çalışanlar bu hastalık açısından risk altındadır. Bakterinin bulaştığı herkeste hastalık oluşmaz. Özellikle şeker ve kanser hastaları, kronik böbrek ve akciğer hastalığı olan kişiler, alkolikler, siroz hastaları ve sigara içenlerde hastalık oluşma riski yüksektir. Sigara tiryakileri de hastalığa açıktır.

ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ
Can alan bakterinin tedavisi belirli antibiyotiklerle yapılır. Antibiyotiklerin hastalığın erken döneminde başlatılması tedavinin etkinliğini artırır. Bu nedenle klimalı ortamda bulunanlar bahsedilen şikayetler meydana gelince bunu gribal enfeksiyon olarak değerlendirmeyip, klimaya bağlı zatürre olabileceğini düşünerek hemen bir uzman doktora başvurmalı.

PROFESÖRE VEDA

Klima bakterisi yüzünden can veren ünlü cerrah Prof. Dr. Yusuf Erşahin dün son yolculuğuna uğurlandı. Görev yaptığı Ege Üniversitesi'ndeki törende Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz gözyaşlarını tutamadı. Prof. Dr. Yılmaz, "Azimli, enerjik, kabına sığmayan bilim insanının kaybı, Türkiye'nin kaybıdır" dedi. Prof. Dr. Erşahin'in cenazesi, babası Mehmet Erşahin'in yattığı Sogukkuyu Kabristanı'nda toprağa verildi. Dr. Yusuf Erşahin'in bakteriyi kongre için gittiği Adana'da kaldığı otelde kapmış olabileceği belirtildi.

BAKIMINI YAPTIRIN
Bakteriden korunmanın yolu klimaların bakımlarının yapılmasından geçiyor. Bunun için en uygun yol, klimaların bakımının periyodik olarak uzman firmalar tarafından yapılması. Alınacak önlemlerle klima kullanımı herhangi bir riski taşımıyor.