Derin darbe

2 Alman yazarın kaleme aldığı bir kitap, 2001-2007 yılları arasında öldürülen 8 Türk'ün 'derin devlet' operasyonu olduğunu gözler önüne serdi. Alman Gizli Servisi'nin, katliamların ortaya çıkmaması için tam 300 belgeyi sildiği de kesinleşti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mayıs 2014 Güncelleme 27 Mayıs 2014, 02:14
Derin darbe

İÇİNDEKİLER

Alman gazeteciler Stefan Aust ve Dirk Laabs'ın kaleme aldığı "Heimatschutz - Der Staat und die Mordserie des NSU" (Vatan Koruma - Devlet ve NSU cinayetleri) adlı kitap, gündeme bomba gibi düştü.

MUHBİRİN KOD ADI: TARİF
Almanya'da, 2001-2007 yılları arasında 8'i Türk kökenli olmak üzere 10 kişinin öldürüldüğü neo- Nazi seri cinayetlerinde istihbarat teşkilatının rolünü ortaya koyan bu özel kitapta, Alman Gizli Servisi'nin yaptığı sahtekarlığı da gözler önüne serdi. Kitap, Alman istihbaratı Anayasayı Koruma Dairesi'nin (BFV) iddiasının aksine cinayetleri işleyen Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) üyelerini 1990'lı yılların başından beri izlediğini, bu bağlantıyı kanıtlayan belgelerin silinmesi emri verildiğini aktardı. Kitabı kaleme alan gazetecilerden Dirk Laabs, 2013'te 'Tarif' kod adlı muhbir Mihael See'yi İsviçre'de buldu. See, NSU üyelerinin saklanacaklarını Federal Polis Bürosu'na ilettiğini ancak üstlerinin bu izi sürmesini istemediğini aktardı. 4 Kasım 2011'de Thüringen eyaletinde bir araba içinde NSU üyesi Uwe Mudlos ve Uwe Böhnhardt'ın cesedi bulunmuştu. Arabanın içinde seri cinayetlerin işlendiği silah da yer alıyordu. 8 Kasım'da ise NSU örgütünün üçüncü üyesi olduğu belirtilen Beate Zschaepe polise teslim oldu. Olay, 11 Kasım'da kamuya yansıdı. Polis, Mundlos ve Böhnhardt'ın banka soyduktan sonra paniğe kapılarak kendilerini öldürdüklerini açıkladı.

İSTİHBARAT ŞEFİ İTİRAF ETTİ
İşte bu aktarılanların, bir planın parçası olduğu kitapta detaylarıyla anlatıldı. Alman istihbaratı ve polisi cinayetlerde aşırı sağ şüphesi olduğunu reddetmiş, Türkler'in arasındaki sorunlardan kaynaklandığı üzerinde durmuştu. Alman Gizli Servisi de, NSU'nun cinayetleri işlediğinden haberdar olmadıklarını söylemişti. Kitaba göre, Alman Gizli Servisi, 300 belgeyi sildi. Cinayetlerden sonra istifa eden istihbarat şefi Heinz From da, 2012'den sonra 'imhadan' haberdar olduğunu açıkladı.

GİZLİ SERVİS BİLİYORDU
Kitaba göre, istihbarat 1996'dan beri NSU'yu yakından izliyordu. 1993'te BFV neo-Nazilere yönelik faaliyetlerini artırdı. Türklerin öldürüldüğü Mölln ve Solingen'deki kundaklamaların ardından neo-Nazilerin organize terör şeklinde hareket ettiklerine dair kanı oluştu.