Karanlık irTiBat

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'nı (TİB) incelemeye aldı. TİB'in arşivinin çalındığı anlaşıldı. Ayrıca özel şirket çalışanlarına giriş kartı verildiği ortaya çıktı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 05 Mart 2014 Güncelleme 05 Mart 2014, 01:37
Karanlık irTiBat

İÇİNDEKİLER

Paralel çetenin kulakları, bir kez daha kanıtlandı. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun Telekominikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) yaptığı inceleme, ulusal güvenliğin karşı karşıya olduğu tehdidin boyutlarını ortaya çıkardı. Buna göre TİB'in yeni başkanı Cemalettin Çelik, göreve gelir gelmez Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan inceleme istedi. Bunun üzerine TİB'in tüm birimleri tek tek araştırıldı. Ortaya çıkan sonuçlar ise vahimdi. Zira 2012 yılı öncesine ait tüm dijital kayıtların silindiği ya da çalındığı anlaşıldı. Yani bu dev dinleme arşivlerinin ve kayıtlarının ortadan kaybolduğu anlamına geliyordu. İşte TİB araştırması:

HAFIZA KAYBI: TİB'de 2012 yılı öncesine ait tüm dijital kayıtların silindiği ya da çalındığı ortaya çıktı. Söz konusu kayıtlarda tapeler olarak bilinen dinleme kayıtlarının yanı sıra kimin kimi, hangi kararla dinlediğine ilişkin veriler de yer alıyordu.

LOG KAYITLARI YOK: Dijital dünyada "parmak izi" olarak bilinen ve sistemi kimin kullandığı, hangi işlemlerin yapıldığı verilerini tutan "log kayıtları"nın TİB'de sistematik bir şekilde tutulmadığı anlaşıldı. Bu kayıtlar tutulmadığı için de geçmişte kurum sisteminde kimin hangi adımı attığı, hatta arşivi kimin sildiği bile tespit edilemedi.

1 DEĞİL 3 CASUS ÇANAK: TİB binasında 3 uydu internet anteni (çanak) tespit edildi. Bunlardan birinin yabancı uyduya dönük olduğu anlaşılınca 3 anten de pasifize edildi yani çalışamaz duruma getirildi.

GİRİŞ KARTI VERMİŞLER: TİB'de bilgi güvenliğini tehlikeye atan diğer bir konu, yine aynı firma çalışanlarının hizmet alma yoluyla TİB'de çalıştırılmış olması. Hizmet alınan firma çalışanlarına TİB giriş kartı tahsis edildiği tespit edildi.

TEKNİK YAPISI İSTİSMARA AÇIK

ÇALIŞANLAR TEHDİT EDİLİYOR: TİB çalışanlarının bazılarının, paralel yapı tarafından tehdit edildiği tespit edildi. Buna göre çalışanlar, yeni yönetimle hareket etmemeleri konusunda uyarıldı.

DENETLENMEMİŞ: TİB'in denetlenmesi konusunda ciddi eksiklikler olduğu belirtildi. TİB'in anormal derecede karmaşık teknik altyapısının olduğu, fakat denetleme ve hesap verme konusunda istismara açık bir yapısının bulunduğu değerlendirildi. TİB 2007 yılından bu yana sadece bir kere, 2009 yılında da Devlet Denetleme Kurulu tarafından denetlenmiş.

PARALEL KAYNAK

TİB'in hizmet alma yoluyla çalıştığı firmalar da mercek altına alındı. NGİNE isimli internet araştırma firmasının 9.5 milyon TL'lik sözleşmesi feshedildi. TİB'in alt yapısıyla ilgili çalışan ve cemaate yakınlığıyla bilinen Kaynak Holding'e ait Sürat AŞ.'nin TİB'le ilişkisi de mercek altına alındı. Öte yandan, TİB personelinin teknik bilgisinin istenilen düzeyde olmadığı anlaşıldı. Bu yüzden her konuda dışarıdaki şirketlerden yardım alınıyordu.

YAHYA BOSTAN