Doping Toto

Üniversiteli iki genç, bitirme tezi olarak dopingi seçti. Ankara'daki 150 eczaneye gitti. Reçetesiz satılmayan doping maddesi EPO'yu sorgusuz sualsiz temin etti!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 04 Temmuz 2013 Güncelleme 04 Temmuz 2013, 00:01
Doping Toto

İÇİNDEKİLER

Türk sporu ardı ardına gelen doping haberleriyle sarsıldı. Herkes "Nasıl olur. Kimse denetlemiyor mu" sorusuna cevap aradı. Yanıt ise iki üniversitelinin yaptığı araştırmada saklıydı. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksek Okulu'nda okuyan Kevser Çiftçi ile Tuğba Köksal, bitirme tezi olarak dopingi seçti. Ankara'da tam 150 eczaneye gitti. Doping maddesi olarak kabul edilen ve reçetesiz satışı yasal olmayan Eritropoetin (EPO) istedi.

KİMSE SORMADI
Öğrenciler, tam 127 eczaneden doping ilacını "sorgusuz sualsiz" temin etti. H.Ü. Spor Dopingle Mücadele Komisyonu Üyesi Haydar Demirel, yasaklı maddelerin kolay temin edilebilir olmasının, son yıllarda artan doping olaylarının nedenlerinden biri olarak gösterilebileceğini söyledi. Türkiye Eczacılar Birliği Genel Sekreteri Harun Kızılay ise "EPO'nun reçetesiz satışı yasal değil. Bu konuda bizi bilgilendirebilirler"

ÖLÜME BİLE YOL AÇIYOR
Avrupa ve ABD'de reçetesiz satışı yasak olan EPO, Türkiye'de kolaylıkla alınıyor. İğne ile uygulanan EPO kandaki alyuvar miktarını artırıyor ve böylece kanın akışkanlığı azalıyor. Bu da damarlarda bir yerde pıhtı oluşturabiliyor. Damar tıkanınca da ölüme kadar giden sonuçlar ortaya çıkıyor. Bu ilaç normalde böbrek ve anemi hastalarına veriliyor. Bu arada Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'nın (WADA) yasaklı listesinde bulunan EPO'nun sporcularda kullanımı eskiden de yaygındı ancak tespit edilemiyordu. Biyolojik pasaport uygulamasıyla tespit edilmeye başlandı. EPO kanın oksijen taşıma kapasitesini artırıyor ve daha çok dayanıklılık sporlarında tercih ediliyor.