Taksim alevlendi

Taksim Meydanı'na dün temizlik operasyonu yapıldı. Polis; AKM ve Cumhuriyet Anıtı'ndaki pankart, afiş, poster ve flamaları topladı; barikatları kaldırdı. Ancak gece meydana çıkan marjinal gruplar polise taş ve molotofla saldırdı, araçları yaktı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 12 Haziran 2013 Güncelleme 12 Haziran 2013, 04:08
Taksim alevlendi

İÇİNDEKİLER

İstanbul Taksim Gezi Parkı'nda 15 gündür süren 'ağaç nöbeti' ve eylemlere polis müdahale etti. Temizlik operasyonunda, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) ile Cumhuriyet Anıtı'ndaki pankart, afiş, poster ve flamaların toplanmasını, barikatların kaldırılmasını isteyen polis, kendilerine direnen gruplara biber gazı ve tazyikli su ile müdahale etti. Operasyon, 06.15'te başladı.

BÜYÜK DUYARLILIK
Çevik kuvvet ekipleri, yaklaşık 100 otobüsle Gümüşsuyu, Kadırgalar Caddesi ve Tarlabaşı'ndan alana çıktı. İddiaya göre; bir grup eylemci 07.32'de polisi engellemek için kurdukları barikatların arkasından taş ve misket attı. Polis, grubu gaz bombasıyla dağıttı. Polis, 07.35'te ilk olarak AKM ve anıtı temizledi. Daha sonra Taksim Meydanı'nı Türk bayraklarıyla donattı. Yüzleri maskeli bazı grupların polise molotof kokteyl ve taş atmaları üzerine TOMA'lar ile biber gazı devreye girdi. TOMA'lardan biri atılan molotof kokteyli ile yakıldı. Meydandaki göstericilerle polis arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

GEZİ PARKI KORUNDU
Taksim Meydanı'nda Gezi Parkı'ndan çıkan eylemciler el ele tutuşarak insan zinciri oluşturdu ve polisi koruma çemberine aldı. Marjinal grubu parka sokmamak için de yine insan zinciri oluşturuldu. Akşam ise gruplar yeniden bayraklarıyla alana girdi. Polisin dağılın uyarısını dinlemeyen gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahele edildi. Göstericiler mobil baz istasyonu aracını yaktı, çöp konteynerleri, lastik ile seyyar satıcıların tezgahlarını ateş verdi. Gezi Parkına giren polis bazı bazı çadırlar ve barakaları yıktı, ardından parkı terk etti.

* * *
GENÇLERE TEŞEKKÜR
İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, polisle çatışan marjinal gruplara katılmayarak Gezi Parkı'nda bekleyen ve kendilerini bu gruplardan ayıran eylemcilere duyarlı tutumlarından dolayı teşekkür etti. Akşam çıkan olaylar nedeniyle yine tweet atan Mutlu, "Gençlerin can güvenliğinden endişe duyuyorum. Güvenlik sağlanana kadar Taksim'e çıkmayın" dedi. Aileleri de uyaran Vali, "Gelin, buradan çocuklarınızı alın, zarar görmesinler" diye konuştu. Öte yandan Vali Mutlu, dün gece yarısı Taksim'e çıkarak polislerle olayları değerlendirdi.

* * *
POLİS KUŞ UÇURTMADI
Taksim'de meydan temizliği yapan polis, üzerinde kamera bulunan oyuncak helikopteri plastik mermi kullanarak düşürdü. Kısa sürede yakalanan helikopterin sahibi, polisin kendisine hakaret ettiğini söyledi. Kişisel arşiv için kayıt yaptığını belirten fotoğrafçı, "Hızla, düşen helikoptere doğru gittim. Bu sırada polisler gelip kolumdan tuttu ve beni AKM'nin arkasına götürdüler. Bana hakaretler ettiler. Kimlik kontrolünden sonra serbest bıraktılar" diye konuştu.

* * *
ACI BİLANÇO
Eylemlerin 15. gününde ortaya çıkan acı bilanço üzüntü yarattı. Bu süre içinde 2 genç kadına tecavüz edildi; 1 kadının kayıp olduğu bildirildi. 1 bıçaklama, 1 silahlı yaralama ile çok sayıda banka ve işyeri zarara uğradı. Esnafın maddi kaybı 10 milyon lirayı geçti.

* Olaylar sırasında birçok eylemci yaralanırken, gösteriler sabahın ilk ışıklarına kadar aralıksız sürdü. Elmadağ ve Tarlabaşı'nda emniyet güçleri ile eylemciler sık sık karşı karşıya geldi.

* Atatürk Anıtı'ndaki çeşitli gruplara ve partilere ait bayraklarla flamalar kaldırıldı. Ayrıca, anıttaki yazılar silindi. Polis, sadece Türk bayrağını astı.

* Gezi Parkı'na girmeyen polis, sadece bayrak ve flamaları sökerken göstericiler de taş ve molotofkokteylleri atmaya başladı. Ama içlerinde acemiler de vardı! Bazıları yanlışlıkla kendini yaktı.



Barış SÖZAL-Ali BALCI-Hasan AY-Mustafa KAYA-Ali ŞAHİN-Murat ŞENGÜL-Emir SOMER-Orhan YURTSEVER-Veli SARIBOĞA-Ali OKTAY-Recai KÖMÜR-Ufuk KÖROĞLU-Zeynel YAMAN