Yerli Angelina

Angelina Jolie, kanser riskini azaltmak için iki memesinden vazgeçti. Cesur bir örnek de Ankara'dan geldi. 44 yaşındaki Şengül Bel, ailesindeki 4 kişi kanser olunca göğüslerini aldırdığını söyledi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 23 Mayıs 2013 Güncelleme 23 Mayıs 2013, 02:21
Yerli Angelina

İÇİNDEKİLER

Oscarlı yıldız Angelina Jolie (37), annesini rahim kanserinden kaybetti. Bir test yaptırıp kendini izledi. Kansere yakalanma riskinin yüzde 89 oranında olduğu belirlendi. Bu gelişme üzerine Jolie, hiç düşünmeden iki göğsünden vazgeçti. Dünya Angelina'nın kararını tartışırken bir örnek de Türkiye'den geldi. O isim Ankara'da yaşayan 44 yaşındaki Şengül Bel'di. Bel'in ailesinden 4 kişi son 8 yıl içinde kansere yakalandı. Kuzeni 44 yaşında meme kanserinden öldü. Annesi, ablası ve diğer kuzeni de meme kanseri tedavisi gördü. Diğer 2 ablasında da kitleler çıktı.

'MEMENİN NE ÖNEMİ VAR'
Bu gelişmeler üzerine Bel, hiç düşünmeden Cerrahi Onkoloji Uzmanı Dr. Gündüz Tunç'un kapısını çaldı. Testler yapıldı. Bel'in de kanser olma ihtimali yüksek çıktı. Bunun üzerine göğüsleri alındı. Bel, kararın öyküsünü şöyle anlattı: "Kanserle yaşamayan kanserin ne olduğunu bilemez. Kemoterapiyi düşününce memenin ne önemi var. Bu riskle yaşayamazdım. Bence böyle riski olan herkes aldırmalı."

RİSK YÜZDE 5'E İNDİ
Şengül Bel'in ameliyatını yapan Doktor Gündüz Tunç, şunları söyledi: "Şengül hanımın anne tarafında 4 meme kanseri vakası vardı. Üstelik memesinde tehlikeli kitleler tespit ettik. Kanser olma ihtimali çok yüksekti. BRCA1 genetik kanser testini yaptırmadan hastamız meme boşaltma ameliyatına karar verdi. Kanser riskini yüzde 5'e indirdi. Operasyonda deri ve meme ucu korunarak memenin içi boşaltılıyor. Daha sonra plastik cerrahlar silikon protezler takıyor."

İLAÇLAR VE AĞRILAR...
Doğru bir karar aldığını belirten Bel, "Annem, ablam ve diğer kuzenim kanser olduktan sonra memeleri alındı. Kanser tedavisi gördüler. Sürekli ilaçlar, kemoterapi, radyoterapi, ağrılar, acılar ve psikolojik travma... Kanser olmaktansa yüz kere mememi aldırırım" dedi.

SGK KARŞILIYOR
Özellikle anne tarafından kanser hastası olan kişilerin mutlaka test yaptırması gerekiyor. Zira BRCA1 testi, söz konusu kişinin kansere yakalanma riskini gözler önüne seriyor. Bu testin fiyatı, genetik laboratuarı olan hastanelerde yaklaşık 5 bin TL. Ancak BRCA1 genetik tarama testi SGK tarafından da karşılanıyor.

SAFURE CANTÜRK