Yuttur'maça

Orta hallinim tadı, sosyeteye iyice girdi. Bodrum'da lahmacun+ayranı geçen yıl 50 TL'ye satan Maça Kızı, 'acıyı bal' eyledi. Lahmacunun kokusuna kapılan işletmeci, bu ünlü mönünün fiyatını 64 TL'ye yükseltti...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Mayıs 2013 Güncelleme 22 Mayıs 2013, 03:04
Yuttur’maça

İÇİNDEKİLER

Yanık sesli inşaat hallerinin bir numaralı yemeğiydi. Toplu aile oturumlarında ise her daim kurtarıcı olarak kayıtlara geçti. Kimi zaman kokusu yüzünden "öteki" ilan edildi. Ancak devir değişti. Halk mönüsünün bir numaralı aktörü olan lahmacun, kıymete bindi. "Sınıf" atlayan lahmacun beyaz yakalıların moduna geçti. Yani dürüm yapıp satılan, domates, maydanoz ve soğanla koyun koyuna yatan bizim lahmacun artık eskisi gibi değildi. Zira kağıt üstünde servis edilen, gazete kağıdıyla ağzımızı sildiren üstüne bir de karanfil kokusuyla soğanı yenen lahmacun artık sosyeteye girdi. Geçtiğimiz yıl Bodrum'da ayran+lahmacun 50 TL'ye satılınca bizim halk yemeği artık başka alemlerdeydi. İşte geçen yıl lahmacunu 35, ayranı da 15 TL'ye satan Maça Kızı, bu sene de "acıyı bal" eyledi!

TAM 14 LİRA BİRDEN ARTTI
Türkbükü'ndeki Maça Kızı'nda lahmacun 44, ayran da 20 TL'ye çıktı. Yani geçen yıl 50 TL olan bu mönü, 14 TL zamlandı. Tatilcileri bekleyen Bodrumlular ise bu zamma kızdı. Esnaf, "Bu fiyatlar yüzünden Bodrum'un adı çıkıyor. Orta halli vatandaş gelmiyor. Zengin de zaten lüks mekanlara gidip yine oraya kazandırıyor" diye konuştu.

EN FAZLA 1 TL'YE MAL OLUR
HAYRİ ÜLGEN (YAZAR-RESTORAN İŞLETMECİSİ):
Lahmacunun önce malzemesi hazırlanır. Kuru soğan, taze maydanoz, ince çekilmiş kıyma ve Şanlıurfa'nın isot reçeliyle yapıldığında tadına doyum olmaz. Maliyetine gelince... En iyi malzemeden yapılması halinde bir lahmacunun fiyatı 50 kuruş ila 1 TL arasında değişir.

BİZİMKİSİ ÇOK ÖZEL
Lahmacunu sosyetik fiyata satan Sahir Erozan, geçtiğimiz yıl kendisini savunmuştu. Maça Kızı'nın sahibi Erozan, şunları söylemişti: "Bizim lahmacun çok özeldir. Tabi ben burada sadece lahmacun satmıyorum ki. Bir konsept ve hizmet var onun içinde. Otelde bırakın ufak tefek yenilemeleri, sadece tabak, bardak, havlu yenileme gibi işlere bile her yıl 500 bin dolar harcıyorum."

TÜRKiYE HARiTASI
Sosyetede ayranla birlikte 64 TL'ye satılan lahmacun, Türkiye'nin farklı noktalarında farklı fiyatlara satılıyor. Ancak hiçbir yerde 10 TL'yi geçmiyor. İşte Türkiye'nin lahmacun haritası:
İSTANBUL
Etiler: 7 TL
Bağdat Caddesi: 5 TL
Kadıköy: 4 TL
Bebek: 3 TL
İkitelli: 2.5 TL
ANKARA: 5 TL
İZMİR: 5.5 TL
ANTALYA: 2.5 TL
ADANA: 2.5 TL
KASTAMONU: 3 TL
ŞANLIURFA: 3 TL
DİYARBAKIR: 3 TL

HALİL ÇİLİNGİR