Nazilerin başkenti

Nazi cinayetlerinin ilki, Hitler ve taraftarlarının en önemli merkezi sayılan Nürnberg'de işlenmişti

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 20 Mayıs 2013 Güncelleme 20 Mayıs 2013, 00:35
Nazilerin başkenti

İÇİNDEKİLER

Almanya'da 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, 15 banka soyan ve iki bombalama yapan NSU isimli Neo-Nazi örgütünün bazı elemanlarının yargılanmasına başlandı. Bu faşist örgüt ilk cinayetini Nürnberg şehrinde işledi ve 9 Eylül 2000'de çiçekçilik yapan Enver Şimşek'i öldürdü. İkinci cinayet de Nürnberg'deydi; 13 Haziran 2001'de bu kez Terzi İbrahim Doğru yine aynı silahla yani CZ 83'le öldürüldü. Neden Nürnberg seçilmişti? İsmi "Nur ein Berg" (yalnızca bir tepe) anlamına gelen Nürnberg, Bavyera eyaletine bağlı yaklaşık 500 bin nüfuslu bir şehir. Almanya tarihinde çok önemli, simgesel olan bu şehir Kutsal Alman Roma İmparatorluğu'nun 500 yıl boyunca gayrı resmi başkenti kabul ediliyor. Asıl önemlisi ise Hitler'in en çok sevdiği şehir olmasıdır.

İNSANLIK SUÇLARI İLK DEĞİL
1933'ten itibaren Nazi Partisi'nin büyük kongreleri Nürnberg'de yapıldı. Kongreler esnasında muazzam büyük gösteriler yapıldı. Naziler 1935'teki kongrede tarihe büyük utançla geçen anti-semitik kanunları yani Yahudi soykırımına doğru giden insanlık suçunu Nürnberg'de çıkarmıştı. Naziler, Eylül 1938'de Viyana'daki Kutsal Roma İmparatorluğu'nun çok değerli taç, kılıç ve diğer nişanelerini Nürnberg'deki Aziz Katherine Kilisesi'ne getirdiler. Bu taşıma, simgesel olarak Nürnberg'in Naziler için en önemli merkez olduğunu gösteriyordu. Nürnberg şu anda bile Nazi mimarisinin yaşadığı şehir olarak o dönemi ve Hitler'i en çok hatırlatan şehirdir. Hitler, çok güvendiği Mimar Albert Speer'i, Nürnberg'i hayalindeki imparatorluğun örnek şehri yapması için görevlendirmişti. Bu yüzden Müttefikler Nürnberg'e özellikle yoğun hava saldırı yapmıştır ki Şubat 1945'teki son hava saldırısı şehri adeta enkaz yığınına çevirmişti. II. Dünya Savaşı sonrası, savaş suçlularının yargılandığı uluslararası mahkeme özellikle Nürnberg'de kurulmuştu ki tarihe "Nürnberg Davası" diye geçmiştir. Bu mahkemede 24 üst düzey Nazi ve 8 Nazi örgütü yargılanıp mahkûm edilmiştir. Bu davanın sonucunda BM, soykırım suçunu tarif etmiştir. NSU denen, Alman devletinin en azından bir kısmının destek ve himayesindeki karanlık yeraltı örgütü ilk iki cinayeti Nürnberg'de işleyerek çok önemli bir işaret vermişti ama Alman devleti görmek istemedi ta ki bir Alman polisi öldürülene kadar...

KONGRE KENTİ
Nürnberg'deki Nazi kongreleri genellikle Eylül ayında yapılıyordu ki çoğu 10 Eylül'de başlamıştır. NSU cinayetlerinin ilki olan Enver Şimşek'in öldürüldüğü gün ise 9 Eylül 2000'di.