Transit terör

Reyhanlı'daki kalleş saldırının talimatını Acilciler Grubu lideri Mihraç Ural verdi. Bunun üzerine hainler Hatay'dan iki Ford Transit temin etti. 300 kiloluk bomba yarı yarıya araçlara yüklendi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mayıs 2013 Güncelleme 13 Mayıs 2013, 01:51
Transit terör

İÇİNDEKİLER

Hatay Reyhanlı ilçesindeki saldırı, terörün kanlı yüzünü bir kez daha gösterdi. 46 kişinin ölümüne 55 kişinin de yaralanmasına yol açan bombalar, Türkiye'yi derinden etkiledi. Peki bu saldırı nasıl gelişti. İşte bu sorunun cevabına TAKVİM ulaştı. Buna göre saldırının arkasında Mihraç Ural liderliğindeki Acilciler Grubu vardı. Bombalı saldırının talimatını, kendisi de bir Hataylı olan Mihraç Ural verdi.

DEPODA BEKLETİLDİ
Talimat üzerine ayarlanan ekip Hatay'dan Türkiye plakalı iki Ford Transit temin etti. Hatay'dan kiralanan minibüsler, içi boş şekilde Reyhanlı'ya getirildi. Burada bir depoda bekletilen 300 kiloluk bomba, iki parça halinde araçlara yüklendi. Bombanın türü ise RDX türü plastik patlayıcıydı. Bombaların yüklendiği Ford Transit'ler peşi sıra Reyhanlı Belediyesi ve PTT binasının da bulunduğu Atatürk Caddesi'ne bırakıldı. Bomba yüklü araçların bırakılma anları çevredeki güvenlik kameralarına an be an yansıdı. Zaman ayarlı olduğu sanılan bombalar ardı ardına patladı. Kalleş saldırıdan sonra ekipler düğmeye bastı ve 9 kişiyi gözaltına aldı.

BİR GÜN ÖNCE GÖRÜLDÜ
Kanlı olaydan sonra hem emniyet hem de istihbarat birimleri geniş çaplı bir operasyon başlattı. Operasyonlar sürerken Hatay Valiliği de mültecilere ait Suriyeli plakalı araçları toplamaya başladı. Ayrıca tüm cep telefonları ve kamera görüntüleri incelenmeye alındı. Ekipler operasyonları genişletirken TAKVİM ilginç bilgilere ulaştı. Buna göre saldırının emrini veren Mihraç Ural, olaydan bir gün önce Hatay'da görüldü. Söz konusu iddia ise gözaltına alınan isimlerden geldi. Ural'ın Hatay'dan sonra Suriye'nin Lazkiye kentine geçtiği belirtildi.

5 MET RELİK ÇUKUR
300 kiloluk bombanın patladığı Atatürk Caddesi, savaş alanına döndü. Olay yerinde 5 metrelik çukur açıldı. Patlamanın etkisiyle 452 işyeri, 11'i kamu kuruluşu toplam 304 konut ve 62 araçta hasar oluştu. Dün sabahın ilk ışıklarıyla birlikte ekipler olay yerinde incelemelerini sürdürdü. 55 yaralıdan 24'ünün ise durumunun ağır olduğu belirtildi.

DEHŞET YABANCI MEDYADA
Washington Post: Reyhanlı saldırısı Başbakan Erdoğan'ın, Washington ziyaretine birkaç gün kala gerçekleşti.
Sunday Telegraph: Suriye'deki iç savaş Türkiye'ye sıçradı.
BBC: Balkonlardaki Galatasaray ve Türk bayrakları olmasa görenler reyhanlı'yı savaş içinde sanacak.
Le Figaro: Suriye saldırıyı kınamasına rağmen Reyhanlı halkı Suriyeli mültecilere yönelik öfkeyi de yansıttı.
El Paib: Türkiye saldırının sorumlusu olarak Suriye'ye işaret ediyor.

VAHŞİ H'ESAD
Kanlı saldırıyla ilgili bir iddia da Esad'la ilgiliydi. Esad'ın Şam'da El Muhaberat yöneticilerine, "Öyle bir saldırı planlayın ki Türkiye cehenneme dönsün" dediği öğrenildi. Bunun üzerine El Muhaberat'a bağlı hücre yapılanmaları harekete geçerek Reyhanlı'daki saldırıyı düzenledi. Bu arada istihbarat birimlerine göre saldırıyı Cilvegözü saldırısını planlayan güç, organize etti. Reyhanlı saldırısında kullanılan bombalarla Cilvegözü'nü kana bulayan patlayıcıların aynı olduğu belirtildi.

ANALARIN YÜREĞİ YANDI
Ateş düştüğü yeri yaktı. Reyhanlı en acı Anneler Günü'nü yaşadı... Kalleş saldırıda can verenlerden geriye hikayeleri kaldı...

TEK TAŞ ALACAKTI: 17 yaşındaki Oğulcan Tuna, Anneler Günü hediyesi almak için dışarı çıktı. Tek taş yüzük almak için ağabeyini beklerken saldırıya yakalandı. Hayatını kaybetti.

BABAYDI: Otobüs firmasında çalışan Yusuf İşgör de (22) kalleş saldırıda öldü. Canan İşgör, "Çocuklarıma ne diyeceğim?" diye ağıt yaktı.

7 ÇOCUĞU YETİM KALDI: Kadriye Alyar (40) Anneler Günü nedeniyle kayınvalidesine hediye alacaktı. Hain saldırıya yakalandı. Feci şekilde ölen kadın, geride 7 evlat bıraktı.

FEDAKAR EVLATTI
: Patlamada ölenlerden biri de ortaokul öğrencisi Abduldakir İşcan'dı. Aldulkadir, ailesine destek olmak için hafta sonları fırında çalışıyordu.

ARABAYI PARK ETTİ...: Hemşire Nihal Şimşek, eşi Fatih'le alışveriş için şehir merkezine gitti. Fatih Şimşek, eşini bırakıp arabaya park etti. Bu sırada patlama meydana geldi. Nihal öldü, geride 8 yaşında bir kız bıraktı.

BOĞAZINA SAPLANDI: Ahmet Ceyhan, patlama sırasında babası Mehmet Ceylan ile birlikte, çalıştığı nakliye firmasında oturuyordu. Baba o anı şöyle anlattı: "İşyerinin camları parçalanıp oğlumun boğazına saplandı."

EVLADINA HASRET GİTTİ: Ölenlerden biri de cep telefonu satışı yapan Tahir Yumuşak (35) oldu. Yumuşak, henüz 8 ay önce ilk kızını kucağına almıştı.

SON MESAİ: Patlamalar, henüz 20 yaşında olan Murat Yelliz'i de hayattan kopardı.

GÖZYAŞI LİSTESİ
Kanlı saldırıda ölen 46 kişiden 33'ünün isimleri belirlendi. Acı liste şöyle: Nadire Kuvvet (44), Fatma Erboz (3), Ahmet Ceyhan (33), Ahmet Uyar (45), Hulusi Temur (71), Fehmi Karaca (69), Ahmet Okyay (33), Mustafa Yetinç, Azize Yumuşak, Tahrir Yumuşak, Yusuf İşgör (22), Murat Yelli (17), Abdo Ersürer (40), Fidan Ersürer, Fidan Zor (40), Meryem Zor (14), Zeynep Zor, Mehmet Ali Şamiloğlu (28), Hakan Çalım (40), Ahmet Bozkaya (33), Abdulkadir İşcan (14), Zahide Kuday, Dr. Nihat Dağ, Mehmet Şimşek, Murat Yeliz, Mahmut Ayaz, Mehmet Arslan, Koray Cüredioğlu, Oğuzhan Tuna, Oğulcan Tuna, Hüseyin Çolak, Ali Diker (30), Nihal Şimşek (25).

KAN PARASI!
Suriye İstihbarat Örgütü El Muhaberat'ın, Reyhanlı'daki katliamı, parayla kandırdığı Hataylı Nusayrilere yaptırdığı ortaya çıktı. Patlamayla ilgili gözaltına zanlıların sık sık Suriye'ye geçerek Muhaberat elemanlarıyla görüştükleri belirlendi. Ayrıca Reyhanlı patlaması için para aldıkları kaydedildi. Gözaltına alınan şahıslar üzerinden yüklü miktarda Suriye Lirası çıkarken, patlamada kullanılan minibüslerin olaydan bir saat önce ortaya çıkarıldıkları ifade edildi.

MEVLÜT YÜKSEL - Alper SANCAR