Baharat operasyonu

Gıda Bakanlığı baharat tebliği hazırladı. Pazarda açık baharat satılamayacak. Miktarı artırmak için dolgu maddesi katılamayacak. Kırmızı pul biberdeki tuz ve yağ azalacak

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 25 Mart 2013 Güncelleme 25 Mart 2013, 00:00
Baharat operasyonu

İÇİNDEKİLER

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baharatlara çekidüzen vermek için harekete geçti. Bakanlık, yeni baharat tebliğini Başbakanlık'a yolladı. Aşırı tuz tüketimi ile mücadelede, ekmek, un, salça gibi ürünlere getirilen tuz sınırlaması 'kırmızı pul biber' ile devam edecek. Tebliğe göre; pul biberde daha az tuz ve bitkisel yağ olacak. Kırmızı pul biberdeki tuz yüzde 22 oranında azaltılarak yüzde 9'dan 7'ye, bitkisel sıvı yağ miktarı yüzde 25 oranında azaltılarak yüzde 8'den 6'ya düşürülecek.

AÇIK BAHARAT SATIŞINA SINIR
Yeni düzenlemeyle artık her yerde açık baharat satışı da yapılamayacak. Dökme baharat olarak adlandırılan açık baharatlar, pazar, manav, kasap gibi yerlerde satışa sunulmayacak. Düzenlemeyle, ambalajsız olarak satışa sunulan baharatların satış yerlerine yeni hijyen kuralları getiriliyor. Baharatların ambalajsız olarak satışa sunulduğu yerlerde bütün sorumluluk, tespit edilen gıda satış yerine ait olacak. Dökme satış olarak adlandırılan ambalajsız satış durumunda baharat, gıda kodeksine uygun malzemeden yapılmış ambalaj malzemesi içinde kapalı olarak, güneş ışığına maruz kalmadan ve ortam koşullarından gelebilecek olası bulaşmalara engel olacak şekilde sergilenecek. Baharat karışımlarına miktarı artırmak amacıyla ürünlerin kendi doğasından gelen nişasta hariç olmak üzere nişasta, irmik, razmol, kepek ve benzeri dolgu maddeleri katılamayacak.

SAYILARI 53'E ÇIKTI
Yeni düzenlemeyle birlikte yürürlükte olan baharat tebliğindeki tanımlı baharat sayısı da 35'ten 53'e çıkarılacak. Mevcut baharat listesine eklenen yeni baharat çeşitleri şöyle: "Aspir çiçeği, cedvar, adaçayı, çörtükotu, dereotu, havlıcan, isot, kebabiye, kırmızı karabiber, melisa-oğulotu, mercanköşk, maydanoz, meyankökü, sater, vanilya, sarımsak ve soğan."