Sanat Koç'u

Ömer Koç, dünyanın en iyi koleksiyonerleri arasına girdi. Sahip olduğu paha biçilemez kitapların sayısı artınca Salacak'taki yalısını kütüphaneye çevirdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Ekim 2012 Güncelleme 11 Ekim 2012, 00:00
Sanat Koç’u

İÇİNDEKİLER

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ömer Koç'un koleksiyonu çığ gibi büyüdü. Koç Müzesi başta olmak üzere Türkiye ve yurt dışındaki birçok sanat galerisinde koleksiyonları bulunan Koç, eserlerini sığdıracak yer bulamadı! Hal böyle olunca işadamı, İstanbul Salacak'ta bulunan yalısını kişisel koleksiyonlarına ayırdı.

400 MİLYAR LİRA
Sanat tutkunu Ömer Koç, koleksiyonculukta adını dünyaya duyurdu. Dünyanın en iyi 250 koleksiyoneri arasına giren işadamı, özellikle orijinal kitapların sahibi olmakla ünlendi. "Koleksiyon bir tutku" diyen Koç, 2004'te Oscar Wilde'ın orijinal eserlerinin yüzde 35'ini, 400 milyar liraya alan tek kişi olarak kayıtlara geçti. İşadamının en önemli koleksiyonu ise "Osmanlı" üzerine oldu. En eski kitabı 1493 tarihli olan Koç, kitabın yanı sıra, portre fotoğraflar, tablolar, imzalar ve haritalar da toplayarak koleksiyon yelpazesini genişletti. Ancak bu eserleri bir yere sığdırmak kolay olmadı. İşadamı, Salacak'ta ofis olarak kullandığı yalısını, hiç kimsenin görmediği kişisel orijinal kitap koleksiyonu için ayırdı. Yalıdaki eserlerin içinde, kitapların yanı sıra Osmanlı'ya ait belgeler, fotoğraflar, haritalar, gergedan çizimleri ve hatta 2 tane mumyalanmış gergedanın bulunduğu çok sayıda parçanın bulunduğu öğrenildi. Orijinal kitapların sayısının ise "Zenginin kitabı, züğürdün çenesini yorar" dedirttiği belirtildi. Eserlerin parasal değerinin ise "paha biçilemez" olduğu kaydedildi.

14. LOUIS'iN KiTABI DA VAR
İşadamı Koç, zevk için koleksiyon topluyor. Osmanlıca'ya çok meraklı olan işadamının en önemli koleksiyonu, Batı dillerinde Osmanlı İmpanatorluğu için yazılmış kitaplardan oluşuyor. Fransa Kralı 14. Louis'in kütüphanesinden çıkmış kitaplar da Koç'un kişisel koleksiyonunda yer alıyor.

ÖZGE GÜRCAN