Bombabahçe

Dolmabahçe Sarayı'nda tehlike çanları çalıyor... Havalandırma boşlukları doldurulan sarayda, lağımdan sızan binlerce ton metan gazı saatli bomba tehdidi yaratıyor...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Ağustos 2012 Güncelleme 27 Ağustos 2012, 02:23
Bombabahçe

İÇİNDEKİLER

Türkiye' nin önemli kültürel ve tarihi miraslarından, Atatürk'ün ömrünün son günlerini geçirdiği Dolmabahçe Sarayı, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya... Dolmabahçe'nin havalandırma boşlukları doldurulduğu için binlerce ton lağımdan çıkan metan gazının her an patlayıp, sarayı havaya uçurabileceği belirtildi. Bu konudaki acı gerçek, İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Yrd.Doç.Dr. Kubilay Kaptan'ın Dolmabahçe Sarayı'nın yapısal güvenliği ile ilgili hazırladığı raporla ortaya çıktı. Sarayın tehlikede olduğunu ortaya koyan raporda, Dolmabahçe'yi yıkımın eşiğine getiren 5 büyük tehdit şöyle sıralandı:

METAN GAZI SIZINTISI:
Dolmabahçe Sarayı'nın tarihi havalandırma boşlukları 2 yıl önce yapılan kanalizasyon hatası nedeni ile tamamen doldu ve metan gazı sızmaları başladı. Bölgeden yayılan pis kokuların nedeni araştırılırken, Dolmabahçe Sarayı'nın metan gazı patlaması ile karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Tarihi binanın havalandırma tünelleri Haliç kolektörlerinin 2 yıl önce arıza yapması ile lağım ile dolmaya başlamış ve gelinen noktada bu tüneller tamamen tıkanmıştır. Yerin altında sıkışan binlerce ton lağımdan çıkan metan gazı ise adeta Dolmahçe'nin altında saatli bir bomba niteliği taşımaktadır.

OTEL İNŞAATI RİSK YARATTI:
Dolmabahçe Sarayı ile Deniz Müzesi arasındaki tarihi tütün deposundan geriye tek bir taş bile kalmadı. Oysa bina, 3 No'lu Koruma Kurulu'nca 2005 yılında 'kültür varlığı' olarak tescil edilmişti. Tarihi yapı, aynı kurulun 14 farklı kararı ile yok edildi. Yerine 14 katlı otel inşa edildi. En yakınındaki tarihi binanın boyu 18 metre iken yeni inşaatın boyu 24 metreyi geçti. Yerin 7 kat altına inen inşaat 14 kat olacak şekilde tasarlandı.

ZEMİNDE ÇATLAKLAR VAR:
Yeraltındaki çalışmalar saray koleksiyonları müzesi ve sanat galerisi olarak kullanılan Matbah-ı Amire binalarında çatlaklara neden oldu. Milli Saraylar Daire Başkanlığı, 150 yıldan bu yana hizmet veren binada bugüne kadar herhangi bir çatlak ve olumsuzluk meydana gelmediğini vurgulayarak, 'Binada bir süredir kılcal çatlaklar oluştuğu, yığma duvar ve beton döşemelerde oluşan çatlakların tamirattan sonra da devam ettiği, komşu parselde yapılan inşaat çalışmaları nedeniyle önlenemeyecek riskler yaşandığı, meydana gelebilecek bir çökmenin can kaybı ve müze koleksiyonu objelerinin yok olmasına sebep olacağını' kurula ve ilgili belediyeye bildirdi.

DEV TANKERLER SARSTI:

Boğaz'dan geçen dev tankerler özellikle Dolmabahçe Sarayı üzerinde 'deprem' etkisi yapabilir. Ayrıca Boğaz'a hâkim olan rüzgârların da etkisiyle, herhangi bir petrol yangınında kıyıdaki tarihi eserlerin kurtarılmasi imkansız hale gelebilir.

YENİ İNÖNÜ STADI BASKISI:
İnönü Stadyumu'nun genişletilmesi, taban kotunun düşürülmesi veya yükseltilmesi sadece stadın kendisini değil, Dolmabahçe Sarayı'nın deniz tarafından görünüşünü de olumsuz etkileyebilir.