Sezaryen vurgunu

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, gerekmedikçe sezaryen yapanlara ceza verileceğini açıkladı. Özel hastanelerin bu konudaki vurgunu ise dudak uçuklattı!

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 27 Mayıs 2012 Güncelleme 27 Mayıs 2012, 03:42
Sezaryen vurgunu

İÇİNDEKİLER

Sezaryenle doğumun artması üzerine Sağlık Bakanlığı devreye girdi! Bakan Recep Akdağ, özel hastanelerde sezaryenle doğum oranının yüzde 70'lere ulaştığına dikkat çekerek, zorunlu olmadıkça bu yönteme başvuranlar hakkında ciddi yaptırım uygulayacaklarını bildirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan da doğurganlığı sınırladığı için sezaryenle doğuma tepki gösterdi ve bu konuda gerekli önlemlerin alınmasını istedi.

İKİ MİSLİ FİYAT ALIYORLAR
Türkiye'deki sezaryen doğumların Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) maliyeti ise büyük bir vurgunu ortaya çıkarttı! SGK, hasta başına normal doğum için 400, sezaryen için 450 TL ödeme yapıyor. Özel hastanelerin de hastaları normal doğum yerine sezaryene teşvik ettikleri Bakanlık tarafından saptanmış durumda... Çünkü sezaryenle doğumda hastaneler ekstra ücretlerle birlikte normal doğuma göre iki misli fiyat uyguluyor. Özel hastanelerdeki normal doğum ücreti 1-2 bin lira civarında seyrederken, sezaryenle doğum 4 bin liradan başlayıp 15 bin liraya kadar ulaşıyor. İstatistiklere göre ise 1995-2000 arasında yüzde 21 olan sezaryen doğum oranları 2012'de yüzde 48'lere çıktı.


Hüsniye Oral