İşçiye meydan patrona bayram

Bir işçi bayramı daha geride kaldı. 'İnce işçilik' eseri meydanlar 1 Mayıs'ı güle oynaya kutladı. Emekçiler, 3 kuruşun hesabını yapadursun, patronlar tatili fırsat bilip soluğu yurt dışında aldı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 02 Mayıs 2012 Güncelleme 07 Ekim 2017, 13:56
İşçiye meydan patrona bayram

İÇİNDEKİLER

'İşçisin sen işçi kal' diye seslendi merhum Cem Karaca, en çok patronlar inandı bu duruma... Son 3 yıldır tatil olarak kutlanan 1 Mayıs İşçi Bayramı, emekçinin elinden kaçtı, cüzdanı kabarık olanın işine yaradı... 1 Mayıs'ın tatil olması nedeniyle çok sayıda patron, pazartesiyi de hafta sonuna ekleyip 4 günlük turlara çıktı. Çoğu zengin, özellikle yurt dışına gitmeyi tercih ederken, garibanların adresi yine Taksim Meydanı'ydı. 1977'de, 34 kişinin ölümüyle sonuçlanan "Kanlı 1 Mayıs"tan sonra 32 yıl "ara verilen" kutlamalar, dün üçüncü kez yine aynı yerde yapıldı. Binlerce insanın katıldığı 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü'nde, kavga-dövüş yerine davul-zurna sesleri vardı. İnsanlar, türküler söyledi, halaylar çekti, sloganlar attı. Şarkılara marşlar karıştı, tam bir kardeşlik havası yaşandı.

EN BÜYÜK KORO...
Tabii gün, 1 Mayıs olunca küçük çaplı gerginlikler de yaşandı. Kendilerine 'Anarşist' adını veren bir grup, bazı iş yerlerinin camlarını kırdı, bir otelin güvenlik kameralarını parçaladı. Daha sonra tüm katılımcılar, Türkiye'deki 101 noktayla aynı anda "Faşizme karşı omuz omuza" sloganı attı. Konserler ve tiyatro gösterilerinin ardından bir 1 Mayıs daha coşku ve barış içinde son buldu.

ÖNCE NAMAZ SONRA NiYAZ
Günün en dikkat çeken görüntüleri, "Antikapitalist Müslüman Gençler" adlı gruptan geldi. Yaklaşık 50 kişilik grup, önce Fatih Camii'nde, iş kazalarında ölenler için gıyabi cenaze namazı kıldı, musalla taşlarına karanfil bıraktı. Ardından da "Mülk Allah'ındır", "Dünya malı dünyada kalır" yazılı dövizlerle kutlamalara katıldı.

İŞTE DÜNYA
İşçi Bayramı, tüm dünyayı sokaklara döktü. Euro krizi ile boğuşan Yunanistan, İspanya, İtalya ve Portekiz'de binlerce kişi, sert ekonomik önlemleri protesto etti. ABD'de ise "Wall Street'i İşgal Et'' eylemcileri, genel grev çağrısı yaptı.

MOZARTLI 1 MAYIS
Hatay:
Boru fabrikasında çalışan 313 işçi, Mozart, Puccini, Roselli gibi bestecilerin eserlerini seslendirerek 1 Mayıs'ı kutladı.
Diyarbakır: İstasyon meydanındaki kutlamalara, gay ve lezbiyenler de katıldı, halk şaşkınlık yaşadı.

3G'Lİ POLİSLER
İstanbul polisi, ilk defa 3G'li kask kullandı. Tanesi 20 bin dolara (yaklaşık 35 bin lira) alınan kameraların çektiği görüntüler, canlı olarak MOBESE merkezinden izlendi. Ayrıca polise dağıtılacak yiyeceklerin küflü olduğu anlaşılınca, yemekler toplandı...

YİNE GAZA GELDİK
Ankara'da, Eğitim-İş üyeleri, güvenlik barikatını aşmaya çalışınca, polis biber gazı sıktı. Tunceli'de yaşanan arbedede de polis gaz kullandı.

EMEKÇİ AJANA KARŞI
1 Mayıs kutlamaları, İstanbul'da çekimleri süren James Bond filmine de darbe vurdu. Birçok yolun kapalı olması nedeniyle, film çekimleri 1 günlük mola verdi.

* Tören için hazırlanan dev platform, bu yıl The Marmara Oteli'nin önüne kuruldu. Cumhuriyet Anıtı, çelik bariyerlerle kapatıldı. Ayrıca direklere tırmanmaya çalışanlara karşı direkler yağlandı, otobüs duraklarındaki camlar söküldü.


TWİTTER'DA PROTESTO!
witter olalı böyle kalabalık görmedi! Türk kullanıcılar, "1 Mayıs Emek" ve "Dayanışma Günü" başlıklı 2 "hashtag"ı, dünyada en çok konuşulan konular listesinde ilk 10'a soktu.

Mustafa KAYA - Ali ŞAHİN - Mesut ER - Hasan AY - Ali BALCI - Emin ÖZMEN - Şüheda AYKUT - Erhan ÖZTÜRK - Bülent ERGÜN - Fatih ULAŞ - Barış SÖZAL - Zeynel YAMAN - Ahmet KÜLSOY - Mesut ALTUN - Ufuk KÖROĞLU - İlhami YILDIRIM - Murat ŞENGÜL - Deniz DERİN