Hayata yüz verdik

Türk'ün neşteri dünyayı dize getirdi! Beyin ölümü gerçekleşen inşaat işçisinin yüzü, ülkemizde ilk kez bir başkasına nakledildi. Aynı vericinin 2 kolu ve bir bacağı da aynı saatlerde başka bir hastaya hayat verdi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 22 Ocak 2012 Güncelleme 22 Ocak 2012, 02:56
Hayata yüz verdik

İÇİNDEKİLER

Türk doktorlar dünyada bir ilki başardı! Ülkemizde ilk kez yüz nakli ve dünyada ilk kez aynı kadavradan alınan yüz, bacak ve 2 kol nakli ameliyatı yapıldı. Yankı uyandıran operasyon, Uşak'taki dramatik bir intiharla başladı. İnşaat işçisi Ahmet Kaya, 5 yıl önce 6 çocuğunun annesi Gülay Kaya tarafından terk edildi. Yeniden evlendi ama tekrar aynı trajediyi yaşadı. 45 yaşındaki adam da, girdiği bunalım sonucu 12 gün önce kendini trenin altına attı ve önceki gün beyin ölümü gerçekleşti.

İÇ ORGANLARI ALINAMADI
Uşak Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, aileyi organ bağışı için ikna etti. Aile, saat 17.00'de "Tamam" deyince zamana karşı yarış başladı. Antalya, İzmir ve Ankara'dan 3 ekip, Uşak'a geldi. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ömer Özkan'ın yönettiği organları alma ameliyatı sırasında Kaya'nın kalbi durunca iç organları alınamadı. İzmir ekibi, korneaları, Antalya ekibi de 2 kolu, sağ bacağı ve yüzü aldı. Bu arada, yüz nakli yapılacak olan Uğur Acar (19), kolların ve sağ bacağın nakledileceği Atilla Kavdır (34) hazırlandı. Prof. Özkan ve 60 kişilik ekibi, saat 03.15'te operasyonlara başladı. Ekip, yüz naklini 9 saatte, kolların ve bacağın naklini de 11.5 saatte tamamlayıp bir ilke imza attı.

'BU KEZ GÜLSÜN'
Ahmet Kaya'nın yengesi Fatma Kaya, sürekli gözyaşı döktü. Acılı kadın, "Ahmet, zor bir hayat yaşadı. Bu hayatta hiç yüzü gülmedi, bari başka bedenlerde yüzü gülsün. Başkalarına yaşam versin" dedi.

KARDEŞİNİ KAYBETMİŞ
Ahmet Kaya'nın ablası Fadime Çil ise duygularını şöyle dile getirdi: 1996'da kardeşimiz Leyla, kan bulamadığımız için öldü. O gün, hayat vermenin önemini anlamıştık. O yüzden organ bağışladık.

KIRKPINAR BİRİNCİSİYDİ
Ali Kavdır ise 11 yaşındayken Kırkpınar'da birinci olmuştu. Aynı yıl, Kasım 1989'da evlerinin önündeki elektrik tellerine konan güvercinleri demir çubukla uçurmaya çalışırken elektrik akımına kapıldı. İki kolunu ve bir bacağını kaybetti.






* Organları bağışlanan Ahmet Kaya'nın cesedine protez yüz, 2 kol ve bacak takıldı. Toprağa böyle verildi.
* Manavgatlı Uğur Acar, 40 günlükken evlerinde çıkan yangında yüzünün yüzde 90'ını kaybetti.

İŞTE YÜZ NAKLİ
Yüz nakli, dakika dakika kameraya kaydedildi. Ayrıca fotoğraf da çekildi.



İŞTE KOL NAKLİ
Kol nakli de özel kayda alınırken bu görüntülerin, uluslar arası tıp yayınlarında paylaşılacağı belirtildi.



SAATLERCE YEMEK YEMİYORLAR
İlk, yüz, bacak ve kol nakli operasyonlarına katılan 60 kişilik ekip, ameliyat boyunca yemek yemiyor. Sürekli sıvı ile beslenen ekipteki görevliler ameliyat boyunca yarım kilo kaybedebiliyor.

* Akdeniz Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif ve Estetik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi Türkiye'nin ilk çift kol naklini ve dünyada ilk kadavradan rahim naklini de gerçekleştirmişti. Ekibin bu başarısı yabancı internet sitelerinde de geniş yer buldu. Haber ve tıp siteleri, ameliyatları dakika dakika okuyucularına duyurdu.