Sosyal gazi

Kanlı pusuda yaralandı, malulen emekli sayıldı. Ancak SGK bu karara karşı çıkıp polis Cevdet Kaptı'ya dava açtı. SGK'yı haklı bulan Danıştay, Kaptı'nın gazilik unvanını elinden aldı. Ayrıca emekli ikramiyesi nedeniyle 156 bin TL de borç çıkardı...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 09 Aralık 2011 Güncelleme 09 Aralık 2011, 02:15
Sosyal gazi

İÇİNDEKİLER

Terörle mücadelenin canlı tanığı onlar... Kimi kolunu, kimi bacağını, kimi de gözünü kaybetti. Ancak ruhları hep cephedeki gibi dinçti... Polis memuru Cevdet Kaptı da böyle bir gaziydi. Ancak Gazi Kaptı'nın yüreği, bu kez akıl almaz bir olayla hüzünlendi. Aslen Van Ercişli olan Kaptı, polisliğe 1998 yılında İzmir'de başladı. 2003 yılında da Batman'a tayini çıktı. İşte hain saldırıda bu sırada gerçekleşti. Kanlı terör örgütü PKK, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri nedeniyle göreve giden polis aracına, saldırı düzenledi. O araçta polis memurları Cevdet Kaptı, Emin Keskin, Hacı Alkan, Cem Genç ile Süreyya Kınay vardı.

AYLARCA TEDAVİ GÖRDÜ
Çıkan çatışmada Keskin, Alkan, Genç ve Kınay şehit düştü. Cevdet Kaptı da sırtından vuruldu. Akciğerleri parçalanan Kaptı, Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde aylarca tedavi gördü. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen polis memuruna, ''Aktif polislik yapamaz raporu'' verildi. Bunun üzerine Kaptı, 2008 yılında malulen emekli sayıldı. Ancak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Kaptı'nın malulen emekli olamayacağını belirtip Diyarbakır 2. Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme de Kaptı'nın malulen emekli olabileceğine karar verdi. Bunun üzerine Gazi Kaptı, yaklaşık 60 bin lira emekli ikramiyesi aldı, ayrıca maaşı da bağlandı. Ancak SGK, konuyu Danıştay'a taşıdı. Danıştay 11. Dairesi ise Diyarbakır 2. Bölge İdare Mahkemesi'nin kararını bozdu. Karar üzerine Gazi Kaptı'nın gazilik unvanı elinden alındı.

'FAİZSİZ KREDİ ÇEKMİŞTİM'
Bununla da kalmayan SGK, Danıştay'ın kararına dayanıp Kaptı'ya 156 bin liralık borç çıkardı. Yani SGK, Kaptı'dan 2008 yılından beri aldığı maaş ve tazminat tutarı olan 156 bin lirayı geri istedi. İşte bu karar Gazi Kaptı'yı yıktı. Karara bir türlü anlam veremeyen Kaptı, şunları söyledi: ''Şu an ne polisim ne de malulen emekliyim. Aylık da alamıyorum. Tazminatın yanı sıra ev almak için gazilere verilen faizsiz kredi çekmiştim. Ona da 30 bin lira borcum var. Maddi anlamda büyük sıkıntıya girdim. Yeniden polisliğe başlamak zorunda kalabilirim. Sağlığım çalışmaya uygun değil. Yeniden hastaneden rapor istenilecek. Eğer tekrar 'polislik yapamaz' denilirse her şeye baştan başlayacağız."

ÇOCUKLARI DA MAĞDUR
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kararı, Gazi Kaptı'nın çocuklarını da perişan etti. Zira Kaptı'nın iki oğlu gazi çocuklarına tanınan haklar nedeniyle özel bir kolejde eğitim görüyordu. İşte hain saldırıda ağır yaralanan Kaptı, gazilik unvanının iptal edilmesiyle birlikte çocuklarını da kolejden almak zorunda kaldı. Kaptı, yaşananlara tepki gösterdi. Gazi Kaptı, "Ölseydim daha mı iyi olurdu, o zaman mı bu haklar bana verilirdi. Bacağım, kolum eksik olsa daha mı iyi olurdu. Acaba onların düşünceleri bu şekilde mi. Yoksa kanunlar bana bu hakkı veriyor. Ama biz kendimizi izah edemiyoruz" dedi.