Çivi'ye ceza

Kamçısına çaktığı çivi ile objektife yakalanan jokeye ceza üstüne ceza yağıyor. Asker kaçağı olduğu ortaya çıkan jokey silah altına da alındı

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Kasım 2011 Güncelleme 26 Kasım 2011, 02:05
Çivi’ye ceza

İÇİNDEKİLER

İzmir Şirinyer Hipodrumu'nda 6 Ağustos'ta çekilen çivili kamçı fotoğrafının TAKVİM'de yayımlanması hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nı hem de TJK'yı harekete geçirdi. İlhan Güçlü'nün Sevindik isimli safkanına binen ünlü jokey Mehmet Kaya'ya önce İzmir Yüksek Komiserler Kurulu bir ay ceza vermişti. Ardından 17 Kasım'da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları başkanlığında toplanan Yüksek Komiserler Kurulu'ndan 4 ay yarışlardan men cezası çıktı. Kaya ayrıca 217 TL para cezasına çarptırıldı. Kaya'nın elinde bulunan çivili kamçıyla ilgili 'At yarışının çivisi çıktı' başlığıyla çıkan haberin hemen ardından toplanan İzmir Komiserler Kurulu Kaya'ya geçici ceza vermişti. Kaya, olayın ortaya çıkmasından hemen sonra asker kaçağı olduğu için, apar topar askere gitti. Kaya'ya verilen ceza bakanlık Müsteşar Yardımcısı Yüksek Komiserler Kurul Başkan Yardımcısı Erdal Celal Sumaytaoğlu tarafından Türkiye Jokey Kulübü ve ilgili yerlere gönderildi. Çivili kamçıyı ünlü jokey Kaya'ya soran Jokeyler Derneği Başkanı Süleyman Akdı, "Kamçıyı elime seyis verdi" savunması yaptığını söyledi. Şirinyer Hipodrumu'nda yapılan 3'üncü koşuda çekilen fotoğrafın yarış camiasında büyük bir infiale neden olduğunu belirten Yüksek Komiserler Kurulu Üyesi Mircan Fırat, "Tüylerim diken diken oldu. Yıllar önce böyle bir resimden dolayı jokey Kadir Tokaçoğlu ceza almıştı. Dosyayı İzmir Komiserler Kurulu bize gönderdiği taktirde gerekli inceleme yapılacak" diye konuştu.

YASAĞI JOKEY BİLYOR
Dünyanın her yerinde bu tür uygulamanın yasaklandığını belirten Akdı sözlerini şöyle sürdürdü: "Bütün lisanslı jokeyler nelerin yasak olduğunu biliyor. Önümüzdeki dönemde bakanlıkta bu konuda bir çalıştay yapılacak. Bazen atın şokla hareket edilmesi sağlanıyor. Ancak bu yöntemi bakanlık yasakladı. Eskiden mahmuz kullanılırdı. Atın ağzına ve yanaklarına takılan kıl fırça. O bile yasaklandı. Fotoğraf beni çok üzdü. Etik değil. Hayvana böyle işkence yapmaya kimsenin hakkı yok."

Erhan ÖZTÜRK