"Çocuk o daha!"

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, 13 yaşındaki N.Ç. ile ilgili Yargıtay'ın nihai kararını beklediklerini ancak yeniden yargılama kararı çıkması durumunda adalet gücü ve adalet mekanizmasının vicdanı zedeleyeceğini söyledi.

Giriş Tarihi 02 Kasım 2011, 00:00 Güncelleme 02 Kasım 2011, 18:45
Çocuk o daha!

İÇİNDEKİLER

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda basın mensuplarının N.Ç. davası ile ilgili sorularını yanıtlayan Bakan Şahin, Yargıtay'ın henüz kararını açıklamadığı yönündeki açıklamalarını hatırlatarak "Önce bir açıklamalarını görelim" dedi.

Kısmi iptal yani yeniden yargılama kararı çıkması durumuna ilişkin ise Şahin, "Sonuç bu şekilde çıkarsa adalet gücümüz ve adalet mekanizmamız vicdanımızı, toplum vicdanını çok zedelediğini bütün milletvekillerimiz bugün beyan ettiler. Bende aynı kanaatteyim" dedi.

Şahin konuyla ilgili milletvekillerinden de gelen öneriler kapsamında TCK'nın 103, 104, 105. maddelerinde yani şikayete bağlılık şartı aranmaması konusunda gereken düzenlemelerin yapılacağını da sözlerine ekleyen Şahin, şunları kaydetti:
"İstediğiniz kadar yasayı güçlendirin, onu uygulayıcının orada nasıl baktığı çok önemli. Bugün yaşadığımız sorunun temelinde de o bakış açısı yatıyor. Hakimlerin eğitimini yapıyoruz ama devam etmemiz gerekecek. Bunun takibini yapmamız gerekecek. Yani zaten 13 yaşındaki çocuğun rızası olur mu? Yanı rızayı beklemek veya rızası vardır diye bir hüküm üzerinden karar vermek kadar korkunç bir şey olamaz. Çocuk o daha yani neyin rızası olacak. Bu konu cinsel istismardır ve gereği yapılması o mantıkla yapılması gerekir."

KADINA ŞİDDETTE VERİ YOK
Bakan Şahin Plan Bütçe Komisyonu'nda bakanlık bütçesine ilişkin sunumunun ardından milletvekillerinin sorularını ve eleştirilerini yanıtladı. Bakan Şahin komisyonda sunulan her bir öneriyi not ettiğini belirterek bu vizyondan yararlanacaklarını ve ülkenin geleceğinde önemli bir referans olacağını söyledi.

Bakan Şahin "Kadına yönelik şiddetle ilgili kaç koruma kararı alındı?" yönündeki bir soruya ise bu konuyla ilgili devletin daha önce bunu bir sorun olarak görmediği için yeterli verinin olmadığını belirterek 2008-2011 yılları arasındaki istatistiklerin alındığı yanıtını verdi. Şahin, Başbakanlık genelgesi ile sağlık kuruluşları, emniyet, baro gibi çeşitli kurumlara yapılan başvuruların kayıt altına alınması zorunluluğu üzerine elde edilen istatistikleri geçtiğimiz ay bakanlıklardan istediklerini, önümüzdeki hafta da bu elde edilen verilerin kamuoyu ile paylaşılacağını söyledi. Şahin, kadına yönelik şiddetin yüzde bin 400 arttığı yönündeki iddialara ise "Bu konuyla ilgili yeterli veri, yeterli kayıt yok. Öncesi olmayan şey için yüzde 1400 arttı algısının doğru olmadığını düşünüyoruz" şeklinde yanıt verdi.

Bakan Şahin'in soruları yanıtlamasının ardından bakanlık ve bağlı genel müdürlüklerin bütçe teklifleri Plan ve Bütçe Komisyonu'nda oylanarak kabul edildi.