Çevre'sel

Sel yine Rize'yi teslim aldı. Dereler taştı, yollar çamur deryasına döndü Çevre kıyımını belediye başkanı itiraf etti: Dereleri kapattık, böyle oldu.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 26 Eylül 2011 Güncelleme 26 Eylül 2011, 01:00
Çevre’sel

İÇİNDEKİLER

Rize'de etkili olan sağanak yağış, savaşı aratmayan görüntülerin ortaya çıkmasına neden oldu.
Derelerin taşması sonucu kent merkezinde 3 ev yıkıldı, 10 bina ağır hasar gördü. 100'e yakın ev boşaltıldı. Park halindeki 9'u ambulans 60 araç çamura gömüldü. Sele kapılan 52 yaşındaki Necihan Aksu, öldü. Gece boyunda evlerinde mahsur kalanlar tahliye edilerek güvenli alanlara taşındı. Yukarıkaplıca Mahallesi'nde mahsur kalan 11 kişi askeri helikopterle kurtarıldı.

SOKAKLAR ÇAMUR İÇİNDE
Kent merkezinde de çok sayıda araç balçığa gömüldü. Dün sabah erken saatlerden itibaren Rize Belediyesi'ne ait iş makineleri bölgede yol açma ve temizlik çalışması başlattı. Yaklaşık 100 işyeri sular altında kaldı. Yiğitler köyünde mahsur kalan 100 kişi ise bütün gece sürdürülen çalışmalarla güvenli bölgelere nakledildi. Neredeyse her yıl yaşanan heyelan ve sele ilişkin en çarpıcı açıklamayı Belediye Başkanı Halil Bakırcı yaptı:

SAHİL YOLU YÜKSEK
" Denize dikey 23 deremiz var. Bunların 4'ü taştı. Göreve geldiğimden itibaren bu derelerin problem olabileceğini söyledim. Orman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanımız Erdoğan Bayraktar'a da konuyu aktardım. Bu derelerden biri taşarsa karayolu 70 santimetre yüksek yapılmış şehri su basar ve hiçbir şey yapamayız. Bu dereler taşıdığı ağaç ve diğer malzemelerle tıkandı. Bu alışkanlıklarımızdan vazgeçmeliyiz. Dere üzerlerini kapatmıyorum diye çok eleştiri aldım. Bunları afet olduğu zaman konuşuyoruz, 15-20 gün sonra ise unutuyoruz."


Selman KUTLU